Hyppää sisältöön
Media

Ympäristöministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö tiedottavat
Kiertotaloudesta johtuvat kemikaaliriskit tiedostettava

sosiaali- ja terveysministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2017 9.32
Tiedote 73/2017

Väestön ja ympäristön altistumisesta haitallisille kemikaaleille tarvitaan lisää tietoa. Kiertotaloutta edistettäessä pitää ottaa huomioon materiaalien sisältämien haitallisten aineiden riskit. Kansainvälisiä toimia tarvitaan muun muassa merten muovijätteen vähentämiseksi. Muun muassa nämä seikat nousivat esille, kun vaarallisia kemikaaleja koskeva kansallinen ohjelma julkaistiin 12. toukokuuta.

Ohjelman tavoite on, että kemikaalit eivät aiheuta Suomessa merkittävää terveys- ja ympäristöhaittaa vuonna 2020. Tavoitteena on entistä paremmin hyödyntää EU:n kemikaalilainsäädännön toimeenpanon myötä saatavaa uutta tietoa sekä korvata haitallisia kemikaaleja. Ympäristöministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön laajapohjainen työryhmä on päivittänyt ohjelman toimenpide-ehdotukset. Ohjelmakausi päättyy 2020.

Kemikaaleille altistumisesta tarvitaan lisää tietoa

Ohjelman mukaan tarvitsemme enemmän tietoa vaarallisille kemikaaleille altistumisesta ja päästöistä. Siten voidaan parantaa riskinarviointia ja riskinhallintaa. Kiertotalouden tuomat materiaalivirrat ja mikromuovien leviäminen ympäristöön ovat asioita, jotka jatkossa pitää ottaa paremmin huomioon.

”Kiertotalousajattelu on tehnyt läpimurron. Tarvitsemamme tuotteet tulisi suunnitella niin, että niissä olevat materiaalit voidaan erotella, kierrättää ja käyttää uudelleen. Kierrätettävien materiaalien mahdollisesti sisältämät haitalliset aineet ja niiden aiheuttamat riskit on puolestaan tunnistettava hyvissä ajoin. Tätä painottaessaan kemikaaliohjelma edistää osaltaan kiertotaloutta”, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toteaa.

Yritysten osaaminen kemikaaliriskien hallinnassa on ensiarvoisen tärkeää. Viranomaisten ohjeistuksilla, viestinnällä ja koulutuksella voidaan tukea erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Viranomaisten on tärkeää tunnistaa ne kiertotalouden sektorit, joilla on tarvetta parantaa kemikaaliriskien hallintaa

Erilaisten tuotteiden ja esineiden sisältämistä kemikaaleista tarvitaan tietoa, jotta niistä aiheutuvat riskit voidaan hallita. Riskit pitäisi ottaa huomioon jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa. Muun muassa rakennustuotteet ja kosmetiikka ovat tuoteryhmiä, joissa käytetään paljon kemikaaleja. Näiden kemikaalien riskien tunnistamista ja hallintaa voidaan parantaa.

Kemikaaliasioista tarvitaan lisää koulutusta ja ohjeistusta

Ohjelma suosittaa, että  kestävän kemian tehdään  tunnetuksi.  Kestävällä kemialla tarkoitetaan, että tehostetaan luonnonvarojen kestävää käyttöä ja edistetään terveydelle ja ympäristölle entistä turvallisempien kemikaalien suunnittelua, valmistusta ja käyttöä. Yrityksiä kannustetaan hyödyntämään muun muassa Euroopan kemikaaliviraston keräämää uutta tietoa. Sen avulla ne voivat tunnistaa käyttämiensä ja valmistamiensa kemikaalien riskit. Uuden tiedon avulla yritykset voivat myös kehittää uusia ratkaisuja ja arvioida materiaalien ja tuotteiden kierrätettävyyttä.

Ohjelma esittää, että koulutusta ja ohjeistusta terveydelle ja ympäristölle vaarallisista aineista lisätään. Näin voidaan vähentää herkistäville aineille altistumista erityisesti työpaikoilla. Lisäksi tarvitaan toimia, jotta pienetkin herkistävien aineiden pitoisuudet voidaan tunnistaa tuotteista. Myös biosidien (aineita, joilla torjutaan tai tuhotaan vahingollisia eliöitä) kestävälle käytölle pitäisi laatia ohjeet.

Lisäksi esitetään uusia toimia merten muovijätteiden ja niihin sisältyvien ja sitoutuvien haitallisten aineiden vähentämiseksi. Tässä työssä tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä.

Kansainvälinen yhteistyö kemikaaliongelmien ratkaisemiseksi jatkuu

Maailmanlaajuisten kemikaaliongelmien ratkaisemiseksi on solmittu kansainvälisiä sopimuksia. Uusimpana on elohopeapäästöjen vähentämiseksi solmittu sopimus, joka tulee voimaan tänä vuonna.  Myös Arktisen neuvoston työssä otetaan huomioon kemikaalien vaikutukset herkälle arktiselle luonnolle.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Pirkko Kivelä, YM, p. 0295 250 279, [email protected] virkamies Hanna Korhonen, STM, p. 0295163041, [email protected]