Viedään osaamista ja ratkaisuja
Suomessa on paljon yrityksiä, jotka toteuttavat muovin kiertotalouden globaalia läpimurtoa. Liiketoiminnallisten ratkaisujen lisäksi Suomi voi vauhdittaa muovihaasteen globaalia ratkaisemista viemällä tutkittua tietoa ja osaamista sekä parhaita viranomaiskäytäntöjä.
Toimenpiteet
- Vahvistetaan suomalaisten yritysten kykyä kehittää ratkaisuja muovihaasteeseen ja edistetään niiden vientiä.
- Jaetaan jätehuollon ja kiertotalouden parhaita käytänteitä muun muassa viranomaistoiminnan saralla ja edistetään kiertotalousajattelua.
Näin me sen teemme
SPIRIT-ohjelma
Borealis Polymers Oy:n SPIRIT-ohjelma tähtää kestävämpään muovien valmistukseen ja käyttöön. Neljä vuotta kestävä (2022–2025) tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelma luotsaa muutosta tekemällä aktiivista yhteistyötä muovin koko ekosysteemissä ja arvoketjussa.
SPIRIT-ohjelman tavoitteena on korvata kolmannes fossiilisista raaka-aineista uusiutuvilla tai kierrätetyillä raaka-aineilla vuoteen 2030 mennessä, muuttaa tuotantoprosessit hiilineutraaleiksi vuoteen 2045 mennessä ja saavuttaa todellinen muovin kiertotalous. Ohjelman neljä tutkimus- ja kehitysaluetta ovat:
- Fossiilisen raaka-aineen muuttaminen uusiutuvaksi ja kierrätetyksi raaka-aineeksi
- Tehokkaiden järjestelmien luominen muovien laajamittaiseen mekaaniseen ja kemialliseen kierrätykseen
- Hiilineutraali muovien tuotanto sähköistyksen, vihreän vedyn ja uusiutuvan energian avulla
- Vihreän siirtymän mahdollistajat: muun muassa kierrätyslähtöinen suunnittelu, uudelleenkäyttö, kierrätyskonseptit, standardointi
SPIRIT-ohjelmalle on myönnetty Business Finlandin veturirahoitus. Borealis Polymers toimii ohjelman veturiyrityksenä ja toteuttaa sitä laajassa ekosysteemissä yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa. SPIRIT-ekosysteemin kautta rahoitettuja kumppanuushankkeita ovat mm. ForestCUMP, UrbanMill, DREAM, SULKI, GreenARO, MSWPlast, Plastex, Zero ink, ReMatCh, Circular Plastic Pipes, CO2 capture using superbases, e-Propane ja SUSCAPO. SPIRIT-ohjelma on PlastLIFE-hankkeen kumppanuushanke.
Yhteyshenkilö: Jaakko Tuomainen (Borealis Polymers Oy)
Business Finlandin rahoitus TKI-hankkeille
Business Finland etsii haastekilpailujen kautta rahoitettaviksi veturi- ja haastajayritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatio (TKI) -hankkeita, joissa ne ratkovat merkittäviä tulevaisuuden haasteita ja kasvattavat Suomen kilpailukykyä.
Halukkaita ja kyvykkäitä globaalisti toimivia yrityksiä haastetaan erikokoisten yritysten ja muiden toimijoiden muodostamien ekosysteemien vetureiksi. Business Finland rahoittaa veturi- ja haastajayrityksen TKI-hankkeen lisäksi niiden ekosysteemiin kuuluvien kumppaneiden hankkeita.
Veturiyritys on globaalisti toimiva yritys, joka pystyy tekemään merkittäviä tutkimus-, kehitys- ja innovaatio lisäyksiä Suomessa sekä toimimaan ekosysteemin veturina. Esimerkiksi Borealis on valittu veturiyritykseksi johtamaan muoviteollisuuden kestävää muutosta edistävää SPIRIT-ohjelmaa.
- Business Finland: Veturiyritysten ja -ekosysteemien rahoitus
- Business Finland: Lista ekosysteemeistä
Yhteyshenkilöt: Karin Wikman (Business Finland)
Bio & Circular Finland -ohjelma
Muovit olivat yksi Business Finlandin vuonna 2022 päättyneen Bio and Circular Finland -ohjelman teemoista.
Yhteyshenkilöt: Marika Ollaranta ja Sampo Tukiainen (Business Finland)