Hyppää sisältöön
Media

Parhaimmat kestävän kehityksen sitoumukset palkittiin

Kestävän kehityksen toimikuntavaltioneuvoston viestintäosastoympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 5.10.2023 11.59
Tiedote
Kuvassa kestävän kehityksen sitoumusten palkitut.

Kestävän kehityksen toimikunnan sihteeristö, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä valtion ravitsemusneuvottelukunta palkitsivat vuoden 2022 parhaimmat kestävän kehityksen sitoumukset. Lisäksi Ympäristömerkintä Suomi myönsi kunniamaininnan vuoden lupaavimmalle ympäristömerkkisitoumukselle. Tunnustuksen saivat Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy, Monetra Oy, Senaatti, Arla, Yhteishyvä sekä If Vakuutus.

Sitoumus2050-palveluun tehdyt vapaaehtoiset sitoumukset ovat kestävän kehityksen toimikunnan ja sen yhteistyökumppanien keino kutsua kaikki mukaan edistämään kestävää kehitystä koko yhteiskunnassa. Sitoumus2050-palvelu kokoaa yhteen laajan joukon kestävän kehityksen eri ulottuvuuksia edistäviä sitoumuksia ja ministeriöiden ja toimialojen välisiä green deal -sopimuksia. Vuoden 2022 vaikuttavimmat sitoumukset ja green deal -sopimukset palkittiin tänään Suomen kestävän kehityksen toimikunnan 30-vuotisjuhlavuoden päätapahtumassa, kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -seminaarissa.

”Sitoumus2050 -alusta on tärkeä osa Suomen kestävän kehityksen työtä. Tämänvuotiset palkinnonsaajat edustavat hienosti yhteiskunnallista vaikuttamista kestävän kehityksen alalla, kukin omalla tavallaan”, kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Eeva Furman sanoo.

Palkittavat edistävät toiminnallaan muutosta kohti sosiaalista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä. Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän sitoumus tähtää opiskelijoiden ja koulutuskuntayhtymän koko henkilöstön hyvinvoinnin vahvistamiseen monipuolisin keinoin. Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy puolestaan on sitoutunut vähentämään haitallisten kemikaalien käyttöä ja ruokahävikkiä.

Monetra Oy on osallistunut aktiivisesti varhaiskasvatuksen haitattomien kemikaalien green deal -sopimuksen kriteerien kehittämiseen ja ottanut niitä käyttöön kilpailutuksissaan. Senaatti on ahkerasti mukana sekä päästöttömien työmaiden että kestävän purkamisen green deal -sopimusten toteutuksessa.

Arla on materiaalitehokkuuden sitoumuksensa puitteissa edistänyt pitkäjänteisesti materiaalitehokkuutta ja sitoutunut tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Yhteishyvä-aikakausmedia on tehnyt vuosina 2021–2022 kaikkiaan seitsemän ravitsemussitoumusta. Lehdessä ja sen verkkosivuilla on parannettu julkaistavien reseptien ravitsemuksellista laatua ja ympäristökestävyyttä. Lisäksi ympäristömerkkisitoumuksen kunniamaininnalla palkittava If Vakuutus on sitoutunut käyttämään ympäristömerkittyjä tuotteita, palveluita sekä yhteistyökumppaneita aina kun mahdollista.

”Lämpimät onnittelut voittajille ja kiitos sitoumuksistanne. Olette mukana edelläkävijöiden joukossa. Sitoumusten avulla jokainen toimija kansalaisesta yritykseen voi asettaa itselleen vaikuttavat tavoitteet ja toimet kestävän kehityksen edistämiseksi. Erityisen ilahduttavaa on yritysten ja julkisten hankkijoiden halukkuus sitoutua vapaaehtoisiin green deal -sopimuksiin”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo.

Kaikkiin sitoumuksiin ja green dealeihin voi tutustua Sitoumus2050-palvelussa. Samalla voi tehdä oman kestävän kehityksen sitoumuksen.

YK:n jäsenmaat sopivat vuonna 2015 kestävän kehityksen toimintaohjelmasta ja tavoitteista, jotka ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä globaalisti vuosina 2016–2030. Sitoumus2050 on verkkopalvelu, jossa kaikki yhteiskunnan toimijat voivat tehdä erilaisia vapaaehtoisia sitoumuksia tavoitteiden edistämiseksi omassa toiminnassaan.

Lisätietoja: johtava asiantuntija Taru Savolainen, p. 040 535 8622, valtioneuvoston kanslia