Hyppää sisältöön
Media

Puolan viranomaiset ja lannoitetehdas toimiin Gdanskin kipsivuoren päästöjen hillitsemiseksi

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 21.8.2013 16.14
Tiedote

Puolan ympäristöhallinto on tänään kertonut, että se edellyttää toimia Fosfory-yhtiöltä Gdanskissa sijaitsevan kipsikasan fosforivuodon vähentämiseksi.

Ympäristöministeri Ville Niinistö on tänään keskustellut asiasta Puolan varaministeri Beata Jaczewskan kanssa. Ministerit sopivat, että he arvioivat toimien toteutumista seuraavan kerran Itämeren suojelukomission (Helcom) ministerikokouksessa 3. lokakuuta Kööpenhaminassa. Tällöin varmistetaan, että toimet ovat riittäviä. Varaministeri vakuutti, että Puolan ympäristöhallinto pitää kipsikasaongelman ratkaisemista erittäin tärkeänä ja kiitti Suomea aktiivisuudesta asian kuntoon saattamisessa.

Suomalais-puolalainen tutkimusryhmä otti näytteitä kipsikasojen vaikutuksista heinäkuussa. Sen jälkeen Puolan viranomaiset ovat tehneet Gdanskissa vielä jatkotutkimuksia vuodon syiden selvittämiseksi. Tutkimusten tuloksista raportoidaan Itämeren suojelukomissiolle syyskuun alussa.

"Itämeren suojelu edellyttää tiivistä kansainvälistä yhteistyötä ja konkreettisia ratkaisuja. Suomen painopiste on ollut konkreettisten hankkeiden toteuttamisessa, jotta pahimmat Itämeren kuormituksen riskit saadaan hoidettua kuntoon”, ministeri Niinistö kertoi.

”Yhteistyö Puolan kanssa on ollut hyvää ja olen tyytyväinen Puolan poliittisen johdon sitoutumiseen asian kuntoon saamiseksi. Itämeren tila paranee, kun tuloksia saadaan aikaan sekä kotimaassa että kansainvälisesti", Niinistö sanoi.

Puolan ympäristöviranomaiset tekevät kipsikasasta ympäristöarvioinnin, minkä pohjalta ne voivat määrätä yhtiön tarvittaviin toimenpiteisiin. Viranomaiset edellyttävät muun muassa investointi- ja toimenpideohjelmaa. Lisäksi yhtiöltä velvoitetaan aiempaa laajempaan seuranta- ja valvontajärjestelmää, jolla varmistetaan Puolan lainsäädännön vaatimusten noudattaminen.

Lisätietoja

Erityisavustaja Sini Eräjää, ympäristöministeriö, p. 040 772 3585, [email protected]