Hyppää sisältöön
Media

Soidensuojeluohjelman ensimmäiset maastokartoitukset tehty

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 25.10.2013 10.24
Tiedote

Soidensuojelun täydennysohjelman valmisteluun liittyviä maastokartoituksia tehtiin kuluneena kesänä yhdeksässä maakunnassa: Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Savossa, Lapissa, Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Maakunnat ovat seitsemän ELY-keskuksen alueella.

Metsänemä on korpien uhanalainen kasvilaji, jonka uusia kasvupaikkoja löytyi kesän kartoitusten yhteydessä. © Emmi Lehkonen

Maastokartoitukset jatkuvat ensi vuonna koko suojeluohjelman alueella.

Kartoituksissa löytyi suoluonnon helmiä

Kaikkiaan kartoitettiin 340 suota, joiden yhteispinta-ala on noin 34 000 hehtaaria. Yksittäisten kohteiden pinta-alat vaihtelivat muutamasta hehtaarista satoihin hehtaareihin. Kultakin kartoitetulta alueelta löydettiin suojelullisesti arvokkaita soita.

Varsinais-Suomesta ja Pirkanmaalta löytyi muun muassa reheviä korpia ja niiden uhanalaisia lajeja, kuten metsänemä ja harsosammal. Kymenlaaksossa kartoitus paljasti uusia lettoja ja muita reheviä soita. Keski-Suomesta löydettiin lähdelettoja sekä äärimmäisen uhanalainen maksasammal (Nardia compressa). Etelä-Savon omaleimaisia kohteita olivat etenkin joenvarsisuot, Merenkurkun alueella puolestaan maankohoamisrannikon nuoret luonnontilaiset suot. Lapista löytyi kartoitusten laajimmat ja monimuotoisimmat suokokonaisuudet, joiden joukossa useita lettoja.

ELY-keskukset tiedottivat maastokäynneistä, järjestivät sidosryhmätilaisuuksia ja lähettivät kirjeen niille yli 5 000 maaomistajalle, joiden mailla kartoituksia tehtiin. Palautetta saatiin 170 maaomistajalta, joista useimmat pyysivät lisätietoja ohjelman valmistelusta. Parikymmentä maanomistajaa myös osallistui maastokäynnille.

Ehdotus suojeluohjelmasta 2014 loppuun mennessä

Suojeluohjelmaan valitaan luonnonsuojelulain mukaisesti soita, joiden luontoarvoilla on valtakunnallista merkitystä.  Soidensuojelutyöryhmä on linjannut ohjelmaan soveltuvien kohteiden valinta- ja rajausperiaatteet. Keskeisiä kriteerejä ovat soiden luontotyypit ja lajisto, luonnontilaisen suon ja suonreunojen määrä, soiden keskinäinen kytkeytyneisyys sekä ojitettujen soiden ennallistettavuus. Valintakriteereinä painotetaan myös eri kasvillisuusvyöhykkeiden soiden alueellisia erityispiirteitä.

Suojeltavat kohteet rajataan siten, että ne muodostavat ekologisesti ja vesitaloudellisesti toimivia kokonaisuuksia. Näin voidaan turvata soiden luonnonarvot, säilyttää niiden vesi- ja ravinnetalous sekä huomioida mahdollisesti tarvittavat ennallistamistoimet.

Työryhmä tekee ehdotuksensa ohjelmaan valittavista soista sekä niiden suojelun tavoitteista, keinoista, kustannuksista, aikataulusta sekä toteutusvastuista vuoden 2014 loppuun mennessä.

Lisätietoja

Ympäristöneuvos Aulikki Alanen, ympäristöministeriö
[email protected], p. 040 684 7146

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset
sähköpostit muotoa: [email protected]

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, luonnonsuojeluryhmän päällikkö Leena Rinkineva-Kantola,
p. 0295 027 920 (Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa)

Etelä-Savon ELY-keskus: biologi Arto Ustinov, puh. 0295 024 239

Kaakkois-Suomen ELY-keskus: biologi Kimmo Inki, p. 0295 029 238 (Kymenlaakso ja Etelä-Karjala)

Keski-Suomen ELY-keskus: biologi Johanna Hallman, p. 0295 024 733

Lapin ELY-keskus: ylitarkastaja Pekka Herva, p. 0295 037 321

Pirkanmaan ELY-keskus: ylitarkastaja Marja-Liisa Pitkänen, p. 0295 036 162

Varsinais-Suomen ELY-keskus: ylitarkastaja Olli Mattila, p. 0295 022 902