Hyppää sisältöön
Media

Valtion korkotuella perusparannettavien vuokra-asuntojen rajoitusajat lyhenevät

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 2.11.2006 12.36
Tiedote -

Hallitus on tänään hyväksynyt esityksen lainmuutokseksi, joka lyhentää korkotukilainoilla perusparannettavien vuokra-asuntojen käyttö- ja luovutusrajoituksien kestoaikaa. Esitys koskee vuoden 2007 alusta myönnettäviin perusparannuskorkotukilainoihin liittyviä rajoituksia.

Esityksen mukaan asuntojen käyttö- ja luovutusrajoituksien kesto lyhenisi nykyisestä 40 vuodesta 30 vuoteen. Hakemuksen perusteella rajoituksista olisi mahdollista vapautua jo aikaisemmin. Erityisryhmille tarkoitettujen asuntojen peruskorjaamiseen myönnettäviin korkotukilainoihin liittyvistä rajoituksista olisi oikeus vapautua hakemuksen perusteella, kun lainan hyväksymisestä korkotukilainaksi on kulunut vähintään 20 vuotta. Muista kuin erityisryhmille tarkoitettujen asuntojen peruskorjaamiseen myönnettäviin korkotukilainoihin liittyvistä rajoituksista olisi oikeus vapautua jo 10 vuoden kuluttua lainan hyväksymisestä korkotukilainaksi. Hakemusperusteisen vapauttamisen edellytyksenä olisi aina, että valtio on vapautettu lainaan liittyvistä vastuista.

- Rajoitusaikojen lyhentäminen toivottavasti kannustaa peruskorjausten suunnitelmalliseen toteuttamiseen ja asuntokannan kunnosta huolehtimiseen. Samalla valtion tukeman peruskorjauslainoituksen nykyistä laajempi käyttö takaa, että mittavatkin korjaushankkeet käyvät läpi Valtion asuntorahaston laatu- ja kustannusvalvonnan. Korkotukilainojen houkuttelevuuden parantaminen vaikuttaa myös siten, että asumiskustannukset pysyvät kohtuullisina mahdollisesta korkojen nousemista huolimatta. Esityksessä yhdistyy siten vuokralaisen ja asuntojen omistajien etu, sanoi asuntoministeri Hannes Manninen.

Esitys annetaan eduskunnalle 3. päivänä marraskuuta. Rajoitusten varsinaiseen sisältöön ei ole ehdotettu tehtäväksi muutoksia.

Lisätietoja:Ylitarkastaja Anna Simola, ympäristöministeriö, puh. (09) 160 39646, [email protected]