Hyppää sisältöön
Media

EU-komissiolta ehdotus EU:n valmistautumisesta Pariisin joulukuiseen ilmastokokoukseen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 25.2.2015 13.53
Tiedote

EU-komissio on tänään julkaissut tiedonantonsa osana EU:n valmistautumista Pariisin ilmastokokoukseen. Pariisin ilmastokokouksessa joulukuussa 2015 pyritään sopimaan uudesta maailmanlaajuisesta ilmastosopimuksesta vuoden 2020 jälkeiselle ajalle. EU:n tavoitteena on laillisesti sitova, kunnianhimoinen sopimus, johon kaikki maailman maat sitoutuvat.

Pariisin pöytäkirja -tiedonanto sisältää komission vision uudesta laillisesti sitovasta ilmastosopimuksesta ja siitä mihin sen avulla tulisi pyrkiä. Komission mukaan päästövähennyksiin tulisi pyrkiä kaikilla sektoreilla ja eri maiden uuteen sopimukseen tehtävien sitoumusten avulla tulisi tavoitella tilannetta, jossa globaalit päästöt vähentyisivät vähintään 60 %:a vuoteen 2050 mennessä vuoden 2010 tasolta. Tiedonanto sisältää myös kuvauksen EU:n omien politiikkatoimien synergioista eli siitä, miten esimerkiksi kaupan, tutkimuksen, innovaatioiden ja teknologisen yhteistyön avulla voidaan vahvistaa EU:n kansainvälistä ilmastopolitiikkaa. Komission näkemyksen mukaan sopimus voisi tulla voimaan sitten, kun ne maat, jotka edustavat 80 %:a nykyisistä globaaleista päästöistä, ovat sen ratifioineet. Jokaisen maan, joka osallistuu pöytäkirjaan, tulisi ottaa kykyjensä mukainen laillisesti sitova päästövähennysvelvoite.

Tiedonanto sisältää ehdotuksen EU:n omasta panoksesta uuteen ilmastosopimukseen (ns. intended nationally determined contribution). EU:n panos viimeistellään yhteistyössä jäsenmaiden ja komission kesken ja EU:n ympäristöministerit hyväksyvät sen kokouksessaan 6. maaliskuuta. Eurooppa-neuvosto päätti viime lokakuussa, että EU:n tavoite on vähentää päästöjä vähintään 40 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasolta.

”Tiedonanto tuo hyvin esiin komission näkemyksen siitä, millainen ilmastosopimus Pariisissa pitäisi saada aikaan. Päästöjen vähentämisen ja hillitsemisen pitää olla uuden so­pimuksen ytimessä, mutta samalla on sovittava siitä, miten eri maita tuetaan sopimuksen toimeenpanossa. Joulukuussa Liman kokouksessa sovittiin, että nämä kaikki seikat tulee ottaa tasapainoisesti huomioon”, sanoo ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Aino Salo, ympäristöministeriö, p. 050 306 9599, [email protected]

Ylitarkastaja Laura Aho, ympäristöministeriö, p. 295 250 362, [email protected]