Hyppää sisältöön
Media

Hajajätevesilainsäädännön lievennysten valmistelussa kuuluu nyt paikallinen ääni

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 17.2.2015 15.24
Tiedote

Haja-asutusalueiden jätevesilainsäädäntöön tehtävien lievennysten valmistelu etenee. Tavoitteena on kohtuullistaa lainsäädäntöä erottelemalla ympäristönsuojelullisesti herkät alueet ja vapauttaa nykyisistä vastuista sellaiset kiinteistöt, jotka eivät sijaitse vesistöjen äärellä tai pohjavesialueilla.

Valmistelutyötä tekemään on nimitetty työryhmä, jossa on vahva edustus haja-asutusalueilta. Tavoitteena on, että esitys haja-asutusalueiden jätevesilainsäädännön muutoksista saadaan jätettyä eduskunnalle tämän vuoden loppuun mennessä.

"Ihmiset ovat laajasti kokeneet, että nykyiset vaatimukset eivät ole kohtuullisia suhteessa saavutettavaan ympäristöhyötyyn. Lainsäädäntö on nyt valmisteltava kuntoon siten, että se on terveen maalaisjärjen mukainen. Katsoin, että pelkkä virkamiesvalmistelu ei riitä, vaan mukaan valmisteluun tarvitaan haja-asutusalueiden edustus, jotta paikallinen näkökulma tulee kuulluksi", ministeri Grahn-Laasonen sanoo.

"Tavoitteena on, että vuosia kiisteltyihin haja-asutusalueiden jätevesivaatimuksiin löydetään vihdoin ratkaisu, joka huomioi ympäristönsuojelun mutta on samalla kohtuullinen. Kaiken kaikkiaan vesiensuojelussa meidän tulee keskittyä kustannustehokkaimpiin toimiin, joilla saadaan aikaan paras hyöty ympäristön kannalta”, toteaa ministeri Grahn-Laasonen. 

Mahdolliset lainsäädäntömuutokset koskevat ennen vuotta 2004 rakennettuja asuinkiinteistöjä. Työryhmä tarkastelee erityisesti niiden kiinteistöjen asemaa, jotka eivät sijaitse ympäristönsuojelullisesti herkillä alueilla kuten vesistöjen äärellä tai pohjavesialueella. Työryhmän tehtävänä on määrittää kriteerit näille niin sanotuille ”kuivan maan kiinteistöille” ja selvittää, millaisin edellytyksin tällaiset kiinteistöt voidaan vapauttaa jätevesijärjestelmien uusimisesta. Tarkastelussa on vaihtoehto, jossa jätevesijärjestelmä täytyisi uusia vain silloin, kun kiinteistöllä tehdään muutakin remonttia.  

”Tässä yhteydessä on keskeistä käsitellä myös oikeusturvanäkökulma, sillä hyvin monet ovat jo uusineet jätevesijärjestelmänsä vaaditulla tavalla”, muistuttaa Grahn-Laasonen. ”Odotan työryhmältä myös ehdotuksia kuluttajansuojan parantamiseksi jätevesijärjestelmien hankinnassa."

Hajajätevesityöryhmä tulee myös ottamaan kantaa siihen, ovatko nykyiset poikkeussäännökset riittäviä ja sovelletaanko niitä tasapuolisesti ja oikein. Nykyisen lainsäädännön mukaisesti kiinteistönomistajat, jotka asuvat kiinteistöllä vakituisesti ja ovat syntyneet ennen 9.3.1943, ovat vapautettuja vaatimusten noudattamisesta. Lisäksi poikkeussäännöksiä voidaan soveltaa elämäntilanteisiin liittyvien erityisten tekijöiden perusteella, kuten pitkäaikaisen sairauden tai työttömyyden vuoksi. Tähän liittyen työryhmän tehtävänä on myös ottaa kantaa neuvonnan kehittämiseen, jotta sekä jätevesien käsittelyyn että lainsäädäntöön liittyvää tietoa on riittävästi saatavilla. 

Työryhmän puheenjohtajana toimii ylijohtaja Ari Niiranen Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta. Kentän näkökulmaa työhön tuovat muun muassa Omakotiliiton, Suomen Kylätoiminta ry:n, MTK:n ja Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liiton edustajat.

Työryhmän toimikausi on 16.2.2015 – 31.10.2015, ja sen tarkoitus on valmistella esitykset lainsäädännöksi saakka. Työryhmä kuulee työnsä aikana tarpeen mukaan alalla toimivien yritysten, tutkimuslaitosten ja viranomaisten edustajia.

Ympäristöministeri Grahn-Laasonen esitti joulukuussa 2014 hajajätevesiasetuksen siirtymäsäännöksiä muutettavaksi siten, että siirtymäaikaa jatketaan kahdella vuodella 15 päivään maaliskuuta 2018 asti. Asetus on parhaillaan lausunnoilla, tulee valtioneuvoston käsiteltäväksi maaliskuussa ja on tarkoitus saattaa maaliin vielä tämän hallituskauden aikana. 

Työryhmän kokoonpano

Puheenjohtaja: ylijohtaja Ari Niiranen, Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Jäsenet:

  • ympäristöneuvos Saara Bäck, ympäristöministeriö, luontoympäristöosasto
  • lainsäädäntöneuvos Eriika Melkas, maa- ja metsätalousministeriö
  • kehittämispäällikkö Jorma Jantunen, SYKE, ympäristöpolitiikkakeskus
  • ympäristöpäällikkö Miira Riipinen, Kuntaliitto
  • johtava vesihuoltoasiantuntija Jyrki Lammila, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue
  • toiminnanjohtaja Kaija Savolainen, Omakotiliitto
  • toiminnanjohtaja Jaana Pönni, Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liitto ry (Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry)
  • vesihuoltoinsinööri Saijariina Toivikko, Vesilaitosyhdistys
  • puheenjohtaja Antti Heinonen, HaVeSu ry
  • projektipäällikkö Kirsi Mäkinen, Suomen Kylätoiminta ry
  • päälakimies Risto Airikkala, MTK ry
  • lakimies Mika Hakamäki, Kilpailu- ja kuluttajavirasto
  • ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen, Helsingin Yliopisto

Lisätietoja:

Ympäristöministerin erityisavustaja Kristiina Kokko, p. 050 342 3654, [email protected]

Yli-insinööri Jorma Kaloinen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 340, [email protected]