Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Niinistö peräänkuuluttaa uskottavaa EU:n ilmastotavoitetta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 22.1.2014 12.22
Tiedote -

Ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan EU:n komission esittämä 40 prosentin päästövähennystavoite vuodelle 2030 on vaatimaton ilmastotieteen ja EU:n kestävän kasvun kannalta. Komissio julkisti tänään 22. tammikuuta esityksensä EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan vuoden 2030 tavoitteista ja päästökaupan kehittämisestä.

Niinistön mukaan EU tarvitsee kunnianhimoisia päästövähennystavoitteita yhtä lailla Euroopan talouden kestävän kasvun ja puhtaan teknologian työpaikkojen luomisen kuin kansainvälisten ilmastonmuutoksen hillinnän tavoitteiden saavuttamiseksi. Asiantuntija-arvion mukaan EU:n päästövähennyskehitys, ilman uusia toimia, johtaa jo 32 prosentin päästövähennyksiin vuonna 2030.

"Komission tavoite on vaatimaton ilmastotieteen näkökulmasta. Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen alle kahteen asteeseen vaatii, että EU:n osuus kaikkien maiden yhteisistä toimista on riittävä ja oikeudenmukainen. Uskottava ilmastopolitiikka vaatisi asiantuntija-arvioiden mukaan päästöjen vähentämistä vähintään 50 prosentilla. Myös riittävä hiilen hinta päästökaupassa on edellytys uusien ratkaisujen käyttöönotolle ja kestävän kasvun luomiselle Euroopassa. Jäsenmaiden hallitusten velvollisuus on arvioida, voidaanko asettaa tavoite, joka ei täytä osuuttamme yhdessä sovitun kahden asteen tavoitteen saavuttamiseksi", Niinistö sanoo.

Komissio ehdottaa, että päästökauppaan tehdään rakenteellisia muutoksia vuoteen 2020 mennessä. Ministeri Niinistön mukaan korjaustoimet ovat erittäin tervetulleita, mutta komission esittämä aikataulu on hidas.

"Päästökaupan kehittäminen vaatii ripeitä ja tehokkaita toimia, sillä nykyinen päästöoikeuksien alhainen hinta yhdistettynä taloudelliseen taantumaan ei ohjaa investointeja vähähiiliseen suuntaan vaan vie ilmastotavoitteet yhä kauemmas tulevaisuuteen. Päästökaupan rakenteiden korjaus ja ylitarjontaan puuttuminen luovat hintavakautta, joka saa vauhtia investointeihin. Suomen clean tech -sektorin kasvu edellyttää kasvavia kotimarkkinoita, jotta olemme globaalin kehityksen kärjessä ja saamme uusia vientinäkymiä", Niinistö toteaa.

Eurooppa tarvitsee Niinistön mukaan sekä toimivan päästökauppajärjestelmän että kunnianhimoisen päästövähennystavoitteen, jotka kirittävät päästöjen vähentämistä ja luovat kasvua uudelle vähäpäästöiselle teknologialle.

Komission esitys käynnistää jäsenmaiden väliset neuvottelut, jotka huipentuvat maaliskuun lopulla Eurooppa-neuvoston kokoukseen. Sitä ennen esityksestä keskustellaan sekä EU:n ympäristöneuvostossa että energianeuvostossa.

EU:n kanta on tärkeä myös neuvoteltaessa kansainvälisestä ilmastosopimuksesta. Kaikilta mailta ja maaryhmiltä edellytetään seuraavan vuoden kuluessa esityksiä omista riittävistä toimistaan uuden ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi Pariisissa vuonna 2015.

"EU:n ilmasto- ja energiatavoitteiden kaltaiset isot päätökset vaativat laajaa julkista keskustelua siitä, millainen ilmastopolitiikka edistää parhaiten kestävää hyvinvointia sekä Suomessa että Euroopassa. Nyt on keskustelun aika", ministeri Niinistö peräänkuuluttaa.

Lisätietoja

Erityisavustaja Timo Juurikkala, ympäristöministeriö, p. 0295 250 109, [email protected]

Ville Niinistö