Hyppää sisältöön
Media

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen: Luomutuotannon edellytykset turvattava, nitraattiasetuksen muutos lausunnoille

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 31.3.2015 16.56
Tiedote

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen pitää tärkeänä, että luomutuotannon edellytykset turvataan. Ympäristöministeriö on tänään lähettänyt lausunnoille nitraattiasetuksen muutosehdotuksen. Ministeriö esittää, että ainoastaan kuiva-ainepitoisuudeltaan alle 30 prosenttia käsittävien lantojen ja orgaanisten lannoitevalmisteiden käyttö olisi kielletty peltolohkon osilla, joiden kaltevuus on vähintään 15 prosenttia. Tällä hetkellä kaltevilla pellon osilla sallitaan ainoastaan mineraalilannoitteiden käyttö, mikä asettaa luomutilat eriarvoiseen asemaan. Lausuntoaika päättyy 10.4.2015.

"Kyse on pienestä osasta peltoja, mutta kyse on tasa-arvoisesta kohtelusta. Muutoksen avulla haemme ratkaisua luomutuotantoa koskevaan lannoitusongelmaan. On tärkeää, että luomutuotannon edellytykset säilyvät. Samalla helpotettaisiin ravinteiden hyödyntämistä tiloilla, joilla esiintyy merkittävästi kaltevia peltoja", ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen toteaa. 

Muutos tarkoittaisi nestemäisten tai niiden kaltaisten lantojen ja orgaanisten lannoitevalmisteiden käytön rajoitusta kaltevilla pelloilla, joita on Suomessa saatujen selvitysten mukaan noin 17 400 hehtaaria, eli alle prosentti peltopinta-alasta. Kuivikelannan ja erilaisten kuivien jauheiden, rakeiden ja hiutalelannoitteiden käyttö, joissain tapauksissa myös kuivalannan käyttö, olisi mahdollista, mikäli vaadittu kuiva-aineprosentti täyttyy. On todettu, että näiden huuhtoutumis- ja haihtumisriskit ovat nestemäisiä lietelantoja, virtsoja ja orgaanisia lannoitevalmisteita vähäisemmät. 

Sallitut lannoitteet toimisivat myös maanparannusaineina, jotka lisäävät maaperän humusta ja edelleen kykyä pidättää ravinteita. Momentissa tarkoitetut lannat ja orgaaniset lannoitevalmisteet olisi muokattava maahan vuorokauden kuluessa vastaavasti kuten muillakin pellon osilla.

"On kaikkien etu, että arvokkaiden ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin vähennetään ja ne saadaan kasvien käyttöön ja kiertoon. Siitä hyötyy niin ympäristö kuin maanviljelijä. Meidän tulee saattaa käytäntöön parhaat keinot ravinteiden kierrättämiseksi, ja tämä työ jatkuu ympäristöministeriössä", Grahn-Laasonen päättää.

  • (ym.fi)

Lisätietoja:

Erityisavustaja Aino Salo, ympäristöministeriö, [email protected], p. 050 306 9599

Ylitarkastaja Markus Tarasti, [email protected], p. 0295 250 291