Hyppää sisältöön
Media

Kemikaalien ja jätteiden hallinnasta globaali sopimus

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 3.10.2023 9.40
Uutinen

Globaalista vapaaehtoisesta toimintamallista ja tavoitteista kemikaalien ja jätteiden kestävälle hallinnalle päästiin sopuun lauantaina 30. lokakuuta Bonnissa päättyneissä neuvotteluissa. Soveltamisala kattaa kemikaalien koko elinkaaren mukaan lukien tuotteet ja jätteet. Tavoitteena on edistää erityisesti kehittyvien maiden valmiuksia, kuten kehittää lainsäädäntöä ja rakentaa hallintoa kemikaalien ja jätteiden kestävän hallinnan saavuttamiseksi. Pyrkimyksenä on tulevaisuus, jossa kemikaalit ja jätteet eivät enää aiheuta haittoja.

Saastuminen on tunnistettu kolmanneksi planetaariseksi kriisiksi ilmastonmuutoksen ja luontokadon rinnalla. Tutkijoiden arvion* mukaan kemikaalien aiheuttama saastuminen on ylittänyt turvallisena pidetyn planetaarisen rajan. 

Kemikaalit ovat osa arkipäiväämme: niitä käytetään laajasti erilaisissa materiaaleissa ja tuotteissa. Kemikaalien ja jätteiden kestävä hallinta globaalisti on välttämätöntä terveyden ja ympäristön suojelemiseksi sekä taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi. Saastuminen aiheuttaa vaikeita ongelmia erityisesti kehittyvissä maissa, koska kemikaalien arvo- ja tuotantoketjut ovat maailmanlaajuisia. 

Maailmanlaajuinen toimintamalli (Global Framework on Chemicals) kemikaalien ja jätteiden hallinnalle rakentuu monen alan ja useiden toimijoiden väliselle vapaaehtoiselle yhteistyölle. Hallinnan edistämiseen osallistuvat valtioiden lisäksi keskeiset kansainväliset järjestöt, kuten Maailmanpankki, OECD ja YK:n ohjelmat ja järjestöt (UNEP, WHO, ILO, FAO, UNITAR, UNIDO, UNDP), yksityinen sektori, kansalaisjärjestöt ja tiedeyhteisö. Kemikaalien hallinnassa otetaan huomioon muun muassa kemikaalien aiheuttamat ongelmat ympäristön, terveyden, työsuojelun ja maatalouden näkökulmasta. Kehikon lähes 30 tavoitetta sisältävät toimia kaikille sidosryhmille.

Bonnissa sovittiin myös vapaaehtoisuuteen perustuvasta rahastosta, josta rahoitettaisiin toimintamallin tavoitteiden saavuttamista.

Sovitut tavoitteet edistävät kestävän kehityksen Agenda 2030:n toteutumista. Globaali kemikaalikmalli täydentää muita kansainvälisiä kemikaali- ja jätesopimuksia sekä koordinointia luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastoon liittyvien sopimusten kanssa maapallon kolmoiskriisin ratkaisemiseksi. Toimintamalli edistää myös siirtymistä kohti turvallista kiertotaloutta muun muassa edistämällä turvallisempia kemikaaleja ja teknologioita, jotka tähtäävät jätteen määrän vähentämiseen, turvalliseen kierrätykseen ja resurssitehokkuuteen.

Bonnin kansainvälisen kemikaalihallinnan strategian kokouksessa hyväksyttiin lisäksi ministerijulistus. 

* Safe planetary boundary for pollutants, including plastics, exceeded, say researchers (Stockholm Resilience Centre) 

Lisätietoja

Hinni Papponen, neuvotteleva virkamies, ympäristöministeriö, [email protected], p. 0295 250 384

Olli Laukkanen, erityisasiantuntija, ympäristöministeriö, [email protected], p. 0295 250 099

Hanna Korhonen, neuvotteleva virkamies, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected], p. 0295 163 041