Ministeri Mikkonen kuuli asunnottomuustoimijoita koronakeväästä: pahimmat riskit jääneet toistaiseksi toteutumatta, heikoimmassa asemassa olevien asemaa tuettava
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kutsui laajan joukon asunnottomuustoimijoita keskustelemaan koronapandemian vaikutuksista asunnottomuuteen. Tarkoituksena oli saada tilannekuva kentältä: millaisia ongelmia on havaittu ja millaisia keinoja niihin puuttumiseksi on löydetty. Toistaiseksi pahimmat riskit ovat jääneet toteutumatta, mutta aktiivista työtä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten eteen on jatkettava.
”Asunnottomat ovat yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Koronakriisin myötä riski heidän tilanteensa heikkenemiseen sekä yleisesti asunnottomuuden lisääntymiseen on kasvanut. Olen asuntoministerinä huolissani näistä riskeistä ja samalla äärimmäisen kiitollinen heille, jotka ovat kentällä auttaneet asunnottomia,” ministeri Mikkonen sanoo.
Koronapandemian alkuvaiheessa suljettiin monia yleisiä tiloja, kuten kirjastoja ja päiväkeskuksia. Samalla Asunto ensin -asumisyksiköihin tuli vierailukiellot. Moni asunnoton menetti yöpaikkansa kaverin luona, eikä päivälläkään löytynyt tiloja, joissa levätä. Vähitellen päiväkeskuksia ja muuta toimintaa on avattu ja muokattu vastaamaan tarpeita.
Ministeri Mikkosen ja asunnottomuustoimijoiden keskustelussa esitettiin tilannekatsaukset koronapandemian vaikutuksista sekä toiveita sen suhteen, miten valtio voisi toimillaan ehkäistä riskien voimistumista.
"Poikkeustilanteessa tarvittiin nopeaa reagointia ja joustavaa toimintaa. Kaupungit ja järjestöt ovat reagoineet kiitettävän nopeasti ja pahimmat uhkakuvat ovat onneksi jääneet toteutumatta. Vireille tulleet häädöt eivät lisääntyneet ja vuokranantajat ovat tehneet joustavasti maksusopimuksia, jos vuokralaisella on maksuongelmia. Lisäksi etsivää ja jalkautuvaa työtä lisättiin nopeasti, samaten hätämajoitusta ja ruoan jakelua. Syksyn osalta on syytä seurata tilannetta huolella ja ryhtyä toimiin, jotteivät ihmisten lisääntyvät talousongelmat johda asunnottomuuden kasvuun. Samanaikaisesti on myös varauduttava riittävien palveluiden tarjonnasta asunnottomille mahdollisen koronan toisen aallon iskiessä,” Mikkonen kertoo.
Keskustelu järjestettiin etäneuvotteluna torstaina 18.6. Mukana keskustelemassa oli Vailla vakinaista asuntoa ry, Sininauhasäätiö, Y-säätiö, ARA, Kela, sosiaali- ja terveysministeriö sekä 11 kaupunkia.
LisätietojaMinisteri Mikkosen erityisavustaja Timo Juurikkala, [email protected], 0295 250 109
Erityisasiantuntija Tuula Tiainen, ympäristöministeriö, [email protected], 0295 250 295