EU:n ympäristö- ja ilmastoministerit: EU:n tulee vauhdittaa kunnianhimoista kiertotalouspolitiikkaa
Kiertotalouden laajentaminen uusille aloille oli epävirallisen ympäristöministerikokouksen toisen päivän pääaihe. Ministerit keskustelivat kiertotalouden tarjoamista ratkaisuista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi.
EU:n ympäristö- ja ilmastoministerit kokoontuivat Helsingissä 11.–12. heinäkuuta. Myös EU:n ympäristö-, meri- ja kalastusasioista vastaava komissaari Karmenu Vella osallistui kokoukseen. Kiertotaloudesta ministereille puheenvuorot pitivät Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sekä Material Economicsin osakas Per Klevnäs.
Uusia liiketoimintamahdollisuuksia materiaalien kierrosta
”Ilmastonmuutos ja luonnon köyhtyminen ovat aikamme suurimmat haasteet. Siirtymällä kertakäyttökulttuurista kiertotalouteen voisimme yksin EU:ssa puolittaa teollisuuden kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2050 mennessä. Myös kulutuksen aiheuttama paine luonnolle vähenisi, jos materiaalit kiertäisivät paremmin. EU:n kilpailukyvyn täytyy perustua kestävyyteen: ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja luonnonvarojen säästävään, pitkäikäiseen käyttöön”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.
Ministerien mukaan tavoitteena tulee olla yhteiskunta, joka ei haaskaa luonnonvaroja vaan luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia niukkuudesta ja ongelmien ratkaisusta. Tuotannon ja kulutuksen tulee perustua materiaalien käytön vähentämiseen, uudelleenkäyttöön, korjaukseen, uudelleenvalmistukseen ja kierrätykseen eli kuuden R:n politiikkaan (refuse, reduce, reuse, repair, remanufacture and recycle).
Kiertotalouden toimeenpano vauhtiin
Ministerien mukaan EU:n tulee jatkaa kunnianhimoista kiertotaloutta tukevaa politiikkaa. Ministerit keskustelivat muun muassa tarpeesta laatia EU:lle uusi kiertotalouden toimintaohjelma, kiertotalous 2.0, joka vauhdittaa kiertotalouden toimeenpanoa ja ulottaa toimet kaikille merkittäville sektoreille. Uusia toimia tarvitaan erityisesti rakentamiseen, tekstiileihin, liikkumiseen ja ruokaan liittyville aloille.
Suomen tavoitteena on valmistella ministerikokouksen keskustelujen pohjalta kiertotaloudesta päätelmät, joita käsitellään ympäristöneuvostossa syksyllä. Päätelmissä viitoitetaan sitä, miten uuden komission tulee edistää kiertotaloutta seuraavien viiden vuoden aikana.
Kestävät ratkaisut Suomen EU-puheenjohtajuuden ytimessä
Suomi on Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana 1.7.–31.12.2019. Suomi toimii puheenjohtajana sekä Brysselissä ja Luxemburgissa pidettävissä neuvoston virallisissa kokouksissa että Suomessa pidettävissä epävirallisissa ministerikokouksissa.
Kestävä kehitys otetaan johdonmukaisesti huomioon puheenjohtajakauden järjestelyissä. Kaikki kokoukset on keskitetty pääkaupunkiin Helsinkiin, jotta liikenteen päästöjä syntyisi mahdollisimman vähän. Puheenjohtajakautta varten tuotetaan vain vähän materiaalia ja perinteisistä puheenjohtajakauden tavaralahjoista luovutaan. Lahjoihin varatut rahat käytetään kokonaisuudessaan kokousvieraiden lentojen päästöjen hyvittämiseen.
”Suomi toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana tärkeällä hetkellä: nyt on aika ratkaista kestävyyskriisi. EU:lla on yhdessä toimiessaan mahdollisuus löytää ratkaisut niin ilmastokriisin kuin kuudennen sukupuuttoaallon pysäyttämiseen. Aikaikkuna on sulkeutumassa. EU:n globaali ympäristöjohtajuus on nyt nostettava uudelle tasolle”, summaa ministeri Mikkonen.
- Kiertotalouskeskustelun taustadokumentit:
- EU2019FI-taustoitus: Kiertotalous (eu2019.fi)
- Neuvoston uutishuone: videot
- Kuvia Flickrissä (eu2019.fi)
- Kestävät kokousjärjestelyt (eu2019.fi)
Lisätietoja
Ministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, p. +358 50 414 1682, [email protected]
Neuvotteleva virkamies Taina Nikula, p. +358 295 250 202, [email protected] (kiertotalous)
Viestintäpäällikkö Riikka Lamminmäki, p. +358 50 5762604, [email protected] (haastattelupyynnöt)