Hyppää sisältöön
Media

Selvitys: erityisryhmät tavallisiin asuntoihin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 13.1.2016 10.50
Uutinen
© YHA-kuvapankki, Jussi Palmen

Tuoreen selvityksen mukaan niin sanottu tavallinen asunto on useimmiten paras vaihtoehto kehitysvammaisille, mielenterveyskuntoutujille ja asunnottomille. Asunto on tärkeä etenkin asukkaan itsemääräämisen ja osallisuuden kannalta. Kaiken kukkuraksi tällainen hajautettu asumisratkaisu tuo myös kunnalle säästöjä.

Paketti toimii, kun asumiseen tavallisessa asunnossa, asuntoryhmässä tai asuntoverkostossa on kytketty asumiseen tarvittava tuki ja palvelut. Myös vapaaehtoistyön ja vertaistuen tarve on hyvä kartoittaa heti alkumetreillä.

Ympäristöministeriön tilaama selvitys kuitenkin kertoo, että monista eduista huolimatta Suomessa erityisryhmät asuvat liian usein perinteisemmissä tuetuissa asumisratkaisuissa. Kunnissa tarvitaankin lisää tietoa hyvistä ja toimivista vaihtoehdoista sekä siitä, miten niitä voisi kehittää.

Pääsääntöisesti asuminen tulisi järjestää joustavasti asukkaan tarpeiden mukaan. Tällöin oma elämäntapa ja toiveet otetaan kattavasti huomioon jo palvelujen suunnittelussa.

Suomessa on myös hyviä kokemuksia siitä, että erityisryhmät asuvat tavallisissa asunnoissa. Asukkaiden omat taidot ja hyvinvointi on lisääntynyt, ja samalla ammattilaisten työ on kehittynyt.

Selvitys "Joustavalla tuella tavalliseen asumiseen. Selvitys erityisryhmien hajautetun asumisen ratkaisuista" arvioi asunnottomien, kehitysvammaisten ja muiden vammaisten ihmisten sekä mielenterveyskuntoutujien hajautetun asumisen ratkaisuja Suomessa ja muissa maissa.

Hajautettujen ratkaisujen toteutusta, rahoitusta ja kustannuksia arvioidaan kansainvälisten esimerkkien kautta. Vertailu osoittaa, että asumisratkaisujen pitää joustaa, eikä niitä tule järjestää esimerkiksi eri kohderyhmien tai diagnoosien mukaan.

Selvityksen toteuttivat Sari Pitkänen Kuntoutussäätiöstä sekä Sinikka Törmä ja Kari Huotari Referenssi Oy:stä. Asiantuntijana toimi Jouni Puumalainen Kuntoutussäätiöstä.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Tuula Tiainen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 295, [email protected]

Tutkija Sari Pitkänen, kuntoutussäätiö, p. 044 7813 185