Hyppää sisältöön
Media

Utredning: I det finländska näringslivet förstår man att det brådskar att stoppa förlusten av biologisk mångfald – åtgärderna måste dock stärkas

miljöministeriet
Utgivningsdatum 1.3.2023 9.00
Pressmeddelande

I en utredning som miljöministeriet beställt granskas näringslivets intresse och beredskap för åtgärder som förbättrar den biologiska mångfalden. Enligt utredaren Mari Pantsar bör företagen stärka sina naturbevarande åtgärder för att stoppa förlusten av biologisk mångfald före 2030. Det klimatarbete som företagen redan har gjort hjälper också i åtgärderna för att stoppa förlusten av biologisk mångfald.

”Pantsars utredning ger en heltäckande bild av företagens potential för naturbevarande åtgärder. Utredningen innehåller flera beaktansvärda rekommendationer för staten, såsom att utvidga rundabordsforumet för klimatpolitik till att omfatta även naturpolitiken samt skapa nya incitament för markägarna att vidta naturskyddsåtgärder. Själv tänker jag att vi i utredningens anda skulle kunna grunda en nationell naturbank, genom vilken staten skulle kunna förvärva värdefulla naturobjekt för att möjliggöra kompensation för företagen”, säger miljö- och klimatminister Maria Ohisalo.

I utredningen om näringslivet och den biologiska mångfalden intervjuades cirka 50 organisationer: branschförbund, företag och finansinstitut. Enligt utredningen vidtas det inom näringslivet redan ett stort antal åtgärder som dämpar förlusten av biologisk mångfald, men de måste stärkas ytterligare. Åtta av tio av de intervjuade branschförbunden har utarbetat eller håller på att utarbeta en egen färdplan för biologisk mångfald eller gör utredningar om hur branschen kan bidra till att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Bekämpandet av klimatförändringarna har ökat näringslivets beredskap att motverka förlusten av biologisk mångfald, och samma lösningar gäller i hög grad för båda.

”Det finns förhoppningar om att arbetet för att stoppa förlusten av biologisk mångfald och stärka naturen ska bli ett inspirerande gemensamt nationellt projekt, där den offentliga och den privata sektorn samarbetar i större utsträckning, aktörerna får erkänsla för det arbete som redan gjorts och den privata och den offentliga sektorn tillsammans utvecklar marknadsmekanismer för nya framtida möjligheter till affärsverksamhet. Detta skulle förbättra företagens och vårt lands konkurrenskraft”, sammanfattar utredaren Mari Pantsar.

Stor efterfrågan på naturexperter

Enligt utredningen har man inom näringslivet insett att det är bråttom att stoppa förlusten av biologisk mångfald, och det finns en stor efterfrågan på sakkunniga inom branschen. Naturexperter behövs i fortsättningen inom alla branscher, allt från gruvindustri till finansiering och från byggindustrin till den offentliga sektorn. För närvarande råder det dock en stor brist på kompetens inom både den privata och den offentliga sektorn. Enligt utredningen är det önskvärt att staten fäster särskild uppmärksamhet vid bristen på kompetent arbetskraft, eftersom bristen på kompetens och kunniga personer kan bli en betydande utmaning med tanke på uppnåendet av naturmålen. 

Företagen vill ha förutsägbar reglering

Inom näringslivet hoppas man att problemet med krympande biologisk mångfald i huvudsak ska lösas på marknadens villkor och genom frivilliga åtgärder inom ramen för gällande lagstiftning. Man hoppas också att förtjänstfulla åtgärder belönas, till exempel med skatteincitament. Enligt utredningen bör regleringen i huvudsak fungera som en säkerhetsmekanism, om målen inte uppnås frivilligt. I stället för att utfärda nya bestämmelser bör det utredas hur långt det går att komma genom att stärka gällande lagstiftning. Inom näringslivet hoppas man att också staten ska göra mer, exempelvis när det gäller att skapa en marknad genom offentlig upphandling.

Näringslivet understöder frivillig ekologisk kompensation

Enligt utredningen understöder en stor del av näringslivet frivillig ekologisk kompensation. Den frivilliga ekologiska kompensationen ingår i den nya naturvårdslagen, som träder i kraft den 1 juni. Med hjälp av kompensationen kan den skada som mänsklig aktivitet har orsakat den biologiska mångfalden på ett håll kompenseras genom att man ökar den biologiska mångfalden på annat håll. Detta innebär exempelvis restaurering av försämrade förekomster av naturtyper. Till exempel förlust av lundar till följd av byggverksamhet kan kompenseras genom förbättring av tillståndet för lundar någon annanstans. På så sätt minskar naturvärdena inte på en övergripande nivå.

Utredaren föreslår att staten bidrar till att skapa frivillig ekologisk kompensation och annan marknad för naturvärden med en såddfinansiering på 100 miljoner euro, som ger en hävstångseffekt i privat finansiering. Finansieringen kan skaffas genom att miljöskadliga stöd avvecklas.

Om man med frivilliga åtgärder inte kommit på rätt väg för att stoppa förlusten av biologisk mångfald före 2030, bör ekologisk kompensation bli förpliktande. Beslutet om de ekologiska kompensationernas förpliktande karaktär och om reglerna för de förpliktande ekologiska kompensationerna fattas i så fall 2027.

Utöver riskerna lönar det sig att fokusera på möjligheter

Enligt utredningen ser företagen stoppandet av förlusten av biologisk mångfald i huvudsak som en riskhanteringsfråga och som en ansvars- och rapporteringsfråga. Att stoppa förlusten av biologisk mångfald anses nödvändigt med tanke på framtida verksamhetsförutsättningar. Pionjärföretagen ser också möjligheter till affärsverksamhet när det gäller att stoppa förlusten av biologisk mångfald, till exempel i marknaden för naturvärden, naturbaserade lösningar i städerna, restaurering och lösningar för cirkulär ekonomi.

Eftersom förlusten av biologisk mångfald och klimatkrisen påskyndar varandra och det finns många synergier när det gäller att lösa dem bör de, med allt vad de innebär av risker och affärsmöjligheter, lyftas upp på agendan i ledningsgrupper och styrelser. Dessutom bör företagen berätta om sina naturbevarande åtgärder och om hur kärnverksamheten i företag kan göras mer naturpositiv.

Ytterligare information:

Mari Pantsar
utredare
tfn 050 3820755

Heikki Isotalo
ministerns specialmedarbetare, förfrågningar om intervjuer med minister Ohisalo
tfn 040 8617 204
[email protected]
 
Antti Heikkinen
ministerns specialmedarbetare
tfn 050 348 1406
[email protected]

Tarja Haaranen
överdirektör
tfn 050 322 6029
[email protected]