Ympäristöneuvostossa sopu EU:n sisäisestä päästökaupasta
Neuvostossa hyväksyttiin direktiiviehdotus puheenjohtajamaa Tanskan tekemän kompromissiehdotuksen pohjalta. Direktiivin toimeenpanon aikataulu on hyvin kireä, sillä sitä koskevan lainsäädännön olisi oltava voimassa jäsenmaissa jo vuoden 2003 loppuun mennessä. Siten päästökauppa hiilidioksidilla voitaisiin aloittaa jo vuonna 2005. Päästökaupan tarkoituksena on toteuttaa kustannustehokkaasti ns. Kioton pöytäkirjan sitovat päästövähennysvelvoitteet kasvihuonekaasujen rajoittamiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Päästökauppaa koskevan direktiivin vaikeimmin ratkaistavia asioita olivat järjestelmän joustavuuteen liittyvät artiklat eli sopiminen ns. opt-out - ja opt-in -mahdollisuuksista. Opt-outilla tarkoitetaan sitä, että jäsenmaa voisi sulkea pois tietyt laitokset järjestelmän piiristä. Edellytyksenä olisi, että nämä laitokset muulla tavoin vähentäisivät päästöjään vastaavalla tavalla kuin jos ne osallistuisivat päästökauppajärjestelmään. Opt-in taas antaisi jäsenmaalle mahdollisuuden lisätä järjestelmään muitakin teollisia toimintoja kuin direktiivissä mainitaan.
Neuvostossa tehdyn kompromissin mukaan päästökauppajärjestelmään sisällytettiin sekä opt-out- että opt-in -mahdollisuudet. Opt-out -järjestely on päätöksen mukaan voimassa vuoteen 2007 asti ja sen avulla on mahdollista sulkea järjestelmän piiristä sekä laitoksia että toimintoja.
Ympäristöneuvosto hyväksyi myös alun perin Saksan ehdottaman ns. poolaus -järjestelmän päästökaupan kahdelle ensimmäiselle kaudelle vuoteen 2012 saakka. Poolauksella tarkoitetaan sitä, että laitokset voisivat ryhmittyä isommiksi ryhmiksi, pooleiksi, jotka toimisivat järjestelmässä yksittäisten laitosten sijasta. Neuvoston päätöksen mukaan poolaus on yrityksille vapaaehtoista.
Neuvostossa keskusteltiin myös siitä, millä tavoin alkujaosta päätetään päästökaupan toisella kaudella eli vuosina 2008-2012. Hyväksytyssä versiossa ns. alkujako olisi yrityksille ilmainen päästökaupan ensimmäisellä kaudella eli vuosina 2005-2007. Seuraavalla viisivuotiskaudella vuosina 2008-2012 vähintään 90 % päästöoikeuksista on jaettava ilmaiseksi.
Ympäristöministeri Jouni Backman pitää tänään saavutettua neuvottelutulosta Suomen kannalta kohtuullisena. Suomi jätti päätökseen lausuman, jonka mukaan Suomi pitää tärkeänä, että direktiiviä sovellettaessa, erityisesti sen 25a artiklaa, otetaan huomioon eräiden jäsenmaiden tarve voida jatkossakin käyttää tuloksekkaiksi osoittautuneita kansallisia välineitä, kuten energiaverotusta ja energiansäästösopimuksia kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamiseksi. Direktiivin artikla 25a koskee opt-out
- mahdollisuutta.
Päästökaupan piiriin kuuluisi ensimmäisessä vaiheessa Euroopassa arviolta 4000 - 5000 teollisuus- ja energiantuotantolaitosta. Ne päästävät ilmakehään arviolta noin 46 % EU:n kaikista hiilidioksidipäästöistä vuonna 2010. Direktiivin soveltamisalaan kuuluvia toimialoja olisivat polttoaineteholtaan yli 20 MW:n energiantuotantolaitokset, öljynjalostamot, paperi-, sellu- ja kartonkitehtaat, rauta- ja terästehtaat, sementtitehtaat, koksaamot, kalkintuotanto, lasi- ja lasivillatehtaat sekä keraamisten tuotteiden kuten tiilien ja posliinin valmistus.
Suomessa päästökaupan kattavuus on selvästi suurempikuin EU:ssa keskimäärin. Suomessa päästökaupan piiriin kuuluisi 60 % kaikista Suomen hiilidioksidipäästöistä kun EU:n keskiarvo on noin 46 %. Siten EU:n sisäisellä päästökaupalla on suuri vaikutus Suomen ilmastopolitiikkaan.
Direktiivi on vielä hyväksyttävä Euroopan Parlamentissa ennen kuin se voi tulla voimaan. Neuvostossa hyväksytyssä päätöksessä on jo otettu huomioon Parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä esitettyjä muutosehdotuksia.
Neuvoston kokouksen arvioidaan jatkuvan myöhään yöhön, sillä päätettävänä on vielä asetusehdotus geneettisesti muunnettujen organismien jäljitettävyydestä ja merkinnöistä. Ministerit keskustelevat lisäksi Espanjan rannikolla öljytuhon aiheuttaneesta Prestige-aluksesta ja antavat todennäköisesti asiaa koskevan lausuman.
Lisätietoja Internetissä:
Taustatietoa päästökauppadirektiivistä:
http://www.ymparisto.fi/palvelut/eu/neuvosto/taustat/91202paa.htm
Taustatietoa gmo-asetuksesta:
http://www.ymparisto.fi/palvelut/eu/neuvosto/taustat/91202gen.htm
Ympäristöneuvoston 9.-10.12.2002 asialista:
http://www.ymparisto.fi/palvelut/eu/neuvosto/joulu02.htm
Lisätietoja antavat:
Kansainvälisten asiain neuvos Leena Simonen,
gsm 050 5967 818
Yli-insinööri Magnus Cederlöf,
gsm 050 3616 439 (päästökauppa)
Neuvotteleva virkamies Tuija Talsi,
gsm 050 3622 047 (gmo-asetus)