- Ilmasto
- Luonto ja vedet
- Ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen
- Rakentaminen ja maankäyttö
- Maankäyttö- ja rakennuslaki
- Rakentamismääräykset
- Maankäytön suunnittelu
- Vähähiilinen rakentaminen
- Puurakentaminen
- Rakennusten energiatehokkuus
- Korjausrakentamisen strategia
- Öljylämmityksestä luopuminen
- Digitaalinen rakennettu ympäristö
- Rakentamisen muovitiekartta
- Rakennustuotteet
- Kaupunkien kehittäminen
- Rakennus- ja maisemansuojelu
- Kulttuuriympäristöt
- Lainsäädäntö
- Asuminen
- Kiertotalous
- EU ja kansainvälinen yhteistyö
- Tutkimus ja kehittäminen
- Avustukset ja tuet
- Hiilineutraali Suomi 2035
Rakennetun ympäristön kokonaisarkkitehtuuri
Kokonaisarkkitehtuurin teemaryhmä
Kokonaisarkkitehtuurin teemaryhmän tehtävänä on yhteensovittaa rakennetun ympäristön keskeiset prosessit ja tietovirrat osana julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuria. Teemaryhmälle on perustettu kuusi alaryhmää, joista kukin keskittyy kokonaisarkkitehtuuriin yhden rakennetun ympäristön osa-alueen näkökulmasta. Kokonaisarkkitehtuurin alaryhmät ovat:
- Maankäytön suunnittelu
- Rakentaminen ja rakennuttaminen
- Rakentamisen ohjaus
- Teknis-taloudellinen ja juridinen hallinta
- Omaisuuden operatiivinen hallinta
- Kohteen käytön, omistusten ja hallintaoikeuksien hallinta
Teemaryhmän ja sen alaryhmien toimintaan voi ilmoittautua mukaan lähettämällä viestin osoitteeseen [email protected] Kerro viestissäsi, haluatko osallistua teemaryhmän kokouksiin vai seurata toimintaa teemaryhmän kokousten muistioiden kautta.
Kokonaisarkkitehtuuri
Kokonaisarkkitehtuuri on toiminnan, prosessien ja palvelujen, tietojen, tietojärjestelmien ja niiden tuottamien palvelujen muodostaman kokonaisuuden rakenne.
Kokonaisarkkitehtuurimenetelmä yhdistää eri tahoilla tehtyjä selvityksiä, raportteja ja analyyseja kokonaiskuvan muodostamiseksi. Sen avulla selvitetään, miten rakennetun ympäristön tietoja käytetään tai voitaisiin käyttää erilaisissa käyttöyhteyksissä, esimerkiksi maankäytön, rakentamisen, vesi- tai maa-alueiden käytön tai ympäristönsuojelun palvelujen tuottamiseksi yli hallinnonalojen ja hankkeiden.
Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation tarkoituksena on rakentaa julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi toimintatapoja uudistamalla.
Kokonaisarkkitehtuurimenetelmää käytetään myös osahankkeiden yhteensovittamisessa, yhteisten tunnisteiden määrittelyissä ja näiden semanttisen yhteentoimivuuden varmistamisessa, osana sanasto- ja nimikkeistötyötä.
Ekosysteemikuvaus
Ekosysteemillä tarkoitetaan joustavaa kokonaisuutta, jossa yhteisöt, ihmiset, palvelut ja teknologiat kytkeytyvät luontevan tarpeen kautta yhteen hyödyntäen kaikkia ekosysteemiin kuuluvia toimijoita.
Rakennetun ympäristön ekosysteemin tarkoituksena on yhtenäistää valtion, maakuntien ja kuntien tietoja ja tuoda ne yritysten ja yhteisöjen saataville. Ekosysteemi edistää rakennetun ympäristön tiedonhallinnon kehittämistä sekä parantaa tietoa tuottavien ja hyödyntävien järjestelmien ja paikkatietojen yhteentoimivuutta.
Rakennetun ympäristön ekosysteemille on tyypillistä yksityisen ja julkisen sektorin toimijoiden lomittuneet roolit. Ekosysteemissä useat julkisen hallinnon ja yksityisen sektorin tahot tuottavat suunnitelma-, päätös-, käyttö- ja olosuhdetietoa rakennuksista, rakentamisesta, maankäytöstä sekä rakennusten ja kiinteistöjen käytöstä.
Rakennetun ympäristön ekosysteemiin kytkeytyy ja limittyy useita eri viite- ja kokonaisarkkitehtuureja.
Ekosysteemiin liittyviä, jo päättyneitä, hankkeita ovat Paikkatietoalusta, KIRA-digi, Huoneistotietojärjestelmä, Yhteisen tiedon hallinta YTI sekä Luvat ja valvonta. Lisäksi käynnissä on useita tiedonhallinnan rakenteita uudelleenjäsentäviä hankkeita, kuten TALTIO.
Lisätietoja
Antti Autio, yliarkkitehti
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Lähiympäristö ja asuminen Puhelin:0295250330 [email protected]
Saku Härkönen, erityisasiantuntija
ympäristöministeriö, Tieto ja viestintä Puhelin:0295250183 [email protected]