Hyppää sisältöön
Media

Ilmastokysymykset esillä valtiosihteeri Wallinin Kiinan matkalla

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 16.10.2006 9.30
Tiedote -

Ympäristöministeriön valtiosihteeri Stefan Wallin vierailee Kiinassa 17.-20.10.2006. Tiiviiseen matkaohjelmaan kuuluu kahdenvälisiä tapaamisia Kiinan ympäristöviranomaisten sekä Kiinan kestävän kehityksen toimikunnan edustajien kanssa Shanghaissa ja Pekingissä. Lisäksi hän toimii Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana mittavassa YK:n merten pilaantumista käsittelevässä konferenssissa.

Shanghaissa Wallin osallistuu Suomen ja Kiinan välisen ympäristöteknologian yhteistyöhankkeen avajaisseminaariin. Hanke keskittyy tukemaan suomalaisia ympäristöteknologiahankkeita ja -innovaatioita Kiinassa. Yhteistyön painopisteitä ovat ilmanlaatu, ilmastonmuutos, vesiensuojelu, jätehuolto sekä ekotehokkuus ja puhdas teknologia. Projektia ohjaa Suomessa kauppa- ja teollisuusministeriö ja siihen osallistuu lukuisia suomalaisia yrityksiä.

Shanghaista Wallin matkustaa Pekingiin, jossa hän tapaa ympäristöministeriön edustajien lisäksi Kiinan kestävän kehityksen toimikunnan edustajia. Tälle Kiinan ns. superministeriölle kuuluvat Kiinassa muun muassa ilmastonmuutokseen ja energiaan liittyvät kysymykset, jotka ovatkin keskusteluissa vahvasti esillä. Kansainvälisiä neuvotteluja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi käydään kuukauden kuluttua Nairobissa Keniassa Suomen toimiessa EU:n puheenjohtajana.

Pekingissä Wallin osallistuu Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana myös YK:n merten pilaantumista käsittelevään konferenssiin, jossa pyritään puuttumaan maalta meriin kulkeutuvaan kuormitukseen. Kokouksessa on tarkoitus entisestään vahvistaa maailmanlaajuista toimintaohjelmaa, jota toteutetaan niin paikallisesti, kansallisesti, alueellisesti kuin maailmanlaajuisestikin. Kokouksessa on tarkoitus hyväksyä poliittinen julistus maalta mereen kulkeutuvan saastumisen ehkäisemiseksi.

EU:n puheenjohtajana Suomi esittelee kokouksessa EU:n uutta meristrategiaa ja Suomen kokemuksia maailman vanhimmasta ja parhaiten toimivasta Itämeren alueellisesta yhteistyöstä.

Lisätietoja: Erityisavustaja Marcus Rantala, ympäristöministeriö, puh. 050 354 7159, [email protected]. Ylitarkastaja Riina Loukola, ympäristöministeriö,
puh. 050 461 6653, [email protected]