Nairobin ilmastokokous katsoo Afrikkaan ja tulevaisuuteen
Afrikka ja kehitysmaiden asiat sekä kansainvälisen ilmastopolitiikan jatko vuoden 2012 jälkeen nousevat pääaiheina esiin tänään Nairobissa alkavissa YK:n ilmastosopimuksen osapuolikokouksessa (COP12). Kioton pöytäkirjan kehittämistä tarkastellaan puolestaan samaan aikaan pidettävässä sopimuksen osapuolikokouksessa (COP/MOP2).
Kaksiviikkoinen kokous alkaa virkamiestasolla, jolloin Suomea EU:n puheenjohtajamaana edustaa neuvotteleva virkamies Outi Berghäll. Kokousten ministeritason osuus järjestetään 15.-17. marraskuuta, jolloin Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana toimii ympäristöministeri Jan-Erik Enestam. Valtuuskunnan varapuheenjohtaja on kansliapäällikkö Sirkka Hautojärvi.
YK:n ilmastokokous pidetään nyt ensimmäistä kertaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. "Tämä on tärkeä viesti siitä, että maailma ymmärtää, että ilmastonmuutoksen vaikutukset iskevät rajusti nimenomaan Afrikkaan. Tilannetta kärjistää se, että kehitysmaissa on niukasti mahdollisuuksia ja resursseja sopeutua muutokseen", painottaa ympäristöministeri Jan-Erik Enestam.
Sopeutumisen viisivuotisohjelma pyritään viimeistelemään Nairobissa. Tämän ohjelman tavoitteena on kasvattaa maiden teknisiä ja tieteellisiä valmiuksia kohdata muutokset elinympäristössään.
Nairobin neuvotteluissa nousee esille myös Kioton pöytäkirjan alaisen sopeutumisrahaston toiminnan käynnistäminen ja rahaston hallinnointi. Tämän niin sanotun adaptaatiorahaston tarkoituksena on tukea konkreettisia sopeutumistoimia kehitysmaissa. Sen rahoitus tulee pääsääntöisesti 2%:n verosta, joka on asetettu teollisuusmaiden CDM-hankkeista (puhtaan kehityksen mekanismi) saaduille sertifioiduille päästövähennyksille. Rahaston kooksi arvellaan tulevan noin 300-400 miljoonaa dollaria.
Kokouksessa pohditaan myös miten edistää CDM-hankkeiden tasapuolisempaa jakautumista. Tällä hetkellä valtaosa noin 400 rekisteröidystä hankkeesta on Kiinassa ja Intiassa. Afrikassa on toteutuksessa tällä hetkellä vain 9 hanketta, nekin Välimeren rantavaltioissa ja Etelä-Afrikan tasavallassa.
Osapuolikokousten ja niiden alaelinten (SBSTA ja SBI) kokousten lisäksi Nairobissa pohditaan myös kaikkien maiden pitkän aikavälin yhteistyötä ilmastonmuutokseen vastaamiseksi. Ensimmäinen vastaava seminaari pidettiin toukokuussa Bonnissa.
Lisätietoja:Ympäristöministerin eritysavustaja Christian Sjöstrand,puh. 050 5997 876, [email protected]. Viestintäjohtaja Päivi Sihvola, ympäristöministeriö, puh. 040 757 4992, [email protected]. Tiedottaja Mauri Vieru, ympäristöministeriö, puh. +254 72 609 7380 tai +358 40 547 1502, [email protected]