Jätevesiviikko alkaa: Neuvontaa jätevesijärjestelmien uusimiseen tarjolla
Valtakunnallisella jätevesiviikolla muistutetaan jätevesien asianmukaisesta käsittelystä. Kahdeksannen kerran järjestettävää jätevesiviikkoa vietetään 18. – 24. toukokuuta. Viikon aikana järjestetään jätevesien käsittelyyn liittyviä tapahtumia ympäri maata. Mukana ovat muun muassa ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen FISE pätevät haja-asutuksen vesihuollon suunnittelijat (HaVeSu ry), Muoviteollisuus ry, Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry, Suomen vesiensuojeluyhdistysten liitto ry, Käymäläseura Huussi ry, Suomen Kuntaliitto ja Suomen Omakotiliitto ry.
Vielä noin 120 000:lla ennen vuotta 2004 rakennetulla vakituisesti asutulla kiinteistöllä on tehostettava jäteveden käsittelyä jätevesiasetuksen määräaikaan mennessä. Myös vapaa-ajan kiinteistöillä on jätevesien käsittelyn tehostamistarpeita. Haja-asutusalueiden kiinteistöjen jätevedet ovat suurin vesistöjen haja-kuormittaja maatalouden jälkeen.
Haja-asutusalueiden jätevesilainsäädännön lievennyksiä valmistelee tällä hetkellä laajapohjainen työryhmä. Mahdolliset muutokset koskevat ennen vuotta 2004 rakennettuja asuinkiinteistöjä. Tavoitteena on kohtuullistaa lainsäädäntöä erottelemalla ympäristönsuojelullisesti herkät alueet ja vapauttaa nykyisistä vastuista sellaiset kiinteistöt, jotka eivät sijaitse vesistöjen äärellä tai pohjavesialueilla. Tarkastelussa on vaihtoehto, jossa jätevesijärjestelmä täytyisi uusia vain silloin, kun tällaisilla kiinteistöllä tehdään muutakin remonttia.
Mitä kiinteistönomistajan tulee tietää?
Jätevesiviikolla kannustetaan kiinteistönomistajia tarkistamaan jätevesijärjestelmänsä ja suunnittelemaan sen uudistamista. Tarjolla on puolueetonta, ilmaista ja myös kiinteistöllä tapahtuvaa neuvontaa sekä erilaisia rakentamisen palveluita. Ammattilaiset opastavat askel askeleelta, miten jätevesien käsittelyn saa kuntoon ja mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon. Suunnittelijan puoleen voi kääntyä, jos tietää että järjestelmä pitää päivittää. Jätevesineuvojilta saa puolestaan apua, jos ei vielä tiedä pitääkö oma jätevesijärjestelmä uusia tai miten kannattaa edetä.
Kiinteistönomistajien edun mukaista on tietää, millainen jätevesijärjestelmä omalla kiinteistöllä on ja miten sitä mahdollisesti tulee tehostaa. Ensimmäisenä kannattaa selvittää oman kunnan rakennus- tai ympäristövalvonnasta, voidaanko tai tuleeko kiinteistö liittää vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon tai onko tällaisen verkoston rakentaminen alueelle suunnitteilla. Kustannustehokas vaihtoehto voi myös olla jätevesien käsittely yhdessä naapureiden kanssa.
Jätevesijärjestelmien suunnitelmia laativat haja-asutuksen vesihuoltoon perehtyneet ammattisuunnittelijat. Hyvä suunnittelija on sitoutunut toimimaan riippumattomana laitevalmistajista ja hän valvoo projektissa kiinteistön omistajan etua. Suunnittelija selvittää kunnasta järjestelmälle asetetut vaatimukset ja hänen pitää myös esitellä suunnitelmassa useita jätevesien käsittelyvaihtoehtoja sekä järjestelmän käyttöä ja huoltoa. Asiantuntevan suunnittelijan avulla voi säästää järjestelmän hankkimisessa ja huoltokuluissa huomattavasti.
Jätevesijärjestelmän oikea käyttö takaa sen, että hyöty niin kiinteistölle kuin ympäristölle on mahdollisimman suuri. Jätevesien määrään ja laatuun voi jokainen vaikuttaa esimerkiksi valitessaan pesuaineita. Myös kuivakäymälä on erinomainen ja kustannustehokas vaihtoehto, sillä käymäläjätteiden erottelulla vähennetään huomattavasti kiinteistöillä käsiteltävien jätevesien puhdistustarvetta.
Kiinteistön vesi- ja jätevesihuollon ratkaisut vaikuttavat myös kiinteistön arvoon. Kun vesi- ja jätevesihuolto on kunnossa ja ajan tasalla, on kiinteistön myyminen usein helpompaa: potentiaalinen ostajakunta on laajempi, myyntiaika on lyhyempi ja myyntihinta voi olla astetta korkeampi.
Jätevesijärjestelmät kuntoon vuoteen 2018 mennessä
Valtioneuvosto antoi maaliskuussa tekemässään päätöksessä lisäaikaa jätevesijärjestelmien uusimiseen 15.3.2018 asti. Siirtymäajan muutos koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja vakituisesti asuttuja ja vapaa-ajan kiinteistöjä. Siirtymäaika tarkoittaa sitä, että määräpäivään mennessä tulee järjestelmän täyttää vaatimukset. Jätevesijärjestelmän perustamis-, asennus- ja korjaustöihin voi saada kotitalousvähennystä.
Nykyisellään hajajätevesiasetuksen vaatimukset koskevat kaikkea uudisrakentamista. Jos rakenteilla on uusi asuintalo tai kesämökki, tulee jätevedenkäsittely rakentaa nykyaikaiseksi.
Kuntien antaman neuvonnan lisäksi ympäristöministeriön rahoittamaa jätevesineuvontaa on järjestetty vuodesta 2011 lähtien. Verkko- ja puhelinneuvonnan lisäksi kiinteistökohtaisia käyntejä on tänä aikana tehty noin 25 000 kappaletta. Jätevesineuvonnan arvioidaan saavuttaneen henkilökohtaisesti yhteensä yli 50 000 suomalaista.
Lisätietoja:Yli-insinööri Jorma Kaloinen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 340, [email protected]
Suunnitteluinsinööri Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 256, [email protected]
Vesihallintoneuvos Jaakko Sierla, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2340, [email protected]
Puheenjohtaja Antti Heinonen, Suomen FISE pätevät haja-asutuksen vesihuollon suunnittelijat (HaVeSu ry), p. 050 913 2770, [email protected]
Asiamies Kari Kuivalainen, Muoviteollisuus ry, p. 09 1728 4323, [email protected],
www.muoviteollisuus.fi/puhdistamotyoryhma
Toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas, Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry, p. 050 465 3773, [email protected]
Toiminnanjohtaja Pekka Kansanen, Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liitto ry, p. 050 344 4496, [email protected]
Asiantuntija Susanna Pakula, Käymäläseura Huussi ry, p. 050 37 110 50, [email protected]
Ympäristöpäällikkö Miira Riipinen, Suomen Kuntaliitto, p. 040 82 444 01, [email protected]
Edunvalvonta- ja viestintäpäällikkö Olli-Pekka Laine, Suomen Omakotiliitto ry, p. 041 461 7116, [email protected]