Kiertotalouden sankarit

Kiertotalous vei yrittäjä Outi Luukon mennessään: “Touchpoint oli käänteentekevä hetki elämässäni”

Touchpointin tavoitteena on valmistaa työvaatteita, jotka eivät päädy jätteeksi. Toimitusjohtaja Outi Luukko uskoo, että kiertotalous on tekstiilialalla mahdollista jo nyt, mutta muutokseen tarvitaan sopivasti keppiä ja porkkanaa.

Mitä teet kiertotalouden parissa?

“Olen Touchpointin toimitusjohtaja ja osakas. Yrityksemme tuottaa kestävän kehityksen mukaisia työvaatteita ja tarjoaa työvaatteiden palvelumallin.  

Kiertotalous on mukana työvaatteiden koko elinkaaressa. Pyrimme käyttämään täysin uusien materiaalien sijaan uusiolaatuja, joita valmistetaan kierrätetyistä raaka-aineista. Meille on tärkeää, että työvaatteemme ovat kestäviä, ajattomia sekä helposti huollettavia ja korjattavia. Kun vaate lopulta on käytetty loppuun, sitoudumme ottamaan sen takaisin ja huolehdimme vastuullisesta kierrätyksestä.

Tavoitteenamme on suljettu kierto, jossa työvaate ei päädy roskaksi tai poltettavaksi, vaan sen materiaalit kiertävät aina uuteen käyttöön. 

Viimeisin askel kohti tätä tavoitetta on Paimioon rakennettava poistotekstiilien kiertotalouslaitos, jossa Touchpoint on mukana pääomistajana. Siellä on tarkoitus valmistaa eri yritysten poistotekstiileistä uutta kuitua tekstiiliteollisuuden käyttöön.”

Miten kiertotalousajattelu alkoi? Mistä idea syntyi?

“Kaikki alkoi vuonna 2008. Silloin puhuttiin jo kestävästä kehityksestä, mutta keinot sen toteuttamiseen olivat vielä epäselviä. 

Oma taustani on design-alan yrittäjänä. Perustimme Touchpointin tavoitteenamme saada aikaan muutos työvaatealalla. Minun oli tarkoitus jättäytyä yrityksessä pian taka-alalle, mutta tässä sitä edelleen ollaan, kädet savessa ja hymy huulilla. Tunnistin, että Touchpoint oli käänteentekevä hetki elämässäni. 

Meille on ollut alusta asti selvää, että teemme kehitystyötä huolella, vaikka se veisi aikaa. Kahdentoista vuoden aikana olemme kulkeneet monet pitkospuut ja kääntäneet monta kiveä, jotta olemme saaneet toiminnastamme kestävän kehityksen mukaista kannattavuutta unohtamatta.

Uuden luominen on vaatinut työtä ja aikaa, mutta se on palkitsevaa.” 

Mikä vauhdittaisi Suomen siirtymistä kiertotalouteen?

“Peräänkuulutan yritysten johdon ja omistajien vastuuta. Ympäristöarvojen toteuttaminen edellyttää systemaattista työtä, jämäköitä valintoja ja ennen kaikkea muutosvalmiutta.

Uskon vahvasti, että riittävällä tahdolla ja heittäytymisellä kiertotalous kokonaisvaltaisesti on toteutettuna mahdollista jo tänään. Ihmiset ja yritykset ovat kuitenkin laiskistuneet nykyisiin toimintamalleihin. 

Säätely on tärkeässä roolissa, kun kiertotaloudesta tehdään valtavirtaa. Tarvittaisiin esimerkiksi kierrätyskuitujen laatuluokitus, joka puuttuu vielä kokonaan. On myös tärkeä tukea ja hyödyntää hyviä suomalaisia kiertotalousratkaisuja.

Kuten mikä vain muutos, siirtyminen kiertotalouteen vaatii sekä keppiä että porkkanaa.”

Outi Luukko, TouchPoint: TouchPoint-yritys on ollut käänteentekevä hetki elämässäni, kiertotalous vei täysin mennessään. Tavoitteenamme on suljettu kierto, jossa valmistamamme työvaate ei ikinä päädy jätteeksi.