Hyppää sisältöön
Media

Geenivaroja koskeva hallituksen esitys lausunnoille

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 4.3.2015 14.14
Tiedote

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, joka koskee geenivarojen ja niihin liittyvän perinteisen tiedon saatavuutta.

Kyseessä on kokonaan uusi lainsäädäntö, jolla luodaan raamit kasvien, eläinten ja mikrobien geenien saatavuudelle. Suomessa ei toistaiseksi ole geenivarojen saatavuutta koskevaa yleistä lainsäädäntöä.

Hallituksen esityksen taustalla on Nagoyan pöytäkirjaksi nimetty kansainvälinen sopimus, joka hyväksyttiin biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksessa vuonna 2010. Pöytäkirjalla pyritään edistämään eri toimijoiden yhteistyötä luomalla yhtenäinen kansainvälinen sääntelyperusta geenivarojen ja niihin liittyvän alkuperäiskansojen perinteisen tiedon saatavuudelle sekä niiden käytöstä saatavien hyötyjen jaolle. Euroopan unioni, Suomi ja useat muut EU:n jäsenmaat allekirjoittivat sopimuksen vuotta myöhemmin.

Kukin maa saa itse päättää geenivarojensa saatavuudesta ja hyötyjen jakamisesta: annetaanko kansalliset geenivarat avoimeen käyttöön vai halutaanko niiden hyödyntämistä säädellä Nagoyan pöytäkirjan asettamien raamien mukaan.

Nyt lausunnoille lähtevän esityksen mukaan kotimaiset geenivarat jätettäisiin jatkossakin vapaasti saataville tutkimus- ja kehittämiskäyttöön. Uhanalaisten eliölajien geenivarojen hankintaan ehdotetaan ilmoitusmenettelyä, jotta niiden keräämistä tutkimus- ja kehittämistarkoituksiin voidaan seurata tarkemmin.

Geenivaroihin liittyvän saamelaisten perinteisen tiedon saatavuudelle ehdotetaan perustettavaksi hakemusmenettely. Sillä voitaisiin varmistaa, että saamelaisten perinteisen tiedon käytöstä saatavat hyödyt jaettaisiin heidän kanssaan. Saamelaiskäräjät myös hallinnoisivat perinteisen tiedon tietokantaa.

Uuden lain vastaaviksi toimivaltaisiksi viranomaisiksi ehdotetaan Suomen ympäristökeskusta ja Luonnonvarakeskusta. Suomen ympäristökeskusta ehdotetaan myös kansalliseksi tiedonvälityspisteeksi.

Lakiluonnosta on valmisteltu ympäristöministeriön asettamassa laajapohjaisessa työryhmässä. Nagoyan pöytäkirjan asettamia velvoitteita on peilattu nykyiseen tutkimus- ja kehittämistoimintaan, jokamiehen oikeuksiin, luonnonsuojelun lainsäädäntöön ja omistusoikeudellisiin asioihin. Saamelaisilla on ollut valmistelussa keskeinen rooli.

Lausuntoja voi antaa 2.4.2015 saakka.

Lisätietoja:

Hallitussihteeri Tuuli Lovén, p. 040 194 7591, [email protected]