Hyppää sisältöön
Media

Parhaan luontoteon palkinnosta kisaa 16 ehdokasta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 30.10.2014 11.04
Tiedote

Parasta luontotekoa etsivään kilpailuun ehdotettiin 16 luontotekoa. Suomen IUCN-komitean järjestämä kilpailu käytiin nyt viidettä kertaa. Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen julkistaa kilpailun voittajan perjantaina 5.12.2014.

Kilpailulla etsittiin organisaatiota, yritystä tai henkilöä, joka on turvannut vuosien 2013 ja 2014 aikana omilla toimillaan suomalaisen luonnon elinvoimaisuutta ja ekosysteemipalvelujen toimivuutta. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n uhanalaisten lajien Punaista kirjaa on tehty 50 vuotta suureksi osaksi vapaaehtoisin voimin. Siksi tällä kertaa etsittiin luontotekoa, joka liittyy lajituntemukseen, tieteeseen, vapaaehtoistyöhön, lasten ja nuorten luontokasvatukseen tai taiteeseen, joka edistää uhanalaisten lajien tai ekosysteemien suojelua.

Kilpailuun osallistuvat luonnon monimuotoisuutta turvaavat teot ja ehdokkaat:

  1. Vapaaehtoistyö uhanalaisten kasvi- ja eläinlajien parissa (Eliötyöryhmien vapaaehtoiset)
  2. Luontopalsta paikallislehdessä (Hannu Brusila, SuurSalo-lehti)
  3. Keminmaan kirkkoniittyjen hoito lampailla (Satu Järvelä, Kemin seudun 4H)
  4. Taistelu Kauhavan Alajoen kansainvälisesti tärkeän lintualueen pelastamiseksi (Erkki Korpimäki, Kauhavan Luontoyhdistys Valokki ry)
  5. Lumo-ohjelma hiekkamonttujen elämän suojelemiseksi (Erkki Laimio, Rudus Oy)
  6. Suomeen vieraslajina levinneen supikoiran pyytäminen ja myönteinen viestiminen pyyntitavoista (Juha Mäkimartti, Suomen riistakeskus, Keminmaan riistanhoitoyhdistys)
  7. Pitkäjänteinen lasten tiede- ja luontokasvatus (Päiväkoti Metsäpolku, Taipalsaari)
  8. Koulumetsät arvoonsa – yhteistyössä suojelua ja ympäristökasvatusta -hanke (Virpi Sahi, Suomen luonnonsuojeluliitto)
  9. Apukinosten tekeminen saimaannorpalle (Raisa Tiilikainen, Metsähallitus, luontopalvelut)
  10. Vaikuttaminen tuulivoimalapuiston kaavoitukseen (Adam Vainio)
  11. Kolme lajituntemusta lisäävää näyttävää ja perusteellista kirjaa (Tea von Bonsdorff, Luonnontieteellinen keskusmuseo)
  12. Kierrätettävät huovat huonekalujen suojana (Kinnarps Oy)
  13. Vapaaehtoistyötä valkoselkätikan suojelemiseksi Etelä- ja Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon alueella (Itä-Suomen tikkatiimi)
  14. Tienvarsien niittäminen, korjuutähteen energiakäyttö sekä uhanalaisten ketokasvien ja –hyönteisten suojelu (Tekemätön luontoteko toteutettavaksi)

Lisäksi tuli kaksi muuta kaksi ehdotusta, joiden sisältöä ei saa julkistaa.

Parasta luontotekoa etsivä kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kaksi vuotta sitten voittajaksi valittiin kolmen toimittajan aktiivinen ote luonnon monimuotoisuudesta viestimisessä. Vuonna 2010 voiton vei Luonnonperintösäätiön tapa hankkia omistukseensa vanhoja metsiä ja taata niille luonnonsuojelulain mukainen pysyvä rauhoitus. Vuonna 2008 palkittiin Espoon kaupunginhallituksen päätös suojella 550 hehtaarin alue kaupungin 550-vuotisjuhlan kunniaksi. Vuonna 2006 voittaja oli Helsingin kaupungin rakennusviraston käsityöpaja, joka oli maisemoinut Vuosaaren maantäyttö- ja kaatopaikan uutta luovalla ja kotimaisia lajeja suosivalla tavalla.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on maailman vanhin ja laajin globaali ympäristöjärjestö ja -verkosto. IUCN:n suomalaisia jäseniä ovat ympäristöministeriö, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, Natur och Miljö, BirdLife Suomi ja Suomen riistakeskus. IUCN:n asiantuntijakomissioiden vapaaehtoiseen työhön osallistuu noin 70 suomalaista, joista 40 lajiensuojelutyöhön.

Lisätietoja:

Ympäristöasiantuntija Matti Nummelin, ulkoasiainministeriö, puh.  040 503 8442, [email protected]

Neuvotteleva virkamies Marina von Weissenberg, ympäristöministeriö, puh. 050 3070 806, [email protected]