Suomi YK:n kestävän kaupunkikehityksen konferenssiin Quitoon ministeri Tiilikaisen johdolla
Suomi osallistuu YK:n asumisen ja kestävän kaupunkikehityksen konferenssiin Ecuadorin Quitossa 17.-20.10.2016. Valtiot sopivat siellä uudesta kaupunkikehitysohjelmasta (New Urban Agenda) eli kestävän kaupunkikehityksen pelisäännöistä kahdeksikymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Konferenssi on yksi YK:n tämän vuoden suurimmista ponnistuksista, ja sinne odotetaan noin 40 000 osanottajaa.
Jo yli puolet maailman väestöstä asuu kaupungeissa, ja muuttoliike kaupunkeihin kiihtyy. Kaupunkeihin muuttaa 3 miljardia ihmistä ja niiden pinta-ala kolminkertaistuu seuraavan 40 vuoden aikana. Kaupungeissa tuotetaan 70 prosenttia kasvihuonepäästöistä ja jätteistä – energiankulutuksesta kaupunkien osuus on 60 prosenttia. Lisäksi 880 miljoona ihmistä asuu edelleen slummeissa.
”Kaupungistuminen on valtava yhteiskunnallinen ja ekologinen haaste. Kaupungit ovatkin avainasemassa kestävän kehityksen kannalta”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.
”Uuden urbaanin agendan toteuttaminen tarjoaa myös suuria liiketaloudellisia mahdollisuuksia. Samalla se voi poistaa suunnattoman määrän inhimillistä kärsimystä”, Tiilikainen toteaa.
Uusi kaupunkikehitysohjelma on määrä hyväksyä konferenssin täysistunnossa 20.10. Se sisältää poliittisen julistuksen ja toimeenpanosuunnitelman. Lisäksi loppuasiakirja määrittelee seurantamekanismin, jolla on tarkoitus vahvistaa maiden velvollisuutta raportoida kestävää kaupunkikehitystä edistävien toimien toteuttamisesta. Loppuasiakirja nivoutuu voimakkaasti globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelman (Agenda 2030) sekä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoon.
Konferenssin yhteydessä on tarkoitus julkistaa myös Quiton toimintaohjelma (Quito Action Plan), jossa maat ja muut tahot, kuten yksityinen sektori, voivat julkistaa projekteja kestävän kaupunkikehityksen kehittämiseksi.
Suomen kantoja on valmisteltu ympäristöministeriön vetämässä kansallisessa valmistelutoimikunnassa, jossa on edustettuna keskeiset ministeriöt ja muut sidosryhmät. Suomelle tärkeitä kysymyksiä loppuasiakirjassa ovat riittävän asumistason turvaaminen, yhdennetty maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelu, kestävän liikennejärjestelmän kehittäminen, paikallishallintojen aseman vahvistaminen, naisten aseman korostaminen, kiertotalouden huomioiminen, kestävien kulutus- ja tuotantotapojen edistäminen, älykkäiden smart cities -ratkaisujen hyödyntäminen, viheralueiden säilyttäminen ja ilmanlaadun parantaminen.
Suomella sivutapahtuma kestävästä rakentamisesta
Suomi järjestää konferenssin yhteydessä 19.10. sivutapahtuman YK:n ympäristöohjelman Kestävät rakennukset ja rakentaminen (Sustainable Buildings and Construction, SBC) -ohjelmasta, jota Suomi on vetänyt ympäristöministeriön johdolla. Sivutapahtuma on viime vuonna käynnistetyn ohjelman ensimmäisen vaiheen päätösetappi, jossa raportoidaan ohjelman aikaansaannoksista, kerrotaan YK:n asuinyhdyskuntaohjelman (UN-Habitat) valmistelemasta asumisen kestävyyttä käsittelevästä aloitteesta sekä toteutetaan kehitysmaiden kestävään rakentamiseen liittyvä asiantuntijapaneeli.
#Kestäväkaupunki #habitat3 #newurbanagenda
Lisätietoja ennen kokousta ja kokouksen aikana*:
Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, ylijohtaja Helena Säteri, ympäristöministeriö, p. 02952 50281
Pääneuvottelijat, erikoistutkija Jyri Juslén, ympäristöministeriö, p. 02952 50108, [email protected] ja ylitarkastaja Niko Urho, ympäristöministeriö, p. 02952 50 379, [email protected]
Median yhteydenotot: Viestintäasiantuntija Ulla Ahonen, p. 02952 50052, [email protected]
*Ecuadorin aikavyöhyke on -8 tuntia Suomeen verrattuna