Näkökulmat

Mitä ympäristöministeriössä tapahtuu juuri nyt? Näkökulmat ovat asiantuntijoidemme ajankohtaisia taustoituksia asioista, joita ympäristöministeriössä valmistellaan.

Näkökulma
Yhteentoimivuus sujuvoittaa tiedon liikkumista

15.6.2021 10.08
YM
Harva tulee miettineeksi, miten monella tavalla voidaan tulkita sana kellarikerros. Sille ja muille rakennetun ympäristön käsitteille on löydettävä yhteiset määritelmät, jotta tiedon digitalisaatio voi edetä tehokkaasti. Ympäristöministeriö on ryhtynyt etujoukoissa tekemään rakennetun ympäristön tiedoista yhteentoimivaa. Se ei ole aivan yksinkertaisinta työtä, mutta Anssi Hännisen kirjoituksen luettuasi tiedät mistä on kysymys. Tarve yhteentoimiville tiedoille on yhteinen koko hallinnossa.

Näkökulma
Rakennetun ympäristön tiedon arvo syntyy jakamalla

7.6.2021 9.11
YM
Parempien ja uudenlaisten palvelujen tuottaminen on mahdollista vain, jos julkista tietoa avataan muille hyödynnettäväksi ja jalostettavaksi.

Näkökulma
Tiedediplomatia edistää arktisen alueen ympäristönsuojelua

20.5.2021 14.30
YM
Arktinen alue on lämmennyt muuhun maailmaan verrattuna osittain jopa kolminkertaisesti viimeisen viiden vuosikymmenen aikana. Tämä on ollut nopeampaa kuin on odotettu. Arktisen neuvoston ja sen jäsenmaiden tuottama tieto alueen ympäristön tilasta ja arktisten maiden välinen "tiedediplomatia" onkin äärettömän tärkeää, jotta voimme ymmärtää alueella tapahtuvaa muutosta ja sen vaikutuksia, kirjoittaa ympäristöministeriön kansliapäällikkö Juhani Damski.

Näkökulma
Ekologinen siirtymä vaatii mielikuvitusta ja kaikki keinot käyttöön

13.4.2021 10.13
YM
Luontokadon juurisyihin puuttuminen edellyttää yhteiskunnalta perustavanlaatuista muutosta, niin sanottua ekologista siirtymää, kirjoittaa Olli Ojala.

Näkökulma
Mikä on luonnon hinta? Sitä pohditaan, kun luonnonsuojelulakia uudistetaan

11.2.2021 15.32
YM
Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen voidaan pysäyttää vain riittävän tehokkailla muutoksilla. Yhtenä osana ratkaisua voi toimia ekologinen kompensaatio, jota koskevaa sääntelyä kehitetään osana luonnonsuojelulain uudistusta, kirjoittaa ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Johanna Korpi.

Näkökulma
Vuoropuhelu saamelaisten kanssa on arvokasta lainvalmistelussa

5.2.2021 14.36
YM
Ilmastolain, luonnonsuojelulain sekä maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksien yhteydessä käyty vuoropuhelu saamelaisten kanssa on tuottanut arvokasta tietopohjaa lainvalmistelulle, kirjoittavat ympäristöministeriön asiantuntijat.

Näkökulma
Nuoret apuun, kun halutaan kuulla nuoria

21.1.2021 14.30
YM
Kun lainvalmistelussa halutaan ymmärtää nuorten näkemyksiä, paras tapa on ottaa nuoret mukaan suunnittelemaan kuulemisia. Näin puhutaan varmasti nuorille ymmärrettävällä kielellä ja tavoitetaan muitakin kuin järjestöjen vakiojoukko, kirjoittaa ilmastolakia ja keskipitkän aikavälin ilmastosuunitelmaa valmisteleva Heta-Elena Heiskanen.

Näkökulma
Ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittaminen arkikäyttöön

13.1.2021 17.13
YM
Ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisen vakiinnuttamiseen arkiseksi toimintatavaksi tarvitaan vielä lisää aikaa ja aktiivista yhteistyötä, kirjoittaa ympäristöministeriön projektipäällikkö Anju Asunta.

Näkökulma
Ihania kaupunkeja yhteistyöllä

9.12.2020 13.26
YM
Kokonaisvaltainen hyvä kaupunki on ihmiselle ihana kaupunki, jossa niin fyysinen elinympäristö kuin mielekäs tekeminen luovat hyvää elämää ja arkea. Kaupunkien tehtävänä on tarjota asukkailleen ja yrityksille paras mahdollinen elin- ja toimintaympäristö. Näistä syistä kaupunkipolitiikan tavoitteiden ja toimenpiteiden kirkastamisella on väliä, muistuttaa Suvi Anttila, jonka työpöydällä näkyy kaupunkien kehittämisen laaja kuva.

Näkökulma
Tiedesparraus vahvisti luonnonsuojelulain valmistelun tietopohjaa

4.11.2020 15.29
YM
Uudenlainen yhteistyö tutkijoiden kanssa vahvisti lainvalmistelijoiden ymmärrystä siitä, kuinka hyvin suunnitellut toimenpiteet vastaavat lain tavoitteisiin, kirjoittavat tiedesparraukseen osallistuneet Kirsi-Marja Lonkila ja Jaakko Kuosmanen.