Kiertotalouden sankarit

Jenni Nurmi auttaa rakennusprojekteja säästämään ympäristöä ja euroja kiertotalouden avulla

Jenni Nurmi törmäsi kiertotalouden käsitteeseen verkossa. Kolme vuotta myöhemmin hänellä on oma yritys, joka tukee rakennetun ympäristön ja teollisuuden projektien kiertotaloutta. Yrittäjä toivoo kunnilta ja kaupungeilta lisää uskallusta kiertotalouden edistämiseen käytännössä.

Mitä teet kiertotalouden parissa, Jenni Nurmi?

“Minulla on oma Reroute-yritys, joka auttaa asiakkaita tekemään kiertotaloudesta totta käytännössä. Olen rakennetun ympäristön ja teollisuuden kiertotalouskonsultti. Toimin ruohonjuuritasolla ja helpotan asiakkaiden siirtymistä kiertotalouteen.

Käytännössä koulutan, teen erilaisia selvitys- ja tutkimushankkeita sekä raportteja. Jos asiakas on esimerkiksi päättänyt käynnistää kiertotaloushankkeen, minä autan lupamenettelyjen kanssa sekä materiaalien tarkistamisessa.”

Mistä kiertotalousajattelu alkoi? Mistä sait idean?

“Törmäsin kiertototalouteen vuonna 2017, kun käsite tuli verkossa vastaan. Minuun vetosi heti ajatus siitä, että kiertotalouden avulla voidaan säästää sekä ympäristöä että euroja.

Kiertotalous alkoi kiinnostaa minua niin paljon, että etsin töitä sen parissa googlaamalla sanat ‘avoin työ’, ‘infra’ ja ‘kiertotalous’. Minulle oli alusta asti selvää, että haluan työskennellä juuri infrastruktuurin parissa. Rakennetussa ympäristössä massat ovat suuria, joten muutoksilla on suuret vaikutukset.

Hakuni tuotti tulosta, ja päädyin töihin kiertotalousyritykseen. Siellä huomasin, että asiakkaat kaipasivat apua moniin erilaisiin kiertotalouteen liittyviin kysymyksiin, eivät vain raaka-aineiden parissa. Ymmärsin, että kiertotalouden osaamiselle on laajasti kysyntää ja perustin oman yritykseni. Yrittäjänä on ollut mukava huomata, että palveluilleni on tarvetta ja kädet ovat täynnä töitä. Vahvuuksiani ovat laaja materiaalien hallinta ja kiertotalouden eri puolien ymmärtäminen.”

Mitä Suomi tarvitsisi siirtyäkseen laajemmin kiertotalouteen?

“Toivon, että julkiset toimijat olisivat nykyistä avoimempia kiertotaloudelle. Meillä on tiekartat ja strategiat kunnossa, mutta kaipaan enemmän uskallusta käytännön toteutuksiin kunnilta ja kaupungeilta. Myös ympäristölainsäädäntö, joka on tehty ennen kaikkea suojelemaan meitä, rajoittaa toisinaan tarpeettomasti uusia, kestäviä ratkaisuja.

Suomessa on paljon innovatiivisia ja vastuullisia toimijoita jotka haluavat kehittää kiertotaloutta. Sitä ei voida tehdä ilman julkisia toimijoita, jotka ovat usein vastuussa esimerkiksi käytännön rakennushankkeista.”

Jenni Nurmi, Reroute Oy: Kiertotalouden avulla voidaan säästää sekä ympäristöä että euroja. Haluan edistää kiertotaloutta rakennetussa ympäristössä. Kun massat ovat suuria, myös muutoksilla on merkittävät vaikutukset.