Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaiden ministerineuvoston kokous Huippuvuorilla 21-22.8.2006

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 21.8.2006 12.10
Tiedote -

Itämeren tila ja sopeutuminen ilmastonmuutokseen esillä

Pohjoismaiden ympäristöministerit kokoontuvat 21-22.8. Huippuvuorilla Norjan puheenjohtajuudella. Suomea kokouksessa edustaa ympäristöministeri Jan-Erik Enestam.

Ministerikokouksen asialistalla ovat muun muassa ilmastoasiat. Tarkoitus on keskittyä erityisesti siihen, miten ilmaston lämpenemisen aiheuttamia muutoksia ja riskejä voitaisiin ennakoida nykyistä paremmin. Pohjoismaisena yhteistyönä on käynnistymässä selvitys ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja niiden edellyttämistä sopeutumistoimista.

Tärkeällä sijalla on myös haitallisiin kemikaaleihin ja raskasmetalleihin liittyvä pohjoismainen yhteistyö. Ministereiden on tarkoitus päättää yhteisistä toimista, joilla voidaan tukea pyrkimyksiä rajoittaa erityisesti elohopean käyttöä maailmanlaajuisesti.

Suomen EU-puheenjohtajuuteen liittyvät ajankohtaiset asiat ovat myös kokouksessa esillä.

Itämeren suojelu ja EU:n meristrategia sekä siihen liittyvä alueellinen toimintaohjelma ovat tärkeällä sijalla niin Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella kuin pohjoismaisessa yhteistyössä. Suomi korostaa kokouksessa Itämeren suojelukomission (HELCOM) toimintaohjelman tärkeyttä Itämeren tilan parantamiseksi.

Ympäristöministerit keskustelevat lisäksi siitä, miten Pohjoismaisen ympäristörahoitusyhtiön NEFCOn toimintaa voitaisiin kehittää ja vahvistaa sen asemaa lähialueiden ympäristöhankkeiden rahoittajana.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Pekka Jalkanen, ympäristöministeriö, puh. 050 5928 700, [email protected]. Neuvotteleva virkamies Ann-Britt Ylinen, ympäristöministeriö
puh. 050 5484 146, [email protected]