Ministerit Andersson, Kosonen ja Mikkonen kutsuvat nuoria pyöreän pöydän keskusteluun pohtimaan keinoja ilmastoahdistukseen
llmastoahdistuksesta on tullut ilmiö, joka koskettaa tuntuvaa osaa koululaisista ja opiskelijoista. Ilmastonmuutos näkyy ja kuuluu koulujen sekä oppilaitosten arjessa. Ministerit Andersson, Kosonen ja Mikkonen kutsuvat nuoria ja järjestöjä pyöreän pöydän keskusteluun pohtimaan, miten kasvavan ilmastohuolen tulisi näkyä kouluissa.
Nuorten toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi herättävät keskustelua YK:n ilmastohuippukokouksen ja nuorten ilmastolakon myötä. Ilmastohuolen kasvaessa myös koulut ja oppilaitokset joutuvat vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin, joihin pyöreän pöydän keskustelussa etsitään yhdessä ratkaisuja. Mitä tietoja ja taitoja nuoret tarvitsevat voidakseen olla aktiivinen osa ilmastokriisin ratkaisua? Mistä löytyvät lääkkeet ilmastoahdistukseen?
- On turha kysyä, voivatko nuoret muuttaa maailmaa. Ilmastolakkoilevat nuoret ovat osoittaneet, että he tekevät niin jo. Uskon itse, että toiminta ja tieto ovat parhaat lääkkeet ilmastoahdistukseen. Minusta olisikin tärkeää kysyä, millaisin tiedoin ja taidoin koulut voisivat tukea nuoria ottamaan aktiivisesti osaa ilmastokeskusteluun, opetusministeri Li Andersson sanoo.
Pyöreän pöydän keskustelun tavoitteena on jakaa kokemuksia ja kerätä parhaita toimintamalleja nuorten toimijuuden vahvistamiseksi ilmastokeskustelussa.
- Ilmastonmuutos on maapallomme tulevaisuuden suurimpia kysymyksiä ja näitä haasteita ratkoessamme meidän tulee kuulla erityisen herkällä korvalla nuoria, joiden elämään ilmastonmuutos vaikuttaa eniten. Yhdessä meillä on kaikki mahdollisuudet ratkaista haaste ja vaihtaa ilmastoahdistus ilmastoinnostukseen, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen sanoo.
Suomi on asettanut itselleen maailmanlaajuisestikin tarkastellen kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan nopeita toimia. Juuri YK:n ilmastohuippukokouksesta palannut ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen haluaa kannustaa nuoria mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan.
- Nuorten ilmastoliike on ollut yksi koko vuosikymmenen herättävimpiä voimia ja tarpeellinen muistutus aikuisille siitä, mikä on kaikkein tärkeintä. Meidän poliitikkojen tehtävä on löytää ratkaisut ja vastata huoleen, ministeri Krista Mikkonen sanoo.
Keskustelu järjestetään Säätytalossa 1.11. kello 12-15. Mukaan kutsutaan aktiivisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi toimivia nuoria, koulutusalan toimijoita sekä ympäristöjärjestöjä.
Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta. Median ilmoittautuminen [email protected]
Tilaisuus lähetetään suorana OKM:n Twitter-tilillä @okmfi
Lisätiedot:
Erityisavustaja Touko Sipiläinen, puh. 0295 3 30143
#fridaysforfuture #ilmastolakko