Ministeri Grahn-Laasonen: "Jokaisen suomalaisen on voitava kokea luonnonsuojelu omakseen"
Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen korosti luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä luonnonsuojelulain kansalaiskeskustelun avaustilaisuudessa Säätytalolla.
"Jokaisen suomalaisen on voitava kokea luonnonsuojelu omakseen. Tämä on tärkeää, jotta luonnonsuojelun tavoitteille saadaan laaja hyväksyttävyys. Ympäristöpolitiikka ja luonnonsuojelu on saatava pois marginaalista yhteiseksi asiaksi", Grahn-Laasonen sanoi.
Nykyinen luonnonsuojelulaki on lähes 20 vuotta vanha, ja siihen on tehty useita muutoksia. Lain ongelmia on selvitetty ympäristöministeriön tilaamana asiantuntijatyönä. Selvityksen mukaan merkittävimmät puutteet liittyvät luonnonsuojelulain toimivuuteen ja vaikuttavuuteen.
"Ympäristöä koskevan lainsäädännön toimivuuteen vaikuttaa etenkin sen hyväksyttävyys. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta on saatu lupaavia tuloksia vahvistamalla vapaaehtoisuuteen perustuvia luonnonsuojelukeinoja. Vapaaehtoisuuteen perustuvilla keinoilla on pystytty hälventämään ympäristöasioihin liittyvää vastakkainasettelua ja lisättyä luonnonsuojelutavoitteiden hyväksyttävyyttä - ja, mikä tärkeintä, luonnonsuojelun tulokset ovat olleet esimerkiksi metsiensuojelussa kaikkien kiittelemiä."
Grahn-Laasonen totesi, että ympäristöministeriön asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, ettei nykyisessä luonnonsuojelulaissa kuitenkaan ole merkittäviä kannustimia vapaaehtoisuuteen.
Ministeri toivoo, että kansalaiskeskustelu osaltaan kannustaa ihmisiä kiinnostumaan yhä enemmän luonnonsuojelusta. Uusi valmistelutapa tuo myös lisää arkikokemusta asiantuntijatyön rinnalle.
"Ympäristöministeriö ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt lainsäädäntöhanketta, jonka alkuvaiheessa olisi ilman rajauksia kysytty suomalaisten näkemyksiä valmistelun pohja-aineistoksi. Olemme siis kaikki mukana uudessa tavassa tehdä lainsäädäntötyötä: avoimemmin, läpinäkyvämmin, kuunnellen ja osallistaen", ministeri sanoi.
Luonnonsuojelulailla turvataan luonnon monimuotoisuutta esimerkiksi rauhoittamalla luonnonsuojelualueita, kuten kansallispuistoja sekä suojelemalla luontotyyppejä ja eliölajeja.
Ympäristöministeriö toivoo kansalaisten osallistuvan Otakantaa.fi -verkkokeskusteluun luonnonsuojelulaista 23.10–7.12.2014. Tavoitteena on luonnonsuojelulain laaja tarkistaminen, ei sen kokonaisuudistus. Uudistusten laajuus riippuu aikanaan asetettavan lainsäädäntöhankkeen rajauksesta ja tuloksista.
Lisätietoja:
Erityisavustaja Kristiina Kokko, [email protected], puh. 050 342 3654