Uudessa pandemiavalmiussuunnitelmassa huomioitiin koronavuosien kokemuksia
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi uudistetun sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen pandemiavarautumissuunnitelman, jonka tavoitteena on edistää terveysturvallisuutta ja torjua haittoja, joita pandemia ihmisille ja yhteiskunnalle aiheuttaa.
Suunnitelma laadittiin useiden viranomaistahojen yhteistyössä, ja siinä huomioitiin sote-järjestelmäuudistuksen tuomat muutokset sekä koronapandemian aikana kertyneitä kokemuksia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että pandemiat eroavat aina edeltäjistään.
– Korona osoitti, kuinka laajasti pandemia vaikuttaa ihmisten turvallisuuteen, terveyteen, työntekoon ja koko elämään. Kävimme yhteiskuntana läpi rankat vuodet, joiden aikana kertyneet kokemukset on huomioitu tuoreessa suunnitelmassa. Suunnitelma tarjoaa kokonaiskuvan Suomen pandemiavarautumisesta voimassa olevaan lainsäädäntöön perustuen, toteaa osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Suunnitelma tukee alueellista valmiussuunnittelua
Pandemiavarautumissuunnitelma on laadittu sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnittelun tueksi, ja se on tarkoitettu sekä alueelliseen että valtakunnalliseen käyttöön. Kohderyhmänä ovat kaikki yhteiskunnan turvallisuuden ja pandemiavarautumisen parissa työskentelevät.
Suunnitelmaa on tarkoitus hyödyntää hyvinvointialueiden laatimien alueellisten sekä organisaatioiden sisäisten valmiussuunnitelmien laatimisessa. Näin pyritään varmistamaan, että valmiussuunnitelmat ovat linjassa keskenään, sekä edistämään toimijoiden välistä yhteistyötä.
Edellinen pandemiavarautumissuunnitelma oli vuodelta 2012.
Lisätietoa
ylilääkäri Aino Pennanen, p. 0295 163 314, aino.h.pennanen(at)gov.fi
osastopäällikkö Taneli Puumalainen, p. 0295 163 280, taneli.puumalainen(at)gov.fi