Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto hyväksyi lakiesityksen Etelä-Konneveden kansallispuistosta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 10.4.2014 14.08
Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi tänään lakiesityksen antamisen eduskunnalle Etelä-Konneveden kansallispuistosta. Lakiesityksessä ehdotetaan, että Rautalammin ja Konneveden kuntiin, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen maakuntiin perustettaisiin runsaan 1544 hehtaarin laajuinen kansallispuisto. Kansallispuistoehdotus lähtee eduskunnan käsiteltäväksi Etelä-Konnevesi -nimellä. Lakiesityksestä saatujen lausuntojen yhteydessä kansallispuistolle on esitetty myös muita nimivaihtoehtoja.

Puiston perustamisella suojeltaisiin Rautalammin reitin keskusjärven Konneveden monimuotoista ranta-, saaristo- ja metsäluontoa sekä kalliomuodostumia ja reittivesistömaisemaa. Lähes koko kansallispuistoksi esitettävä alue kuuluu Natura 2000 -verkostoon ja suurimmaksi osaksi myös valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan. 

Alue on yhdistelmä pohjoissavolaista vuorimaata ja Konneveden leppeää saaristomaisemaa. Ehdotettavalle kansallispuistolle on leimallista jyrkkäpiirteinen pinnanmuodostus, jossa karut ja jyrkänteiset kalliot, rehevät rinnemetsät, jättihaapoja kasvavat vanhat luonnonmetsät sekä jalopuumetsät vuorottelevat. Jyrkänteillä on luolamuodostumia. Kallioperän paikoittainen ultraemäksisyys lisää alueen luonnon monimuotoisuutta. Ehdotettavan kansallispuiston lajisto onkin erittäin monipuolista ja siellä tavataan suuri joukko silmälläpidettäviä ja uhanalaisia lajeja. Alueella esiintyy mm. neljä erityisesti suojeltavaa lahopuuhyönteistä: jalavan lahokärsäkäs, karvakukkajäärä, aarnipuukärpänen ja suomenpuukärpänen sekä 25 muuta valtakunnallisesti uhanalaista lajia. Kansallispuiston alueella asustaa liito-orava, saukko, karhu ja ilves. Linnustoon kuuluu sekä laajojen selkävesien lajeja, kuten kalasääski, kuikka ja kolonioina pesiviä lokkeja, että vanhojen luonnonmetsien tyyppilajeja kuten pikkusieppo ja pohjantikka.

”On erittäin hienoa, että olemassa olevan kansallispuistoverkoston täydennykseksi saadaan jylhää pohjoissavolaista vuorimaata ja upeita, lajistoltaan rikkaita vanhoja luonnonmetsiä: todellisia aarniometsiä!” sanoo ympäristöministeri Ville Niinistö, joka vierailee alueella 4.-5. toukokuuta.

Kansallispuistoksi esitettävät maa- alueet on hankittu valtiolle suojelutarkoituksiin ja ne ovat Metsähallituksen luontopalveluiden hallinnassa. Puistoon ei kuuluisi vesialueita lainkaan. Etelä-Konneveden alueella on yhteensä 77 yksityistä luonnonsuojelualuetta, joiden pinta-ala on noin 1 150 hehtaaria. Ne eivät kuulu ehdotettavaan kansallispuistoon.

Kansallispuiston perustamisella toteutettaisiin pääasiassa valtakunnallisia vanhojen metsien- ja rantojen suojeluohjelman sekä Natura 2000 -verkoston suojelutavoitteita ja edistettäisiin yleistä luonnonharrastusta sekä alueiden ulkoilu- ja virkistyskäyttöä. Rautalammin ja Konneveden kunnat sekä Pohjois-Savon ja Keski-Suomen liitot odottavat kansallispuiston perustamisen ja siihen liittyvän palvelurakentamisen edistävän matkailun kehittämismahdollisuuksia seudulla. Kansallispuiston perustamisen ennakoidaan lisäävän alueen kävijämääriä olennaisesti, mikä kasvattaisi matkailusta saatavaa kokonaistuloa alueella.

”Kansallispuiston perustamiselle on vahva paikallinen tuki, ja puistoa ovat olleet ajamassa mm. seudun matkailuyrittäjät. Kansallispuistopäätös tukee matkailuelinkeinon kehittämistä puiston sijaintikunnissa, ja hienon vesistön ansiosta Konnevedellä on mahdollisuus yhdistää kalastus ja muu erämatkailu hyvin toisiinsa", Niinistö toteaa.

Retkeilyä ja matkailua palveleviin rakenteisiin ja puiston opastusviestintään liittyviä investointikustannuksia valtiolle arvioidaan aiheutuvan vähintään 300 000 euroa. Maanmittaustoimitusten ja rajojen merkitsemiskustannukset olisivat noin 130 000 euroa ja vuotuiset hoito- ja ylläpitokustannukset noin 40 000 euroa. Nämä määrärahatarpeet on kevään budjettiriihen päätösten mukaisesti otettu huomioon sekä ympäristöministeriön 1. lisätalousarvioesityksen että valtion vuoden 2015 talousarvioesityksen valmistelussa. Puiston sijaintikunnat ja maakuntien liitot ovat omalta osaltaan varautuneet suunnittelemaan ja kehittämään alueen matkailupalveluita yhteistyössä ehdotettua kansallispuistoa hallinnoivan Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa ja kiirehtivät kansallispuiston perustamista. Kansallispuistolain ehdotetaan tulevan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Lisätietoja

Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, p. 0295 250 064, [email protected]

Erityisavustaja Emma Kari, ympäristöministeriö, p. 0295 250 076, [email protected]