Kertakäyttömuoveja koskevasta lakiesityksestä sopu
Kertakäyttömuoveja koskevasta lakiesityksestä päästiin tänään sopuun neuvoston, EU:n komission ja Euroopan parlamentin kesken ns. trilogi-neuvotteluissa. ”Kertakäyttöisten muovituotteiden vähentäminen on hyvä alku. Lisäksi meidän tulee saada muovit osaksi kiertotaloutta, kehittää kertakäyttöä korvaavia palveluita sekä korvata muovia biopohjaisilla materiaaleilla. Suomella on paljon osaamista muovihaasteen ratkaisemiseen”, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.
Euroopan komissio antoi toukokuussa direktiiviehdotuksen, jossa esitetään toimia kymmenelle EU:n rannoilta eniten löytyvälle kertakäyttöiselle muovituotteelle sekä kadonneille ja hylätyille muovia sisältäville kalastusvälineille. Direktiivin määrittelemiä kertakäyttömuovituotteita ovat take away -ruokien pakkaukset, juomamukit, kertakäyttöiset ruokailuvälineet ja -astiat, erilaiset muovia sisältävät vanutuotteet, muovitikut ja pillit, filtterisavukkeet sekä muovipullot.
Direktiivissä edellytetään tuoteryhmittäin eri toimia eli kulutuksen rajoittamista, tuotekieltoja, tuotteiden ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia sekä laajennettua tuottajavastuuta.
Tulevaisuudessa:
- Jäsenvaltioiden on vähennettävä kunnianhimoisesti ja jatkuvasti muovia sisältävien elintarvikepakkausten ja juomamukien kulutusta mm. asettamalla kansallisia tavoitteita, vapaaehtoisilla sopimuksilla sekä taloudellisella ohjauksella;
- Markkinoille ei saa tuoda muovisia kertakäyttöisiä vanupuikkoja, ruokailuvälineitä, lautasia, pillejä, juomien sekoitustikkuja ja ilmapallojen varsia;
- Juomapakkaukset pitää suunnitella niin, että korkit ja kannet pysyvät kiinni pakkauksessa koko käyttövaiheen ajan;
- Kertakäyttöisissä PETmuovista valmistetuissa pulloissa tulee kierrätysmateriaalia olla 25 % vuonna 2025 ja kaikissa muovipulloissa kierrätysmateriaalin osuuden tulee olla 30% vuonna 2030.
- Kertakäyttöisiin muovituotteisiin on merkittävä tieto sopivista jätteenkäsittelyvaihtoehdoista, roskaantumisen haitallisista ympäristövaikutuksista sekä tuotteessa olevasta muovista. Kertakäyttöisten muovituotteiden vaikutuksista ja vaihtoehdoista on myös viestittävä;
- Laajennettu tuottajavastuu kertakäyttöisten muovituotteiden ja muovia sisältävien kalastusvälineiden osalta tarkoittaa sitä, että valmistajien edellytetään osallistuvan roskien siivoamisen sekä roskaantumista koskevan tiedon keräämisen sekä viestinnän kustannuksiin. Lisäksi valmistajat joutuvat osallistumaan kertakäyttöisten juoma ja ruokapakkausten sekä tupakan filttereiden keräämisen ja kuljettamisen kustannuksiin;
- Muovisten juomapullojen keräystavoite on 77 % vuonna 2025 ja 90 % vuonna 2029. Tavoitteen saavuttamiseksi jäsenvaltiot voivat mm. perustaa pantillisia palautusjärjestelmiä tai tuottajanvastuujärjestelmiä.
Ehdotus hyväksytään vuoden 2019 alkupuolella virallisesti sekä neuvostossa että parlamentissa ja julkaistaan todennäköisesti kesän alussa.
Direktiiviehdotuksen tavoitteena on vähentää muovituotteiden haitallisia vaikutuksia ympäristöön, erityisesti meriin ja vesiympäristöön. Samalla vauhditetaan siirtymistä kiertotalouteen innovatiivisten ja monikäyttöisten materiaalien avulla.
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Taina Nikula, p. 0295 250 202, [email protected]