Hyppää sisältöön
Media

Uusia sanastoja liikenneinfrastruktuurista ja teknisistä verkoista otettu käyttöön – myös tietomalli sitovasta tonttijaosta vahvistettu

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2024 12.37
Uutinen

Liikenneinfrastruktuurin sanasto, Teknisten verkkojen sanasto ja Sitovan tonttijaon tietomalli koodistoineen on vahvistettu ja julkaistu vapaasti hyödynnettäväksi. Hyväksyminen on tehty rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuuden hallintamallin mukaisesti. Tiedon yhteentoimivuus on tärkeää, sillä yhtenäisesti käytettäviä käsitteitä tarvitaan sujuvaan tiedonsiirtoon eri tietojärjestelmien ja organisaatioiden välillä.

Vuoden 2023 alusta asti valmistellusta Liikenneinfrastruktuurin sanastosta löytyy 100 käsitettä määritelmineen, jotka liittyvät liikenteeseen, liikenneväyliin ja liikenneinfrastruktuuriin. Myös tie-, raide- ja vesiliikenteen keskeisiä käsitteitä on määritelty, kuten tie, katu, jalkakäytävä, rautatie ja vesiväylä. 

Liikenneinfrastruktuurin sanasto on valmisteltu ympäristöministeriön ja Väyläviraston yhteistyönä ympäristö- ja liikennehallinnonalojen yhteisenä projektina. Asiantuntijoina mukana ovat olleet myös Maanmittauslaitos, Keski-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Helsingin kaupunki, Ramboll Finland Oy ja Sitowise Oy. Sanastotyössä terminologina toimi Sanastokeskus ry. Ympäristöministeriö ja Väylävirasto aikovat laajentaa Liikenneinfrastruktuurin sanastoa vuonna 2025 useilla kymmenillä uusilla käsitteillä.  

”Yhtenäisten sanastojen merkitys on korostunut digitalisaation myötä. Kun eri järjestelmiin tallennetut tiedot on määritelty tarkasti etukäteen, ne siirtyvät sujuvasti organisaatioiden välillä. Kattavat sanastot vähentävät käsitteiden määrittelyyn menevää työaikaa, kun termejä ei määritellä vain oman organisaation tai toimialankaan näkökulmasta”, kertoo erityisasiantuntija Anssi Hänninen.  

Teknisten verkkojen sanaston 34 käsitteeseen kuuluu keskeisimmät ylätason käsitteet, jotka tukevat teknisten verkkojen yhtenäistä tarkastelua. Teknisellä verkolla tarkoitetaan toisiinsa yhdistettyjen laitteiden ja rakenteiden muodostamaa fyysistä kokonaisuutta, joka muuntaa, siirtää, ohjaa tai varastoi ainetta, energiaa tai dataa, eli esimerkiksi vesijohto- tai sähköverkkoa. Sanastoa on ollut työstämässä Sanastokeskuksen terminologin lisäksi Ramboll Finland Oy:n ja Sweco Oy:n asiantuntijoita. Lisäksi sitä on työstetty rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuuden ryhmissä.  

Sitovan tonttijaon tietomallia ja sen koodistoja voi käyttää turvallisesti rakennetun ympäristön tietojärjestelmässä (Ryhti)  

Sitovan tonttijaon tietomallin avulla voi laatia sitovan tonttijaon koneluettavassa ja rakenteisessa muodossa. Tietomallin mukaista määritystä käytetään sitovan tonttijaon tietojen toimittamisessa rakennetun ympäristön tietojärjestelmän (Ryhti) alueidenkäytön tietovarantoon. Tietomallissa on kuvattu mm. päätös-, asianhallinta- ja tonttijakotonttitietojen rakennetta ja laadittu tätä varten valmiita arvojoukkolistoja eli koodistoja. 

Tietomallia on kehitetty jo vuodesta 2021 lähtien Ryhti-hankkeen aikana. Tietomallia on päivitetty useaan otteeseen Suomen ympäristökeskuksen, Syken tekemän Ryhti-järjestelmän alueidenkäytön tietovarannon määrittely- ja kehitystyön myötä syksyyn 2024 asti. Kun sitovan tonttijaon osuuden kehitys Ryhti-järjestelmään alkoi olla vakaana eikä muutoksia tietomalliin tai sen koodistoihin ole enää odotettavissa, sen määrittelynä toiminut tietomalli ja siihen liittyvät 21 koodistoa saatiin vahvistettua.  

Kunnat tietojärjestelmätoimittajineen voivat nyt ottaa tietomallimääritykset omassa kehityksessään huomioon, kun he varautuvat tulevaan Ryhti-järjestelmään tehtävään tiedonsiirtoon. Yhteisillä tietomallimäärityksillä helpotetaan eri osapuolien, kuten kaavoittajien, suunnittelijoiden ja rakentajien yhteistyötä. 

Tietomalli, koodistot ja sanastot on julkiastu julkishallinnon yhteisellä Yhteentoimivuusalustalla Voimassa oleva -tilassa. Yhteentoimivuusalusta on Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämä maksuton ja selainpohjainen palvelu, joka sisältää työkalut sanastojen, koodistojen ja tietomallien kuvaamiseen ja ylläpitoon. 

Lisätietoja

Anssi Hänninen 
erityisasiantuntija
p. +358 295 250 451
[email protected]