Hyppää sisältöön
Media

Ruoppaus- ja läjitysohje uudistuu

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 27.5.2015 6.02
Tiedote

Luvanvaraisia ruoppauksia koskeva ympäristöhallinnon ruoppaus- ja läjitysohje uudistuu. Nyt annettava ohje sisältää aiempaa tarkemmin kuvattuja suosituksia ja menettelykuvauksia kestävän ruoppaus- ja läjitystoiminnan toteuttamiseksi. Taustalla on pyrkimys helpottaa viranomaisten työtä ja vähentää tapauskohtaisen harkinnan tarvetta sekä lisätä päätöksenteon ennakoitavuutta.

Tilavuudeltaan yli 500 kuutiometrin ruoppaukselle tulee aina hakea lupa aluehallintovirastolta. Uusi ohje antaa nykyistä paremmat edellytykset toiminnanharjoittajille laadukkaan lupahakemuksen laatimiseen. Tavoitteena on aiempaa sujuvampi viranomaiskäsittely. Kaikkia osapuolia koskeva selkeä ohjeistus auttaa tunnistamaan läjitys- ja ruoppaushankkeiden ympäristöriskit ja mahdollistaa niiden hallinnan.

Sedimenttien, eli meren ja vesistöjen pohjaan kerrostuneen maa-aineksen ruoppaamisen ja läjittämisen tulee olla huolellisesti suunniteltua toimintaa, sillä siihen sisältyy ympäristöriskejä. Varsinkin ruoppauksen ja läjityksen kielteiset vaikutukset vedenalaiselle luonnolle, vesistöjen virkistyskäytölle ja elinkeinoille kuten kalastukselle tulee minimoida. Sedimentit sisältävän usein runsaasti hienoainesta, joka aiheuttaa veden samentumista ruoppauksen yhteydessä.

Ihmistoiminnan seurauksena sisä- ja rannikkovesien sedimentteihin on päätynyt ympäristön kannalta haitallisia aineita. Haitta-ainekuormitus on peräisin muun muassa liikenteestä, teollisuudesta ja jätevesistä. Ruoppausohje määrittelee eri haitta-aineiden pitoisuustasot, jolloin ruopattavaa sedimenttiä ei enää voida läjittää vesialueelle. Sedimenttien haitta-ainepitoisuudet tulee tutkia ennen ruoppaushankkeen toteuttamista. Tutkimukset tulee tehdä kattavammin silloin, kun ruopattava kohde sijaitsee alueella, jossa sedimenttien haitta-ainekuormitus on suuri eikä aiempaa tietoa sedimenttien haitta-ainepitoisuuksista ole. Tutkimusten tarve on toisaalta huomattavasti vähäisempi alueilla, joiden läheisyydessä ei sijaitse merkittäviä kuormituslähteitä. Uuden ruoppaus- ja läjitysohjeen keskeinen uudistus on näiden eri vaatimustasojen selventäminen. Tavoitteena on ympäristönsuojelutoimien kustannustehokas kohdentaminen ja keskittyminen ympäristöriskeihin ja niiden hallintaan.

Ohjeen uudistustyön aikana on kuultu eri sidosryhmiä laajasti. Sidosryhmiltä, asiantuntijoilta ja viranomaisilta saatu palaute on ollut merkittävä osa ohjeen uudistamistyötä. Ohjeessa annetuilla suosituksilla pyritään myös lisäämään vuorovaikutusta toiminnanharjoittajien ja viranomaisten välillä. 

Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus (SYKE) tukevat ohjeen tarkoituksenmukaista soveltamista. Tämä työ aloitetaan järjestelmällä koulutus- ja neuvottelutilaisuuksia toiminnanharjoittajille, asiantuntijoille ja viranomaisille.

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Anna-Maija Pajukallio, ympäristöministeriö, p. 0295 250 218, [email protected]

Erikoistutkija Jani Salminen, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 608, [email protected]