Kiertotalouden sankarit

Juha Leppäsen Betolar teki täyskäännöksen: Betonituotteista sivuvirtoihin

Betolar-yritys aloitti valmistamalla betonituotteita, kunnes Juha Leppänen keksi korvata sementin tuhkalla. Nyt yritys hyödyntää teollisuuden sivuvirtoja uusiin käyttötarkoituksiin. Leppänen uskoo, että kiertotaloudella on merkittävä vaikutus Suomen ilmastotavoitteisiin, mutta normeja on purettava ratkaisujen tieltä. 

Mitä teet kiertotalouden parissa, Juha Leppänen?

“Perustamani yritys Betolar hyödyntää teollisuuden sivuvirtoja uusiin tarkoituksiin. Teollisuudessa on paljon hiilidioksidia päästävää tuotantoa, jonka haluamme korvata mahdollisimman ekologisilla vaihtoehdoilla. Hyödyntämällä sivuvirtoja voimme vähentää myös luonnonvarojen kulutusta. 

Esimerkki valmisteluvaiheessa olevassa työstämme on suomalaisen kaupungin keskustassa sijaitseva puunjalostamon entinen tuhkakaatopaikka. Keksimme, että alueen voi puhdistaa tuhkasta, ja käyttää tuhkaa kasvavan kaupungin uusien teiden rakennuksessa. Pyrimme aina muuttamaan ongelman ratkaisuiksi, joissa kaikki osapuolet voittavat.

Uskon, että sivuvirtojen hyödyntämisellä on myös huomattavia vaikutuksia Suomen hiilidioksidipäästötavoitteisiin.”

Miten kiertotalousajattelu alkoi? Mistä idea syntyi?

“Perustin joulukuussa 2016 pienbetonituotteita valmistavan yrityksen. Pihalaattoja valmistaessani aloin miettiä, miten niistä voisi tehdä ekologisempia. Betonissa käytettävä sementti tuottaa paljon hiilidioksidipäästöjä. Päätin kokeilla sementin korvaamista tuhkapohjaisella seoksella, ja se onnistui hyvin. 

Niinpä otimme pääomasijoittajan kanssa riskin. Pysäytimme juuri käynnistetyn tuotannon ja päätimme keskittyä tuotekehitykseen. Takanamme on nyt hurja määrä tutkimusta ja tuotekehitystä, ja alamme olla valmiita siirtymään markkinoille.

Meille on tärkeää, että tarjoamamme ratkaisut ovat oikeasti kannattavia. Vihreys ei riitä, vaan hinta ratkaisee.” 

Mikä vauhdittaisi mielestäsi Suomen siirtymistä kiertotalouteen?

“Mielestäni kiertotalouteen siirtyminen vaatii nopeampaa normien purkua sekä kevyempää hyväksyntämenettelyä uusille materiaaleille ja ratkaisuille. Esimerkiksi verohuojennusten poistaminen metsäteollisuuden sivuvirroilta, kuten viherlipeäsakalta, olisi tärkeä toimi.

Tällä hetkellä uusille tuotteille on monimutkaista saada hyväksyntä, sillä viranomaiset eivät tiedä, mihin vertaisivat tuotteita. Esimerkiksi geopolymeerisille tuotteille ei ole harmonisoitua tuotestandardia, jolloin joudumme menemään markkinoille tuotehyväksyntöjen kautta.

Haasteet vievät aikaa ja rahaa: voi mennä jopa kaksi vuotta, ennen kuin hyvän tuotteen saa markkinoille. Lisäksi jätteiden verohuojennukset vähentävät sivuvirtojen hyötykäyttöä. Kun metsäteollisuus voi edullisesti siirtää jätteensä kaatopaikalle, on vähemmän motivaatiota etsiä sille vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia. 

Tällaiset päätökset rajoittavat ja estävät kiertotaloutta. Normien ja vaatimusten perusteita pitää harkita uudestaan, jotta kiertotaloudesta tulee toimivaa ja kannattavaa.”

Juha Leppänen, Betolar Oy: Betonissa käytettävä sementti tuottaa paljon hiilidioksidipäästöjä. Päätin kokeilla sementin korvaamista tuhkapohjaisella seoksella, ja se onnistui hyvin. Meille on tärkeää, että tarjoamamme ratkaisut ovat oikeasti kannattavia. Vihreys ei riitä, vaan hinta ratkaisee.