Ryhti-järjestelmän kumppanitestaukset tarjoavat kunnille mahdollisuuden vaihtaa vaihdetta
Kolumni
Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä tarjoaa yhtenäisen paikan alueidenkäytön ja rakentamisen tiedoille. Testaukset ovat edenneet hyvin, ja osa kunnista on jo aloittanut järjestelmän käyttöönoton. Kumppanitestaus ja avustukset auttavat kuntia kehittämään käyttämiään järjestelmiä. Nyt on aika ohjata oma kunta kohti digitaalisempaa tiedonhallintaa.
Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä, Ryhti, tuo kuntien ja valtion viranomaisten tietojärjestelmissä olevat alueidenkäytön ja rakentamisen tiedot helposti saataville yhdestä paikasta. Palvelut, joiden kautta tietoja tallennetaan Ryhti-järjestelmään, ovat nyt käyttövalmiina. Ensimmäiset kunnat ovat jo ottaneet askelia ottaakseen niitä käyttöön. Kyseinen muutos keventää ja selkeyttää valtakunnallista rakennetun ympäristön tiedonhallintaa, mikä vuorostaan helpottaa kuntien ja viranomaisten työtä.
Kumppanitestaukset ja avustukset – mitä hyötyä niistä on kunnille?
Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) käynnistämä Ryhti-kumppanitestausohjelma on ollut käynnissä loppuvuodesta 2023 ja jatkuu ainakin vuoteen 2026. Tähän mennessä mukaan on liittynyt useita kuntien ja maakuntien liittojen vetämiä hankkeita, ja uusia on tulossa lähiviikkoina.
Ryhti-järjestelmän kumppanitestaukset ovat edenneet hyvin, ja ensimmäiset tulokset tulevat jakoon kaikkien kuntien ja maakuntien liittojen hyödynnettäväksi keväällä 2025.
Kumppanitestauksessa mukana olevat kunnat ja liitot ovat ensimmäisiä, jotka ottavat käyttöön uudet tiedon rakenteet ja toimittavat tietoa rakennetun ympäristön tietojärjestelmään. Testauksessa on mahdollistettu uusien ratkaisujen kehittäminen järjestelmissä kuntien ja liittojen tarpeita vastaavaksi. Osallistuvat kunnat ja liitot saavat ensi käden tietoa ja tukea uudistuksen toimeenpanoon. Tämä hyödyttää myös laajempaa kuntajoukkoa, joka aloittaa oman toimeenpanon suunnittelun.
Kumppanitestauksessa tehtävää kehitystyötä avustetaan valtion määrärahoilla kuntien ja maakuntien liittojen tiedonhallinnan uudistamiseen. Ympäristöministeriön myöntämillä avustuksilla kunnat ja liitot voivat kehittää ja päivittää järjestelmiään uusien velvoitteiden mukaisiksi. Avustuksia on jaettu jo kahdella hakukierroksella ja viimeisimmällä hakukierroksella saatiin 26 hakemusta. Avustushaussa on erityisesti menestyneet hankkeet, jotka skaalautuvat hyvin ja joiden valmiit tuotokset ovat muiden kuntien käyttöönotettavissa.
Kunnat kehityksen kärjessä
Kumppanitestaukseen osallistuminen on mahdollisuus olla kehityksen kärjessä. Kunnat, jotka eivät ole mukana testaushankkeissa, voivat vuorostaan hyödyntää testauskunnissa kehitettyjä järjestelmiä ja ratkaisuja. Esimerkiksi Jämsä, Kerava, Keuruu, Lahti, Lappeenranta, Naantali, Paimio, Pihtipudas, Raahe, Raasepori, Seinäjoki, Vantaa ja Varsinais-Suomen liitto ovat mukana alueidenkäytön tietojen kehittämisessä. Rakennustietojen osalta Järvenpään, Liedon, Nokian, Tampereen ja Turun johtamat hankkeet ovat tehneet merkittävää työtä.
Näiden kuntien ja liittojen hankkeissa on ollut aktiivisuutta sekä kuntien työntekijöiden että ohjelmistotoimittajien puolella. Lisäksi Kuntaliitto on auttanut kuntia löytämään toisensa ja edistänyt yhteistyötä.
Myös valtaosa Suomen kaikista kunnista on aloittanut uudistuksen toimeenpanon tai suunnittelee sen aloittamista, vaikka ei ole vielä kumppanitestaushankkeessa mukana. DigiFinland Oy:n tuottaman Ryhti-muutostuen seurantakyselyn mukaan kaksi kolmasosaa kunnista on tehnyt toimia kehitystyön edistämiseksi.
Valtakunnallisesti siirtymä Ryhti-järjestelmään etenee aikataulussa. Kumppanitestaushankkeissa teknistä kehitystä on tehty vuodesta 2023 lähtien. Vuoden 2024 viimeisellä avustuskierroksella avustettiin myös käyttöönottoa, koulutusta ja omaksumista. Tarkoitus on, että painopiste näin siirtyy teknisestä kehityksestä kohti käyttöönottoa.
Näin pääset mukaan
Nyt on hyvä aika toimia! Kunnat ja liitot, jotka eivät ole mukana testaushankkeissa, voivat osallistua Ryhti-infotilaisuuksiin, kuten kumppanitestauksen infoihin, joissa esitellään hankkeiden demoja ja lopputuloksia. Lisäksi kunnat voivat kommentoida kehittämistyössä valmistuneita osioita. Näin niillä on mahdollisuus vaikuttaa kehitystyöhön niin, että järjestelmät vastaisivat oman kunnan tai liiton tarpeita.
Kunnissa ja liitoissa kannattaa myös valmistautua Ryhti-järjestelmän käyttöönottoon ja suunnitella tarvittavia toimenpiteitä.
Kumppanitestaukset ja avustukset ovat keskeisiä työkaluja kuntien rakennetun ympäristön järjestelmien kehittämisessä. Ne tarjoavat mahdollisuuden olla mukana kehityksen aallonharjalla. Kaikki Suomen kunnat voivat osaltaan hyödyntää testanneiden kuntien kokemuksia ja ratkaisuja sekä kehitettyjä versioita. Nyt on aika tarttua tilaisuuteen ja käyttää hyväkseen kumppanitestauksen tarjoamat mahdollisuudet täysimääräisesti.
Kirjoittajat
|
Jemina Suikki Erityisasiantuntija Jemina Suikki työskentelee alueidenkäytöt -yksikössä ja hänen tehtäviin kuuluu kuntien ja maakuntien liittojen muutoksen toimeenpanon edistäminen avustuksien ja toiminnallisen tuen kautta. |
|
Henrik Saari Henrik Saari työskentelee Suomen ympäristökeskuksessa projektipäällikkönä. Henrikin vastuut liittyvät rakennetun ympäristön tietojärjestelmän viestintään, sidosryhmäyhteistyöhön ja asiakastuen organisointiin. |
Satu Reisko Satu Reisko toimii projektipäällikkönä DigiFinlandin tuottamassa Ryhti-muutostuki projektissa. Hänen tehtävänä on koordinoida Ryhti-kumppanitestausta ja huolehtia kumppanitestaushankkeiden ja Ryhti-kehitystiimin välisestä viestinnästä. |
Näkökulma – ympäristöministeriön asiantuntijoiden kirjoituksia |