Hyppää sisältöön
Media

Cancunista kuuluu: päätöspäivä käynnistynyt, ponnistelut toiminnan tehostamiseksi jatkuvat

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 17.12.2016 18.43
Uutinen
 
 

Biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksen viimeinen päivä Meksikon Cancunissa on päässyt hyvään vauhtiin. Yksi keskeisiä neuvottelukysymyksiä kautta koko kaksiviikkoisen rupeaman on ollut sopimuksen strategisen suunnitelman ja toimintaohjelman 2011–2020 toimeenpano. 140 maata on saanut valmiiksi oman kansallisen suunnitelmansa, jolla viedä yhteisesti sovittuja tavoitteita käytäntöön. Kuitenkin vain pieni osa suunnitelmista on riittävän kunnianhimoisia, jotta luonnon köyhtyminen voidaan pysäyttää vuoteen 2020 mennessä. Kokouksessa ollaankin keskitytty toimiin, joilla toimeenpanoa voidaan entisestään vahvistaa.

Moni asia yhä auki

Ekologisesti tai biologisesti merkittävät merialueet (EBSA) ja niihin liittyvä päätösesitys jäivät eilen perjantaina edelleen auki. Keskeisin ongelma liittyy prosessiin, jonka avulla päivitetään olemassa olevia alueita ja kuvaillaan uusia, niin kansallisen kuin kansainvälisen lainkäyttövallan puitteissa.

Alkuperäiskansojen perinnetietoa koskevaa artikla 8j:tä koskien tilanne on ollut vaikea koko neuvottelun ajan. Keskusteluja on herättänyt vapaaehtoisiin ohjeisiin sisällytettävä termi alkuperäisyhteisöjen ennakkosuostumuksesta. Monilla mailla on ollut epäilyksiä sen suhteen, miten vapaaehtoiset ohjeet vaikuttaisivat geenivaroja koskevan Nagoyan pöytäkirjan soveltamiseen. 

Haitallisten vieraslajien osalta saatiin päätös, joka vahvistaa asian hallintaa eri tasoilla. Suomen esillä pitämä nettikauppaongelma on tunnistettu. Suomi kävi kokouksen aikana keskusteluja Uuden-Seelannin kanssa Suomen mahdollisesta liittymisestä vieraslajeja koskevaan sitoumukseen (Honolulu Challenge). Tätä työstetään eteenpäin vuoden 2017 alkupuolella.

Lisäksi osapuolikokouksessa on neuvoteltu pitkään geenivarojen saatavuuden ja hyödyntämiseen liittyvistä digitaalisen sekvenssitiedon käytöstä ja riskinarvioinnista. Synteettisestä biologiasta päädyttiin asettamaan uusi asiantuntijaryhmä.

Geenivarojen saatavuuteen ja hyötyjen jakoon liittyvän Nagoyan pöytäkirjan osapuolikokouksessa eniten huomiota on saanut osakseen monenvälinen hyötyjenjakomekanismi, jossa keskeisin jakolinja oli teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä. Asia oli Cancunissa perjantaina edelleen auki.

Cartagenan bioturvallisuuspöytäkirjan osapuolikokouksessa neuvoteltiin etenkin riskinarvioinnin ja -hallinnan ohjeistuksesta. Myös tämä asia oli edelleen auki perjantaina.

Biodiversiteettiin ja terveyteen liittyvät kysymykset ovat olleet myötätuulessa. Niihin liittyvä päätös hyväksyttiin ongelmitta. Kokouksen aikana Suomen sosiaali- ja terveysministeriö ja ympäristöministeriö kävivät keskusteluja Maailman terveysjärjestö WHO:n ja biodiversiteettisopimuksen sihteeristön (CBD) kanssa suunnitelmasta järjestää Euroopanlaajuinen terveys- ja biodiversiteettikokous Helsingissä syyskuussa 2017. 

Cancunin osapuolikokous päättyy tänään lauantaina.

teksti: Henna Haapala, Marina von Weissenberg, Ilkka Heikkinen, Penina Blankett ja Eriika Melkas / ympäristöministeriö

Merenrantaa Cancunissa © Marina von Weissenberg

Seuraa Cancunin kokouksen kulkua Twitterissä tunnisteilla #COP13 ja #luontoCOP13