Kiertotalouden sankarit
Sami Marttinen ja Jiri Heinonen kehittivät menestysreseptin: Älypuhelimien kierrätyksellä markkinajohtajaksi
Sami Marttinen tuli huijatuksi ostaessaan käytettyä puhelinta. Siitä syntyi älypuhelimia huoltava ja myyvä Swappie, joka taistelee laitteiden lyhyttä käyttöikää vastaan. Vain pari vuotta käytössä olevat puhelimet ovat resurssien hukkaa ja ympäristöongelma.
Mitä teet kiertotalouden parissa, Sami Marttinen?
“Olen toinen Swappien perustajista ja yrityksen toimitusjohtaja. Swappie ostaa, korjaa ja myy älypuhelimia.
Suurin osa älypuhelimen päästöistä syntyy sen valmistuksessa. On arvioitu, että puhelimien aiheuttamat päästöt ovat seitsenkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Älypuhelimen käyttöikä on tyypillisesti pari vuotta, ja reilusti alle puolet puhelimista hyödynnetään käytön jälkeen.
Meidän tavoitteemme on pidentää tuota aikaa jopa kuuteen vuoteen, jolloin resurssit hyödynnetään paremmin. Otamme vanhoista puhelimista kaikki käyttökelpoiset osat hyötykäyttöön. Puhelimista on paljon enemmän iloa kierrätettynä kuin pöytälaatikoissa.
Me haluamme saada puhelimet uuteen käyttöön, jotta päästöjä voidaan vähentää. Toimintamme perustuu kokonaan kiertotalouteen.”
Miten kiertotalousajattelu alkoi? Mistä idea syntyi?
“Kaikki alkoi siitä, kun yritin ostaa verkosta käytetyn puhelimen. Rahat menivät, mutta puhelinta ei koskaan näkynyt. Rikosilmoitusta tehdessä selvisi, että en ole tällaisen rikoksen ainoa uhri. Käytettyjä puhelimia oli vaikea löytää luotettavasti.
Näimme Swappien toisen perustajan, Jiri Heinosen, kanssa heti markkinan käytettyjen puhelimien myynnille. Jo seuraavana päivänä teimme kyselytutkimusta kauppakeskuksessa.
Pian huomasimme, että liikemalli todella toimii. Emme vain vastaa nykyiseen kysyntään, vaan luomme uutta markkinaa. Nykyään olemme yksi Euroopan nopeimmin kasvavista yrityksistä.
Kiertotalousajattelu on kehittynyt yhdessä yrityksen kanssa. Tavoitteemme on ollut koko ajan parantaa puhelimien uusiokäyttöä ja olemme löytäneet siihen tehokkaita tapoja.”
Mikä vauhdittaisi mielestäsi Suomen siirtymistä kiertotalouteen?
“Kiertotalouden markkinat ovat niin vahvat, että kaikki haasteet on mahdollista ratkaista.
Toivoisin silti, että kiertotalouteen liittyvät kasvumahdollisuudet havaittaisiin paremmin myös poliittisessa päätöksenteossa. Lainsäädännöllä voidaan kannustaa yrityksiä ja kuluttajia kiertotalouteen.
Haluamme valtavirtaistaa käytettyjen tuotteiden myyntiä. Ihmisten pitäisi ymmärtää paremmin kaapeissaan odottavan tavaran arvo ja potentiaali. Pyrimme itse lisäämään kuluttajien tietoisuutta kiertotalousratkaisuista.
Mielestämme kiertotalouteen siirtyminen on muutakin kuin teollisuuden sivuvirtojen käyttämistä ja kuluttajien välistä jälleenmyyntiä.”