Otetaan käyttöön monipuoliset ja riittävät kierrätysratkaisut kerätylle muoville
Muovijäte tulisi kierrättää nykyistä tehokkaammin uudelleen materiaaleiksi ja tuotteiksi. Muovijätteen prosessointiin on useita ratkaisuja mekaanisesta kemialliseen. Toimivat kierrätysmarkkinat edellyttävät laajaa yhteistyötä.
Toimenpiteet
- Vauhditetaan erilaisille jäte- ja uusiomuovimateriaaleille ja niiden arvoketjuille sopivia kierrätysratkaisuja.
- Vahvistetaan hankkein toimijoiden välistä yhteistyötä sekä lajittelu- ja prosessiosaamista yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa.
- Tuetaan muovin mekaanisen ja kemiallisen kierrätyksen tutkimusta, kehitystä ja tuotannollisia investointeja. Tunnistetaan erilaisiin materiaaleihin liittyvät riskit.
- Kehitetään ja arvioidaan massataselaskennan menetelmiä kierrätysasteen tunnistamiseksi muovin kemiallisessa kierrätyksessä.
- Kehitetään ja testataan muovijätteiden puhdistus-, kierrätys- ja jalostusteknologioita sekä elintarvikekontaktiin menevän kierrätysmuovin keräyksen ja esivalmistelun laadunvarmistusta.
- Varmistetaan kierrätyskapasiteetin riittävyys ja tuotettavan uusioraaka-aineen mahdollisuudet korvata nykyistä laajemmin neitseellisen muovin käyttöä.
- Toteutetaan yksi tai kaksi täysimittaista muovin kierrätyslaitosta sekä kemiallisen kierrätyksen yksikköjä osana olemassa olevaa kemianteollisuutta.
Näin me sen teemme
Kierrätysmuovin käyttö elintarvikekontakteissa
Kierrätysmuovilla on kysyntää myös elintarvikepakkauksissa. Aiempaa elintarvikekontaktiin tarkoitettua kierrätysmuovia koskevaa sääntelyä on ollut haastavaa soveltaa muuhun kuin PET-muoviin. Tämä on aiheuttanut pullonkaulan kierrätysmuovin käytölle.
Vuonna 2022 voimaan tullut Euroopan komission kierrätysmuoviasetus (EU) 2022/1616 vastaa haasteeseen ja säätelee kierrätysmuovin käyttöä elintarvikekontaktissa. Asetuksella säädellään erityisesti puhdistusprosessia, jotta kierrätysmuovi on kemiallisesti ja hygieenisesti puhdasta ja yhtä turvallista käyttää kuin neitseellinen muovi.
Elintarvikekaupan kassoilla myytävät kauppakassit katsotaan kontaktimateriaaleiksi. Kaikki kierrätysmateriaalista valmistetut kauppakassit eivät kuitenkaan täytä kierrätysmuoviasetuksen vaatimuksia. Koska kierrätysmateriaaleista valmistetuilla kasseilla on suuri merkitys kiertotaloudelle eikä niistä ole arvioitu aiheutuvan merkittäviä riskejä, näiden kassien käyttöä elintarvikekaupoissa halutaan jatkaa.
Kuluttajaa halutaan ohjata ei-kontaktimateriaalilaatuisten kauppakassien entistä turvallisempaan käyttöön. Ruokavirasto ja Päivittäistavarakauppayhdistys ry sopivat siksi lokakuussa 2023 uudesta tällaisten kauppakassien merkinnästä: ”Tämä kassi ei sovellu kosketukseen pakkaamattomien elintarvikkeiden kanssa” / Denna påse lämpar sig inte för oförpackade livsmedel”. Lisäksi sovittiin, että kauppa huolehtii siitä, ettei kierrätysmuovipusseissa ole voimakasta pahaa hajua.
Yhteyshenkilö: Merja Virtanen (Ruokavirasto)
VTT ja muovien kierrätys
VTT:n tavoitteena on tarjota tutkimukseen pohjautuvia kokonaisvaltaisia ratkaisuja koko muovien kiertotalouden arvoketjussa. VTT:n vision mukaan muovihaasteeseen ei ole yhtä yksittäistä ratkaisua, vaan hiilineutraalisuutta ja kestävää muoviteollisuutta tukevat useat eri muovien kiertotalouden osa-alueet.
VTT:n tutkimuksen painopisteinä ovat edistykselliset prosessiteknologiat sekä muovin mekaaniseen että kemialliseen kierrätykseen, muovipakkausten uudelleenkäyttö, muovituotteiden kierrätystä helpottava tuotesuunnittelu sekä muovijätevirtojen analyysit ja älykkäät lajittelutekniikat. Lisäksi VTT tarjoaa asiantuntemusta muovin kierrätyksen liiketoimintamallien, ekosysteemien ja säädösten kehittämisessä. Kierrätyksen lisäksi VTT kehittää ratkaisuja biomuoveissa ja muovia korvaavissa materiaaleissa.
Esimerkkejä VTT:n tutkimuspalveluista ja julkisista projekteista muovien kierrätyksessä:
- VTT kehittää muovijätteen kierrätykseen ja korkealaatuisten uusiomuovien kehittämiseen soveltuvia tutkimusalustoja VTT Bioruukissa (Espoo) ja VTT Polymer Pilotissa (Tampere). Alustat tarjoavat erinomaiset puitteet sekä teollisuuden että julkisen rahoituksen tutkimusprojekteille.
- VTT on luonut Plastic Compass -palvelun ympäristöä säästävien ja kierrätystä helpottavien muovimateriaalien kehittämiseen.
- VTT koordinoi useita muovin kierrätykseen liittyviä Horisontti Eurooppa -tutkimusohjelman ja Business Finlandin rahoittamia hankkeita, kuten PRIMUS (Horisontti Eurooppa, 2022–2025), TREASoURcE (Horisontti Eurooppa, 2022–2026), STOPP (Horisontti Eurooppa 2024–2027) UrbanMill (Business Finland, 2022–2024) ja MSWPlast (Business Finland 2022–2024). Projekteissa on tavoitteena kehittää sekä kemiallisia että mekaanisia kierrätysratkaisuja vaikeasti kierrätettävälle muovijätteelle. Uudempana tutkimusaiheena on muovipakkauksien uudelleenkäyttö.
- VTT osallistuu projektipartnerina muun muassa Horisontti Euroopan ELECTRO- ja Plastics2Olefins-projekteihin, joiden tavoitteena on kehittää ja demonstroida uusia sähköistettyjä kemiallisen kierrätyksen prosesseja. CIMPA- ja ZEvRA-projekteissa kehitetään mekaanisen kierrätyksen ratkaisuja vaikeasti kierrätettäville teknisille muoveille.
- VTT: Muovien kiertotalous
Yhteyshenkilöt: Mika Härkönen ja Jarmo Ropponen (VTT)
Neste ja jätemuovin kemiallinen kierrätys
Neste kehittää jätemuovin kemiallista kierrätystä vähentääkseen riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista ja osallistuakseen muovisaasteen torjuntaan. Nesteen tavoitteena on prosessoida tulevaisuudessa vuosittain yli miljoona tonnia jätemuovia. Neste käyttää nesteytettyä jätemuovia raaka-aineena Porvoon jalostamollaan ja jalostaa siitä korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien valmistukseen.
Neste sai onnistuneesti päätökseen uuden sarjan nesteytetyn jätemuovin koeajoja Porvoon jalostamollaan vuoden 2023 lopulla. Kesäkuussa 2023 Neste teki investointipäätöksen rakennustöiden aloittamisesta nesteytetyn jätemuovin jalostuskapasiteetin kasvattamiseksi Porvoon jalostamolla osana PULSE-hanketta. Neste kasvattaa 111 miljoonan euron investoinnilla nesteytetyn jätemuovin prosessointikapasiteettinsa 150 000 tonniin nesteytettyä jätemuovia vuodessa. Uusi laitos on tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2025. EU rahoittaa PULSE-hanketta 135 miljoonalla eurolla.
Kemiallisen kierrätyksen kapasiteetin kehittäminen edistää merkittävästi kunnianhimoisten muovien kierrätystavoitteiden saavuttamista. Kemiallinen kierrätys täydentää mekaanista kierrätystä, koska se mahdollistaa myös värillisten, monikerroksisten, monimateriaalipakkausten ja -kalvojen kierrätyksen korkealaatuiseksi uusien muovien raaka-aineeksi. Tarjoamalla muovijätteille arvokkaan
uuden elinkaaren Neste ja sen kumppanit auttavat pitämään muovit käytössä, vähentävät tarvetta ohjata näitä materiaalivirtoja kaatopaikoille tai jätteenpolttoon ja samalla osaltaan ehkäisevät ympäristön roskaantumista.
Yhteyshenkilö: Heikki Färkkilä (Neste)
Remeon kierrätyslaitos
Remeo investoi älyteknologiaa käyttävään käsittelylaitokseen, jolla on kapasiteettia käsitellä 250 000 tonnia rakennusteollisuuden ja 120 000 tonnia kaupan ja teollisuuden jätettä. Laitos sijaitsee Kehä III:n varrella Uusiolassa hyvien kulkuyhteyksien päässä ja isojen materiaalivirtojen lähellä. Käsittelylaitoksen myötä muovit voidaan lajitella entistä tarkemmin laaduittain ja tuottaa siten laadukasta uusiomateriaalia teollisuuden tarpeisiin.
Yhteyshenkilö: Mauri Lielahti (Remeo)
MSWPlast-hanke
VTT:n koordinoima MSWPlast-hanke on Business Finlandin rahoittama yhteistutkimushanke, jossa VTT ja Suomen ympäristökeskus tutkivat mahdollisuutta kierrättää muovia kiinteästä yhdyskuntajätteestä teollisten kumppaniensa Borealiksen, Remeon ja Vantaan Energian kanssa. Kaksivuotinen hanke alkoi tammikuussa 2023 ja jatkuu vuoden 2024 loppuun. Hanke on osa Borealiksen SPIRIT-ekosysteemiä. Hankkeen odotetaan lisäävän tietoa sekajätteestä kerätyn muovin kierrätyskelpoisuudesta Suomessa.
Merkittävää osaa muovijätteestä ei nykypäivänä kierrätetä, mikä johtuu tehottomasta lajittelusta kodeissa ja yrityksissä. Suuri osa muovista jää siksi sekajätteeseen ja kierrättämisen sijaan se poltetaan. MSWPlast-hanke tähtää teollisesti eroteltujen kiinteiden yhdyskuntajätteiden muovijakeiden lajittelukyvyn tutkimiseen ja kierrätettävyyden arvioimiseen. Hankkeessa hyödynnetään Remeon Vantaan lajittelulaitoksessa suoritetun pilottitestin tuloksia, jossa lajiteltiin 500 tonnia kotitalouksien ja yritysten sekajätettä. Yhteyshenkilö: Malin zu Castell-Rüdenhausen
Komission laskentasääntöjen valmistelu ja kemiallisen kierrätyksen massatase
Euroopan komissio valmistelee kertakäyttöisten muovipullojen kierrätysmuovisisältöä koskevien laskentasääntöjen ((EU) 2023/2683) täydentämistä sisällyttämällä siihen myös kemiallisestä kierrätyksestä saatu kierrätysmuovi ja sitä koskevat massataselaskennan säännöt.
Uusien laskentasääntöjen arvioidaan tulevan hyväksytyiksi vuoden 2024 aikana.
Yhteyshenkilö: Tarja-Riitta Blauberg (YM)
Muovikierrätyskapasiteetin kasvu Suomessa
Suomessa on nykyisin liian vähän muovin kierrätyksen kapasiteettia, mikä on johtanut jätemuovin vientiin kierrätettäväksi ja jatkojalostettavaksi muualle. Ulkomailla tapahtuva kierrätys lasketaan mukaan kierrätysasteeseen, mutta jätemuovin vienti voi hidastaa muovin kierrätyksen arvoverkon
kehitystä Suomessa. Merkittäviä investointeja on kuitenkin tulossa sekä mekaanisen että kemiallisen kierrätyksen uuteen kapasiteettiin 2025 loppuun mennessä, esimerkiksi:
- Syklo muovin lajitteluun ja mekaaniseen kierrätykseen (50 kt/a)
- Wastewise, Lamor, PlastEco ja Kaipola Circular muovin nesteytykseen pyrolyysillä (yhteensä n. 20 kt/a) ja
- Neste pyrolyysiöljyn jatkojalostamiseen (150 kt/a).
Yhteyshenkilöt: Jarmo Ropponen (VTT)