Hyppää sisältöön
Media

Ympäristöministeriön raportti: Lapsiperheiden asunnottomuus kasvussa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 27.8.2013 12.55
Tiedote

Ympäristöministeriön tänään julkistamassa julkaisussa käsitellään ensi kertaa kattavasti lapsiperheiden asunnottomuutta, sen syitä ja ehkäisemisen keinoja Suomessa. Voimanpesähanke – häätöuhasta pärjäävään perheeseen -niminen raportti pohjautuu ympäristöministeriön tukemaan ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamaan Espoon Järjestöjen Yhteisö ry:n Voimanpesähankkeen tekemään tutkimus- ja kehittämistyöhön.

”Lapsiperheiden asunnottomuus on kasvussa suurimmissa kunnissa, tilapäismajoituskustannukset uhkaavat karata käsistä pääkaupunkiseudulla ja häätöjen määrä lisääntyy. Lapsiperheiden asunnottomuudesta, häätöuhkatilanteista ja tilanteisiin johtavista syistä tiedetään Suomessa liian vähän. Voimanpesä-hankkeen avulla saamme paitsi tietoa myös välineitä ongelman ratkaisemiseksi”, erityisasiantuntija Peter Fredriksson ympäristöministeriöstä sanoo.

Voimanpesä-hankkeen aikana kohdattiin yli 140 perhettä, joita uhkasi häätö asunnosta tai jotka olivat jo asunnottomina. Perheet voidaan jakaa kahteen erilaiseen ryhmään, joilla epävarman asumisen tilanteeseen johtaneet syyt ovat hyvinkin erilaiset ja tuen tarjoamisessa tarvitaan erilaisia lähestymistapoja. Tilanteeseen johtaneita syitä löytyy lapsuudesta ja sieltä opituista toimintatavoista sekä aikuisiän taloudellisesta tilanteesta, perheen sisäisistä ongelmista ja yhteiskunnan palvelurakenteesta.

Hankkeen aikana tehdyn asiakastyön ja arvioinnin perusteella kehitettiin dialogipedagogiikkaan pohjautuva työmalli, jonka avulla perheen asuminen saadaan turvattua ja perheestä tulee pärjäävä. Työmallin avulla saadaan aikaiseksi myös yhteiskunnallisia kustannussäästöjä.

”Asunnottomuutta tai sen uhkaa kokenut henkilö on usein kokenut elämässään monenlaisia menetyksiä, uhkatilanteita, toivottomuutta, syyllisyyttä ja häpeää. Dialogi toimii tässä peilinä, jonka kautta voi peilata omia valintojaan ja syitä tehtyihin ratkaisuihin. Dialogisuus mahdollistaa aidon läsnäolon, arvostavan ja aktiivisen tavan kuunnella sekä antaa tilaa uusille ratkaisuille”, kuvaa hankkeen projektipäällikkö Marja Manninen työtapaa.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Marja Manninen, Espoon Järjestöjen yhteisö ry, p. 050 346 1004,

Hanketutkija Leena Lehtonen Espoon Järjestöjen yhteisö ry, p. 050 436 5634.

Erityisasiantuntija Peter Fredriksson, ympäristöministeriö, p. 050 369 8437, [email protected]

Julkaisusta järjestetään seminaari huomenna 28. elokuuta Paasitornissa klo 10 alkaen. Tiedotusvälineet ovat tilaisuuteen tervetulleita. Lisätietoja projektipäällikkö Marja Manniselta.