Hyppää sisältöön
Media

Maailman luonnonsuojelun huippuosaajat kokoontuvat Havaijille

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2016 5.49
Tiedote
 
Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) kuudes maailmankongressi alkaa tänään Havaijilla USA:ssa. Maailman suurimpaan luonnonsuojelualan kokoukseen osallistuu yli 8000 asiantuntijaa ja vaikuttajaa noin 160 maasta, yritysmaailmasta, kansalaisjärjestöistä ja YK:n alajärjestöistä.

Kongressin pääteema on Planeettamme on tienhaarassa. Merten tila ja suojelu tulee olemaan keskeisesti esillä ja eritoten se, miten merten roskaaminen voidaan estää tulevaisuudessa. Kongressiin osallistuu myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, joka laajentaa Havaijin vesillä olevan Papahanaumokuakean maailman laajimmaksi meriluonnonsuojelualueeksi.

Suomesta kongressiin osallistuu Suomen IUCN-komitean jäseniä ulkoasiainministeriöstä, ympäristöministeriöstä ja Natur och Miljöstä sekä suomalaista huippuosaamista esitteleviä asiantuntijoita Suomen ympäristökeskuksesta ja Metsähallituksen luontopalveluista.

Kongressin kaikille avoimessa foorumissa 2.–5.9. esitellään suomalaista osaamista 18 tilaisuudessa. Maamme luonto-osaamista arvostetaan kansainvälisesti. Natur och Miljön luontokasvatustyö, Suomen ympäristökeskuksen työ IUCN:n ekosysteemien uhanalaisuuden punaisen kirjan kriteeristön luomisessa, Metsähallituksen luontopalvelujen asiantuntemus merialueiden suojelun ja käytön suunnittelussa, edelläkävijyys luonnonsuojelualueiden kävijäseurannassa ja paikallistaloudellisten vaikutusten selvittämisessä sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä luontoelämysten kautta ovat hyvin esillä foorumissa.

Kongressin aikana järjestetään myös IUCN:n jäsenorganisaatioiden yleiskokous, jossa valitaan järjestölle uusi hallitus ja puheenjohtaja sekä hyväksytään vuosien 2017–2010 toimintaohjelma ja budjetti. Uuden toimintaohjelman mukaan IUCN edistää luonnon arvottamista ja suojelua, luonnonvarojen käytön tehokasta ja tasapuolista hallintoa sekä tarjoaa luonnonmukaisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan, ruokaturvan takaamiseen ja kehityskysymysten edistämiseen.

Yleiskokouksessa keskustellaan ja päätetään 14 jäsenaloitteesta. Muista 85 aloitteesta keskusteltiin ja äänestettiin jo ennen kongressia ensimmäisen kerran sähköisesti. Jäsenaloitteet antavat IUCN:n jäsenille mahdollisuuden tuoda esille maailman ympäristön tulevaisuuden kannalta tärkeitä askelia ja meidän kaikkien vastuuta ympäristöstä. Aloitteissa korostetaan sitä, että tehtyjä sopimuksia, kuten Pariisin ilmastosopimus ja Luonnon monimuotoisuussopimuksen Aichin tavoitteet vuosille 2011–2020, pitäisi toteuttaa tehokkaasti.

Ympäristöministeriön neuvottelevan virkamiehen Marina von Weissenbergin kahdeksan vuoden jakso yhtenä kolmesta Länsi-Euroopan edustajasta IUCN:n hallituksessa päättyy. Hän on toiminut myös IUCN:n yhtenä neljästä varapuheenjohtajasta vuodesta 2013.

IUCN on maailman vanhin ja laajin globaali ympäristöjärjestö. Se on valtioiden ja kansalaisjärjestöjen liitto, jonka jäsenenä on lähes 1300 organisaatiota noin 160 maassa. IUCN:n asiantuntijaverkostossa toimii vapaaehtoispohjalta yli 16 000 tieteellistä vaikuttajaa. Järjestön kuudes maailmankongressi päättyy 10.9.2016.

Järjestön jäseniä Suomesta ovat Suomen luonnonsuojeluliitto, Natur och Miljö, WWF Suomi, BirdLife Suomi, Suomen riistakeskus ja Suomen valtio, jota edustaa ympäristöministeriö. Uusin suomalainen jäsenorganisaatio on Korkeasaaren eläintarha, joka hyväksyttiin jäseneksi 17.8.2016. Lisäksi IUCN:n asiantuntijakomissioiden työssä on mukana noin 70 suomalaista asiantuntijaa ja tutkijaa vapaaehtoispohjalta.

Lisätietoa kongressista:

Lisätietoa:

  • Marina von Weissenberg, IUCN:n hallituksen varapuheenjohtaja, ympäristöministeriö, puh. 050 307 0806 (Havaijilla, aikaero -13 tuntia)
  • Matti Nummelin, Suomen IUCN-komitean puheenjohtaja, ulkoasiainministeriö, puh. 040 503 8442
    (Havaijilla, aikaero -13 tuntia)
  • Liisa Nikula, Suomen IUCN-komitean sihteeri, Metsähallituksen luontopalvelut, puh. 040 528 8467