Hyppää sisältöön
Media

Tuore selvitys kartoittaa maanomistajan omaisuudensuojaa ja oikeusturvaa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 16.3.2011 9.22
Tiedote -

Maanomistajien oikeusturva on puutteellinen muutoksenhakutilanteissa, joissa asema- tai yleiskaava on kumottu osittain. Tämä käy ilmi oikeusministeriön ja ympäristöministeriön tänään julkistetusta selvityksestä.

Hallitusohjelmaan kuuluva selvitys kartoittaa omaisuudensuojan ja oikeusturvan kehittämistarpeita ympäristölainsäädännössä. Selvityksessä tarkastellaan maankäyttö-, luonnonsuojelu-, maa-aines- ja lunastuslainsäädännön säännösten soveltamisessa esiin nousseita kysymyksiä.

Selvityksessä todettiin maanomistajien oikeusturva puutteelliseksi eräissä asema- tai yleiskaavan muutoksenhakutilanteissa. Nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaan maanomistaja ei voi hakea muutosta hallinto-oikeuden ratkaisuun, kun kaava kumotaan hänen omistamansa alueen osalta. Muutoksenhakua koskevat säännökset eivät tältä osin vastaa perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vaatimuksia. Lakia ehdotetaan muutettavaksi niin, että maanomistajalla olisi oikeus valittaa asema- tai yleiskaavan osittaista kumoamista koskevasta päätöksestä.

Korvaussäännökset kattavia

Kaavoitukseen ja luonnonsuojelulain mukaisiin korvauksiin liittyvät säännökset todettiin selvityksessä kattaviksi maanomistajan omaisuudensuojan ja oikeusturvan osalta.

Kaavassa suojelualueiksi määrättävien rantojen rakennusoikeus pyritään pääsääntöisesti siirtämään maanomistajan toisaalla omistamille alueille. Jos rakennusoikeutta ei voida siirtää, maanomistaja saa siitä korvauksen. Korvattavat rakennuspaikat voidaan osoittaa kaavassa. Selvityksessä ei ehdoteta muutoksia maanomistajien oikeudelliseen asemaan suojeltavilla rannoilla.

Luonnonsuojelulain korvaussäännökset ovat selvityksen mukaan omaisuudensuojan suhteen kattavia, eikä korvausjärjestelmän muuttamiseen ole aihetta. Valtion korvausvelvollisuus riippuu siitä, miten merkittävän haitan suojelutoimi maanomistajalle aiheuttaa.

Maa-aineslain korvaussäännökset ja kotitarveotto-oikeuden rajoittaminen ovat sopusoinnussa omistusoikeutta koskevan perusoikeuden kanssa. Selvityksen perusteella tältä osin ei ole tarvetta muuttaa lainsäädäntöä.

Lunastuskorvauksen määräämistä kehitettävä

Selvityksen mukaan lunastuskorvauksen määräämistä koskevat säännökset täyttävät perustuslain edellyttämän täyden korvauksen vaatimuksen. Korvauksen määräämisen käytännöissä, esimerkiksi hinta-arvion perusteissa, saattaa kuitenkin esiintyä tapauskohtaista vaihtelua. Selvityksessä esitetään lunastuskorvauksen määräämistä koskevien käytäntöjen kehittämistä sen varmistamiseksi, että lunastuskorvaus kattaa kaikki luovuttajan taloudelliset menetykset.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Jyrki Hurmeranta, ympäristöministeriö, [email protected], puh. 0400 143 952

Hallitusneuvos Satu Sundberg, ympäristöministeriö, [email protected], puh. 050 550 9483

Lainsäädäntöneuvos Jari Salila, oikeusministeriö, [email protected], puh. 09 160 67706

Jan Vapaavuori Paula Lehtomäki Tuija Brax