Hyppää sisältöön
Media

Asuntorakentamisen kustannuksia arvioitava laajasta näkökulmasta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 3.8.2006 11.00
Tiedote -

"Kun viranomaisohjauksen vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta arvioidaan, on tärkeää ottaa huomioon koko rakennuksen elinkaari. Esimerkiksi investointi rakentamisvaiheessa energiatehokkuuteen voikin kääntyä vuosien varrella säästöksi", muistuttaa rakennusneuvos Erkki Laitinen ympäristöministeriöstä. Hän kommentoi Rakennusteollisuus RT:n julkistamistilaisuudessa tutkimusta "Asuntotuotannon laatukustannukset 1994-2005".

Laitisen mukaan vastaavissa vertailuissa on syytä pitää mielessä kaikki hintoihin vaikuttavat tekijät: "Suurin syy asuntojen hintojen nousuun kasvualueilla on ollut se, että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Rakentamismääräykset ovat vain yksi tekijä monien joukossa ja varmasti pieni verrattuna asuntomarkkinoiden aiheuttamiin vaihteluihin. Asunnot hinnoitellaan ensisijaisesti sen mukaan, mitä ostajat ovat valmiita niistä maksamaan. Onkin hieman vaikea uskoa, että nykyhintoja oltaisiin valmiita alentamaan, vaikka rakennuskustannukset alenisivat."

Laitinen katsoo, että selvityksessä olisi ensin pitänyt tutkia kaikki asuntojen tuotannossa tapahtuneet laatu- ja kustannustason muutokset sekä niiden vaikutukset. Vasta tämän jälkeen olisi ollut mahdollista selvittää mikä osuus on nimenomaan viranomaisten ohjauksella.

Viime vuosina pienimuotoisten asuntorakennusten suosio on kasvanut suhteessa 4-5 kerroksisiin kerrostaloihin. "Tätä siirtymää tutkimuksessa ei ole otettu huomioon, vaikka sillä on suora vaikutus laatuun ja kustannuksiin."

Laitisen mukaan selvitys ei myöskään ota huomioon, että viranomaisten ohjaus voi laskea rakentamisen kustannuksia. "Esimerkiksi LVIS-työt helpottuivat, kun kerroskorkeutta kasvatettiin."

Tutkimuksessa on laskettu, että viranomaisohjauksen ja kuntien kaavaohjauksen johdosta asuntojen neliöhinnat olisivat nousseet jopa 900 euroa/m2. "Tutkimus ei kuitenkaan osoita, että edes jossakin yksittäisessä kohteessa vaikutus olisi ollut näin suuri", Laitinen sanoo.

Pelkkä kustannusten laskeminen ei kuitenkaan anna täyttä kuvaa, ellei hyötyjä arvioida myös. "Viranomaiset ohjaavat rakentamista siksi, että asunnot olisivat toimivia, viihtyisiä, terveellisiä ja turvallisia - sanalla sanoen laadukkaita", Laitinen korostaa.

Lisätietoja:

Rakennusneuvos Erkki Laitinen, ympäristöministeriö, puh. (09) 1603 9667, [email protected]