Hyppää sisältöön
Media

Asuntoministeri Manninen: Asumistuen kehittäminen osaksi sosiaali- ja perhepakettia

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 22.8.2006 8.06
Tiedote -

- Asumistukea kehittämällä voidaan tehokkaasti purkaa köyhyysloukkuja sekä helpottaa etenkin yksinhuoltajien ja lapsiperheiden asemaa. Kiireellisintä on, että myös lasten saamat perhe-eläkkeet puolison kuoleman jälkeen saatetaan etuoikeutetuksi tuloksi asumistukea myönnettäessä avioerojen jälkeen maksettavien elatusapumaksujen ja elatustuen tavoin.Tämä 1990-luvun alussasyntynyt eriarvoisuus tulisi nyt korjata osana hallituksen valmistelemaa sosiaali- ja perhepakettia, vaati asumistuesta vastaava asuntoministeri Hannes Manninen tänään Raumalla keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

Manninen muistuttaa juuri valmistuneesta sosiaali- ja terveysministeriön, ympäristöministeriön ja Tilastokeskuksen selvityksestä, jonka mukaan yksinhuoltajaperheiden ja vuokra-asunnossa asuvien tilanne on jopa entisestään huonontunut.

- Myös asumistuen omavastuutaulukoita voitaisiin tarkistaa näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Vähintä onkin, että asumistuen perusteita tarkistetaan yleistä kustannustasoa ja tuensaajien asumismenojen muutosta vastaavasti myös ensi vuodelle.

Mannisen mukaan asumistukijärjestelmän kehittäminen on eräs keino myös vastattaessa työvoiman kohtaanto-ongelmiin ja huolehdittaessa siitä, että ihmiset löytäisivät tarpeitaan vastaavan asumistavan. Ympäristöministeriössä onkin valmisteilla asumistuen rakenteellisia kehittämistarpeita arvioiva selvitystyö.

- Tulevaisuudessa asumistukea voitaisiinkin kehittää siihen suuntaan, että se riippuisi vähemmän asunnon ominaisuuksista ja asumistuki määräytyisi perhekunnan tulojen, koon ja asuinpaikkakunnan mukaan. Näin asumistuen saajien valinnanmahdollisuudet lisääntyisivät. Asumistuki olisi siten selvemmin osa vähimmäissosiaaliturvaa. Tukitasojen muutokset yksittäisten tuensaajien kohdalla tulisi tietysti minimoida, Manninen sanoo.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Timo Reina, [email protected], puh. 0500 805 158

Hannes Manninen