Hyppää sisältöön
Media

Kärkihanke digitalisoi kiinteistö- ja rakentamisalan: toimintaympäristö ketteräksi, tieto liikkeelle ja kokeiluilla uutta bisnestä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2016 11.43
Tiedote

ympäristöministeriö sekä Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi tiedottavat

Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota vauhdittava hanke uudistaa alaa tulevina vuosina monin tavoin. Jatkossa esimerkiksi rakentamisen ja kaavoituksen julkinen tieto avataan kaikkien käyttöön, sujuvasti yhteen toimivat järjestelmät ja yhtenäiset toimintatavat notkeuttavat prosesseja ja joukko kokeiluhankkeita luo uutta liiketoimintaa.

 

Rakennetun ympäristön ja rakentamisen digitalisaatio -hanke (ns. KIRA-digi) toteuttaa osaltaan julkisten palveluiden digitalisoimisen kärkihanketta. Vuoden 2018 loppuun kestävän KIRA-digin rahoitus on yhteensä noin 16 miljoonaa euroa, josta puolet maksaa valtio ja puolet kiinteistö- ja rakentamisala. Hanke lähtee liikkeelle eduskunnan tänään lisätalousarviossaan myöntämän aloitusrahan voimin.

Kiinteistö- ja rakentamisala sekä julkishallinto yhdessä

Hanketta toteuttavat yhdessä Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi (KIRA-foorumi), kunnat ja ministeriöt. Sitä vetää kesän aikana valittava digipäällikkö, ja strategisesta ohjauksesta vastaa johtoryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Kiinteistö- ja rakentamisfoorumin puheenjohtaja Tarmo Pipatti.

”Kiinteistö- ja rakentamisalalla on vahva tahto hyödyntää digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet. Nyt on aika tehdä asiat aidosti uudella tavalla, ei vain kehittää olemassa olevia toimintatapoja. Hanke muuttaa alan toimintakulttuurin entistä avoimemmaksi ja tukee uuden bisneksen syntymistä”, kuvaa johtoryhmän puheenjohtaja Tarmo Pipatti.

Kiinteistö- ja rakentamisala on ensimmäinen, jolla alan toimijat ja keskeiset viranomaiset toimivat tiivisti yhdessä kirittääkseen koko toimialan digitalisaatiota.

Rahoitusta kokeiluhankkeille

Hanke kokoaa saman sateenvarjon alle useita kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatioon liittyviä toimia. Alan toimintaympäristöä parannetaan mm. yhtenäistämällä tietojärjestelmiä ja niiden käyttämää termistöä, purkamalla digitalisaation esteitä ja perkaamalla lainsäädäntöä. Rakentamiseen liittyvän tiedon avoimuutta lisätään ja sen jakamista helpotetaan, jotta julkinen tieto olisi kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä.

Syksyllä käynnistyy pilottihankkeiden haku, jonka kautta rahoitetaan kokeiluja, jotka tarjoavat uudenlaisia, koko kiinteistö- ja rakennusalan arvoketjua hyödyttäviä ratkaisuja ja toimintatapoja.

Rakennettu ympäristö tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia uusien teknologioiden hyödyntämiseen ja ihmisten arjen sujuvoittamiseen. Digiratkaisujen avulla voidaan esimerkiksi tehostaa kiinteistötiedon hyödyntämistä, ja rakennuksen ylläpito helpottuu, kun sitä koskevat tiedot ovat kaikkien käytettävissä koko elinkaaren ajan. Uusien ratkaisujen avulla voidaan myös parantaa rakentamisen tuottavuutta ja laatua, kun prosessit etenevät jouhevammin.

Hankkeen johtoryhmään on nimitetty edustajat Kiinteistö- ja rakentamisfoorumista, ympäristöministeriöstä, valtiovarainministeriöstä, liikenne- ja viestintäministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Rakennustietosäätiöstä, Turun kaupungin kiinteistöliikennelaitoksesta, Espoon kaupungilta, Suomen Kuntaliitosta, Suomen ympäristökeskuksesta sekä Museovirastosta. Hankkeen vastuuministeriö on ympäristöministeriö.

KIRA-foorumin muodostaa neljätoista yhteisöä: Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ry, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL ry, Kiinteistötyönantajat ry, Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry, Rakennusteollisuus RT ry, Rakennustietosäätiö RTS, RAKLI ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen Isännöintiliitto ry, Suomen Kiinteistöliitto ry, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry, Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja Talotekniikkateollisuus ry.

Lisätietoja

Johtoryhmän puheenjohtaja, toimitusjohtaja, Tarmo Pipatti, Rakennusteollisuus RT / Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi, p. 09 129 9200, [email protected]

Erityisasiantuntija Minna Perähuhta, ympäristöministeriö, p. 0295 250 223, [email protected]