EU:n ympäristöministerit kokoontuvat käsittelemään GMO-viljelyn rajoittamista sekä ilmastotavoitteita
EU:n ympäristöneuvosto kokoontuu 12. kesäkuuta Luxemburgiin, jossa EU:n ympäristöministerit pyrkivät poliittiseen yhteisymmärrykseen geenimuunneltujen kasvien viljelyn rajoittamisesta tai kieltämisestä alueellaan. Lisäksi ministerit keskustelevat EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan tulevista tavoitteista ja EU:n ilmanlaatupaketista. Suomea kokouksessa edustaa ympäristöministeri Ville Niinistö.
Geenimuunneltujen kasvien viljelyn rajoittamista on käsitelty vuodesta 2010 lähtien, mutta nyt poliittista yhteisymmärrystä haetaan puheenjohtajamaan uuden kompromissiehdotuksen pohjalta. Ehdotuksen mukaan kaikkien geenimanipuloitujen kasvien viljelyä tietyllä alueella ei voitaisi kieltää kerralla, vaan kieltopäätökset tulisi tehdä tuotekohtaisesti. Suomi suhtautuu tähän joustavasti, kunhan tietyllä alueella on käytännössä mahdollista kieltää kaikkien geenimuunneltujen kasvien viljely. Suomi pitää myös tärkeänä, että direktiivissä luetellaan geenimuunneltujen kasvien viljelyn rajoittamisen tai kiellon perusteita.
EU:n ilmasto- ja energiapaketin 40 prosentin päästövähennystavoite vuoteen 2030 mennessä antaa Suomen mukaan EU:lle tukevan pohjan uutta ilmastosopimusta neuvoteltaessa ja voi osaltaan edistää biotalouden ja puhtaiden energioiden ja teknologian markkinoiden syntymistä. Suomelle on tärkeää, että jatkovalmistelussa tarkastellaan päästötavoitteen jakamista päästökaupan ja siihen kuulumattoman sektorin välillä niin, että vähennykset ovat mahdollisimman kustannustehokkaita.
Ministerit keskustelevat myös ilmanlaatupaketin direktiivien suuntaviivoista. Komissio esitti joulukuussa 2013 puhtaan ilman toimenpidepaketin. Käytännössä kyse on kahdesta direktiiviehdotuksesta: päästökattodirektiivistä sekä keskisuurista polttolaitoksista (1-50 MW) aiheutuvien päästöjen vähentämisestä annettavasta direktiivistä. Suomi suhtautuu molempiin ehdotuksiin alustavan myönteisesti. Päästökattodirektiivin toimeenpanolla saadaan aikaan huomattavia terveys- ja ympäristöhyötyjä koko Euroopan alueella, mutta Suomi korostaa, että kansalliset päästövähennysvelvoitteet tulisi asettaa kustannustehokkuuteen ja vaikutusarviointeihin perustuen, ja nämä arvioinnit ovat yhä kesken. Keskisuurista polttolaitoksista aiheutuvia päästöjä koskevan direktiivin suhteen Suomi pitää tärkeänä, että poikkeamismahdollisuuksia laajennetaan ja raja-arvoja tarkistetaan.
Ministereiden on kokouksessa myös tarkoitus hyväksyä päätelmät, joilla EU valmistautuu kansainvälisen biodiversiteettisopimuksen osapuolikokoukseen Etelä-Koreassa lokakuussa.
Lisätietoja
Erityisavustaja Emma Kari, ympäristöministeriö, p. 0295 250 076, [email protected]
Kansainvälisten asiain neuvos Liisi Klobut, ympäristöministeriö, puh. 050 301 8212 [email protected]