Hyppää sisältöön
Media

Global Business & Biodiversity Forum Suomeen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 28.1.2015 13.34
Tiedote

Luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen tarkoittaa vastuun kantamista, mutta se tarjoaa yrityksille myös mahdollisuuksia, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen totesi tänään Yritykset ja biodiversiteetti -seminaarissa. Ympäristöministeri paljasti, että seuraava Global Business & Biodiversity Forum järjestetään ensi syksynä Helsingissä.

"Foorumi tarjoaa suomalaisille yrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua tämän alan maailman keskeisiin toimijoihin sekä heidän parhaisiin käytäntöihinsä. Helsingissä on tarkoitus jatkaa globaalia keskustelua yritysten roolista monimuotoisuuden suojelussa ja siitä, miten yhteistyötä ja avointa dialogia eri toimijoiden kanssa voitaisiin edelleen kehittää."

Ympäristöministeri Grahn-Laasosen mukaan luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on yksi aikamme vakavimpia uhkia. Hän korosti yritysten vastuuta osana kokonaisuutta.

”Jotta monimuotoisuuden häviäminen saadaan pysähtymään, tarvitaan uudenlaista yritystoimintaa ja uudenlaisia tapoja tehdä. Tarvitaan fiksumpia prosesseja, resurssitehokkuutta ja materiaalien kierrätystä, uutta teknologiaa ja vastuullisia ratkaisuja”, Grahn-Laasonen sanoi.

Suomi on osapuoli luonnon biologista monimuotoisuutta koskevassa yleissopimuksessa. Sen tavoite on pysäyttää vuoteen 2020 mennessä biologisen monimuotoisuuden häviäminen. Suomessakaan luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ei ole pystytty pysäyttämään.

Yritysyhteistyön lisäämiseksi yleissopimuksen yhteyteen on perustettu Global Partnership -aloite ja kansainvälinen verkosto, joka vuosittain järjestää Global Business & Biodiversity Forumin. Suomi liittyi viime vuonna tähän aloitteeseen ja vastaavaan eurooppalaiseen Business & Biodiversity -verkostoon.

Yrityksille koulutusta riskeistä ja mahdollisuuksista

FIBS Yritysvastuuverkosto on mahdollistanut yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa kansallisen Yritykset & Biodiversiteetti -ohjelman aloittamisen. Ohjelma on lisännyt yritysten ympäristötietoisuutta sekä synnyttänyt uudenlaista yhteistyötä yksityisen ja julkisen sektorin välillä.

Ohjelman puitteissa järjestettiin viime vuonna ensimmäinen yrityksille suunnattu niin sanottu Master Class -koulutus. Se auttoi yrityksiä analysoimaan yritystoiminnan riskejä ja mahdollisuuksia luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. Lupaavien kokemusten rohkaisemana ympäristöministeriö järjestää tänä vuonna Master Class II -koulutuksen. 

Suomalaisten yritysten kannalta suurimmat haasteet liittyvät riskien ja mahdollisuuksien tunnistamisen lisäksi ylimmän johdon sitouttamiseen ja toiminnan kehittämiseen osaksi jokapäiväistä yritystoimintaa. Lisäksi pitää panostaa siihen, että toiminnan vaikuttavuus olisi mitattavissa.

"Kannustan ehdottomasti uusia yrityksiä ja uusia sektoreita tarttumaan tähän mahdollisuuteen. Tämä on erinomainen tilaisuus päästä työskentelemään alan ammattilaisten kanssa ja kuulla muilta yrityksiltä heidän kokemuksiaan", Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Valtioneuvoston periaatepäätös Suomen luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön strategiasta 2012-2020 linjaa, mitä Suomessa pitää tehdä kansallisesti, jotta kansainväliset tavoitteet saavutetaan. Tämän vuoden aikana tehdään väliarviointi, miten strategia ja toimeenpano ovat onnistuneet.

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Kristiina Niikkonen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 198, [email protected]