Hyppää sisältöön
Media

Mitä sinä haluat tehdä Itämeren hyväksi? Ehdotus merenhoidon toimenpideohjelmaksi nyt kuultavana

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 15.1.2015 9.13
Tiedote


Suomen merialueen tila ei kaikilta osin ole hyvä. Erityisesti rehevöityminen, mutta myös muut ihmisen toiminnasta johtuvat ympäristöpaineet vaikuttavat haitallisesti meriluontoon. Varsinkin Saaristomeren ja Suomenlahden tila on huolestuttava.

Tänään lähtee laajaan julkiseen kuulemiseen ehdotus merenhoidon toimenpideohjelmaksi vuosille 2016 - 2022. Vuonna 2008 alkoi kokonaisvaltainen merenhoidon suunnittelu, jonka tavoitteena on saavuttaa ja ylläpitää Suomessa Itämeren hyvä tila vuoteen 2020 mennessä. Meren hyvä tila tarkoittaa puhtaita vesiä, monimuotoista luontoa, elinvoimaisia kala- ja lintukantoja, roskattomia rantoja sekä ympäristömyrkkyjen ja niiden vaikutusten vähenemistä.

Tavoitteena meren hyvä tila

Toimenpideohjelmaehdotus on kunnianhimoinen. Siinä esitetään meren hyvän tilan saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi jo tehtävien toimenpiteiden tehostamista ja täydentämistä sekä kokonaan uusia toimenpiteitä. Uusia ehdotettuja toimenpiteitä on kaikkiaan 35 kappaletta. Ne käsittävät niin luonnonsuojelun toimenpiteitä kuin maatalouteen, merenkulkuun ja kalavarojen hoitoon kohdentuvia sekä roskaantumisen ja vedenalaisen melun vähentämiseen tähtääviä toimia.

 ”Toimenpideohjelma tarvitaan, jotta Itämeren tila saadaan yhteistyöllä ja konkreettisilla toimenpiteillä hyväksi vuoteen 2020 mennessä. Haaste on iso, mutta sitä suuremmalla syyllä tekoja ja uudenlaista suunnitelmallisuutta tarvitaan. Kuulemisten aikana toivomme palautetta siitä, mihin toimiin suomalaiset ovat valmiita”, toteaa ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Merenhoidon toimenpiteet liittyvät järviä, jokia, rannikkovesiä ja pohjavesiä koskevaan vesienhoidon suunnitteluun. Vesienhoitosuunnitelmien toimenpiteet ovat omalta osaltaan keskeisiä meren hyvän tilan saavuttamisen kannalta, sillä ne vaikuttavat maalta Itämereen päätyvään ravinne- ja haitallisten aineiden kuormitukseen. Ehdotukset vesienhoitosuunnitelmiksi ja tulvariskien hallintasuunnitelmiksi vuosille 2016 - 2021 ovat kuultavana rinnakkain tämän toimenpideohjelman kanssa.

Kansallista merenhoitosuunnitelmaa on laadittu ympäristöministeriön johdolla yhteistyössä rannikon ELY-keskusten sekä maa- ja metsätalousministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalojen kanssa. Toimenpideohjelman valmisteluun on osallistunut suuri joukko asiantuntijoita. Se kattaa Suomen aluevedet ja talousvyöhykkeen. Ahvenanmaa laatii vielä oman ohjelmansa.

Vaikuta merenhoitoon

"Ihmisen toiminta niin maalla kuin merelläkin näkyy Itämeren tilassa. Toimenpideohjelmassa on arvioitu ihmisen toimien vaikutuksia mereen. On selvää, että tarvitsemme laajaa sitoutumista ja yhteistä ponnistusta, jotta lapsemme saavat nauttia puhtaasta ja terveestä Itämerestä. Toimenpideohjelma on kutsu kaikille, pienille ja isoille toimijoille, yhteistyöhön”, sanoo ympäristöministeri Grahn-Laasonen.

Toimenpideohjelmaehdotukseen voi tutustua osoitteessa www.ymparisto.fi/vaikutavesiin sekä ELY-keskuksissa ja kunnanvirastoissa, joissa ohjelmaehdotus on nähtävillä. Toimenpideohjelmaehdotus on kuultavana 31.3.2015 asti ja jokainen voi osallistua ja kertoa mielipiteensä ohjelmasta. Palautetta ELY-keskuksille voi antaa verkkopalvelun kautta sähköisellä lomakkeella tai Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kirjaamoon sähköpostilla tai kirjeellä. Keskusteluun voi osallistua ja antaa palautetta myös Otakantaa.fi-verkkopalvelussa. Saatu palaute käydään läpi ja siitä laaditaan yhteenveto. Palautetta hyödynnetään lopullista merenhoidon toimenpideohjelmaa laadittaessa.

Lisätietoja:

Ympäristöministerin erityisavustaja Aino Salo, p. 050 306 9599, [email protected]

Neuvotteleva virkamies Maria Laamanen, ympäristöministeriö, p. 02952 50359, [email protected]