Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja lakiluonnokseen rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemistä ja korvaamisesta
Erityisesti rauhoitettujen lintujen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet 2010-luvulla, ja nyt valmisteltavan lain tavoitteena on kehittää ja selkeyttää vahinkojen korvaamista koskevaa sääntelyä. Lailla pyritään parantamaan lajien suojelua ja lisäämään luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä.
Laissa säädettäisiin rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisyyn myönnettävistä taloudellisista etuuksista, niiden hakemisesta, myöntämisestä ja maksamiseen liittyvistä menettelyistä. Rauhoitettuja lajeja ovat kaikki muut kuin riistaeläimiin tai rauhoittamattomiin eläimiin kuuluvat luonnonvaraisena esiintyvät lajit, eli esimerkiksi valkoposkihanhi, lepakot sekä joutsen.
Uusi laki mahdollistaisi avustuksen myöntämisen rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen. Avustusta myönnettäisiin esimerkiksi erilaisten laitteiden hankintaan, työkustannuksiin sekä erilaisiin tutkimuksiin ja kehitystyöhön. Avustusta voisivat hakea niin yksityiset henkilöt, viljelijät kuin erilaiset yhdistykset.
Lakiluonnoksen mukaan rauhoitettujen eläinten aiheuttamista viljelys-, eläin- ja rakennusvahingoista voitaisiin maksaa korvausta. Korvausten edellytyksenä olisi, että hakija olisi tehnyt kirjallisen ilmoituksen vahingosta ja että vahinko olisi viranomaisen tai riippumattoman asiantuntijan arvioima.
Tämän lisäksi porotalous- ja kalatalousvahingoista voitaisiin myöntää laskennallista maakotkan pesintään perustuvaa porotaloustukea ja kalasääsken pesintään perustuvaa kalataloustukea.
Avustukset, korvaukset ja tuet olisivat harkinnanvaraisia ja niitä myönnettäisiin valtion talousarvion rajoissa. Vähäiset ja tavanomaiset vahingot ja haitat eivät kuuluisi esitetyn uuden lain piiriin.
Uusi laki on osa luonnonsuojelulainsäädännön uudistusta. Lainsäädäntöä uudistetaan, jotta sen avulla voidaan turvata Suomen luontoa ja sen monimuotoisuutta entistä paremmin.
Lausuntoja voi antaa 4.11.2020 saakka.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Hanne Lohilahti, [email protected], 0295 250 374