Ympäristöoikeudellisen tiedon saatavuutta kehitetään, osallistu kyselyyn
Ympäristöä koskevien säädösten ja määräysten selvittäminen ei ole helppoa, vaan vaatii usein paljon vaivaa ja aikaa. Erityisesti yksittäisten kansalaisten, kansalaisjärjestöjen ja pienyritysten saattaa olla työlästä selvittää ympäristöä koskevat oikeutensa ja velvollisuutensa. Ongelman ratkaisemiseksi ympäristöministeriö on käynnistänyt hankkeen (Ympäristöoikeudellisen tiedon saatavuus – OITIS), jossa selvitetään minkälaisia tarpeita eri toimijoilla on ympäristöoikeudelliselle tiedolle.
Ympäristöoikeudellisella tiedolla tarkoitetaan suomalaista lainsäädäntöä, viranomaisten ohjeita ja oikeuskäytäntöä, joka koskee muun muassa ympäristönsuojelua, vesien suojelua, luonnonsuojelua, luonnonvarojen ja maankäytön suunnittelua, kulttuuriympäristön suojelua ja hoitoa sekä lisäksi näitä asioita koskevaa kansainvälistä ja EU:n ympäristöoikeudellista tietoa.
Selvityksen kohteena ovat hallinnon, elinkeinoelämän, järjestöjen ja tavallisten kansalaisten tarpeet. Tavoitteena on kehittää tiedon saatavuutta niin, että kaikilla olisi mahdollisuus saada kohtuullisella vaivalla riittävästi ja ymmärrettävästi tietoa oikeuksistaan ja velvoitteistaan ympäristöä koskevien voimassa olevien tai valmisteilla olevien säädösten ja määräysten selvittämisestä.
Hankkeessa pyritään lisäksi hahmottamaan, kuinka pitkälle viranomaisten vastuu ympäristöoikeudellisen tiedon tuottamisesta ja jakamisesta ulottuu ja millä tavalla esimerkiksi etu- ja kansalaisjärjestöt ja yritykset voisivat omilla toimialoillaan parantaa ympäristöoikeudellisen tiedon saatavuutta.
Hankkeessa tullaan tekemään ehdotuksia siitä, miten ympäristöoikeudellista tietoa tulisi jäsentää, miten sen saatavuus olisi järjestettävä ja minkälainen olisi eri osapuolten rooli tiedon tuottamisessa ja jakamisessa. Myös tiedontuottamisen kustannuksiin otetaan kantaa.
Vastaa kyselyyn 19.1.2015 mennessä
Tällä hetkellä tietoa kehittämistyön tueksi kerätään kaikille avoimen kyselyn kautta. Kysely on avoinna 19.1.2015 asti. Kyselyyn toivotaan vastauksia kaikilta, jotka etsivät tietoja ympäristölainsäädännöstä ja sen soveltamisesta joko säännöllisesti tai epäsäännöllisesti.
Lisätietoja:Lainsäädäntöneuvos Tuomas Aarnio, [email protected], p. 0295 250 330